Átadják a Budapesten utazóknak az M3-as metró felújított, Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszát 2020. október 22-én, csütörtökön 17 órakor – jelentette be a BKK.

A felújított Pöttyös utca állomás részlete (Fotó: BKV Zrt.)

Mint írják, az M3-as metró déli vonalszakaszán 2019 áprilisában kezdődtek el a vonalfelújítási munkák, amelyek során 

a teljesen megújult Határ út, Pöttyös utca, Ecseri út és Népliget állomása letisztult és modern látványvilágot kapott, a megállók kényelmesebbek, biztonságosabbak és a LED-es megvilágításuknak köszönhetően nemcsak világosabbak, de energiatakarékosabbak is lettek.

Ám nemcsak a metróvonal látható részeit érintette a rekonstrukció: a korszerű közösségi közlekedési szolgáltatás szempontjából még fontosabb, hogy a teljes vonali infrastruktúra megújult, az állomásokon kívüli terek, a vágányok, a vasúti, a biztonsági, a szellőzőberendezések, a gépészeti rendszer és az utastájékoztatási elemek is – tették hozzá.

Felvonó és lépcső a felújított Népliget állomáson (Fotó: BKV Zrt.)

Az akadálymentesítési munkák még folytatódnak

A BKK hozzáteszi: a déli szakasz korszerűsítése azonban nem fejeződik be. A teljes körű akadálymentesítés megvalósításával folytatódnak a munkálatok, hogy 2021 végére a megújult állomások mindenki számára elérhetők legyenek. Az M3-as metró felújításának eredeti programja a mozgásukban korlátozottak helyzetének javítása érdekében csak egyes állomások akadálymentesítését tartalmazta, azonban a 2018. április 19-én megtartott Fővárosi Közgyűlésen döntés született arról, hogy a felújítás műszaki tartalmában korábban nem szereplő állomások akadálymentesítése is megtörténjen.

A Határ út és Népliget állomáson már elkészültek a felvonóbeépítések és hamarosan az utazóközönség számára is elérhetővé válnak, a Pöttyös utca és az Ecseri út állomáson pedig jelenleg is tartanak az előkészítő munkálatok.

 

Különleges padok és látványos falmintázat a felújított határ úti állomáson (Fotó: BKV Zrt.)

Van, ahol megmaradnak a pótlóbuszok is

2020. október 22-én, csütörtökön délutántól az M3-as metró újra a teljes vonalon, Újpest-központ és Kőbánya-Kispest között közlekedik majd. A középső szakaszon korábban lezárt állomásokon (Arany János utca, Ferenciek tere, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák) a metró a továbbiakban sem áll meg, ezek az állomások változatlanul a felszíni járatokkal, illetve a Népliget és a Kálvin tér között közlekedő M30-as állomáspótló busszal közelíthetők meg.

A déli szakaszon megszokott, alternatív eljutási lehetőségeket biztosító buszjáratokkal továbbra is lehet utazni.

Ezt követően az M3-as metróvonal középső szakaszán is elkezdődik a felújítás, hogy pontosan mikor és milyen mértékű korlátozások mellett, arról a BKK a későbbiekben ad információt.

Forrás: BKK

Nyitókép: látványterv a felújított Pöttyös utcai állomásról (Forrás: BKK)