Október 22-én adják át a 3-as metró déli szakaszát

A cikk angol nyelvű változata: Southern section of M3 metro line to be opened on 22 October

2020. október 15. 19:30

A 2019 áprilisában kezdődött és nemrég elkészült rekonstrukció során felújították a szakasz négy állomását, megújultak az alagúti terek, a pályahálózat, a vasúti és a biztonsági berendezések, a tájékoztató elemek és a metróvonal elektronikai hálózata is. A 3-as metró felújított déli szakaszát október 22-én, csütörtökön, 17 órakor adják át az utazóközönségnek. Az átadást követően a metró a teljes vonalon jár majd, de továbbra sem áll meg a Semmelweis klinikák, Corvin Negyed és Ferenciek tere és Arany János utca állomásokon.

Átadják a Budapesten utazóknak az M3-as metró felújított, Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszát 2020. október 22-én, csütörtökön 17 órakor – jelentette be a BKK.

A felújított Pöttyös utca állomás részlete (Fotó: BKV Zrt.)

Mint írják, az M3-as metró déli vonalszakaszán 2019 áprilisában kezdődtek el a vonalfelújítási munkák, amelyek során 

a teljesen megújult Határ út, Pöttyös utca, Ecseri út és Népliget állomása letisztult és modern látványvilágot kapott, a megállók kényelmesebbek, biztonságosabbak és a LED-es megvilágításuknak köszönhetően nemcsak világosabbak, de energiatakarékosabbak is lettek.

Ám nemcsak a metróvonal látható részeit érintette a rekonstrukció: a korszerű közösségi közlekedési szolgáltatás szempontjából még fontosabb, hogy a teljes vonali infrastruktúra megújult, az állomásokon kívüli terek, a vágányok, a vasúti, a biztonsági, a szellőzőberendezések, a gépészeti rendszer és az utastájékoztatási elemek is – tették hozzá.

Felvonó és lépcső a felújított Népliget állomáson (Fotó: BKV Zrt.)

Az akadálymentesítési munkák még folytatódnak

A BKK hozzáteszi: a déli szakasz korszerűsítése azonban nem fejeződik be. A teljes körű akadálymentesítés megvalósításával folytatódnak a munkálatok, hogy 2021 végére a megújult állomások mindenki számára elérhetők legyenek. Az M3-as metró felújításának eredeti programja a mozgásukban korlátozottak helyzetének javítása érdekében csak egyes állomások akadálymentesítését tartalmazta, azonban a 2018. április 19-én megtartott Fővárosi Közgyűlésen döntés született arról, hogy a felújítás műszaki tartalmában korábban nem szereplő állomások akadálymentesítése is megtörténjen.

A Határ út és Népliget állomáson már elkészültek a felvonóbeépítések és hamarosan az utazóközönség számára is elérhetővé válnak, a Pöttyös utca és az Ecseri út állomáson pedig jelenleg is tartanak az előkészítő munkálatok.

 

Különleges padok és látványos falmintázat a felújított határ úti állomáson (Fotó: BKV Zrt.)

Van, ahol megmaradnak a pótlóbuszok is

2020. október 22-én, csütörtökön délutántól az M3-as metró újra a teljes vonalon, Újpest-központ és Kőbánya-Kispest között közlekedik majd. A középső szakaszon korábban lezárt állomásokon (Arany János utca, Ferenciek tere, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák) a metró a továbbiakban sem áll meg, ezek az állomások változatlanul a felszíni járatokkal, illetve a Népliget és a Kálvin tér között közlekedő M30-as állomáspótló busszal közelíthetők meg.

A déli szakaszon megszokott, alternatív eljutási lehetőségeket biztosító buszjáratokkal továbbra is lehet utazni.

Ezt követően az M3-as metróvonal középső szakaszán is elkezdődik a felújítás, hogy pontosan mikor és milyen mértékű korlátozások mellett, arról a BKK a későbbiekben ad információt.

Forrás: BKK

Nyitókép: látványterv a felújított Pöttyös utcai állomásról (Forrás: BKK)

Összesen 9 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A metrót Kőbányáról tovább kellene vezetni a repülőtérig. Sínek is vannak hozzá, csak egy kb. egy kilométeres felszíni szakasz kellene a leágazáshoz.

Válaszok:
Reki | 2020. október 15. 21:15

Valóban, a metrót kéne a reptérre vezetni, nem a vonatot. Nem is értem eddig ez miért nem történt meg.

Válaszok:
persona | 2020. október 15. 22:03

Mert, ha valaki viszonylag gyorsan es csomagokkal egyutt is kenyelmesen akar bejutni a belvarosba akkor a metro nem idealis megoldas a repuloteri utasforgalom kiszolgalasara. Senki sem szeret nehez borondokkel lepcsozni, mozgolepcsozni. Annyi liftet meg keptelenseg lenne epiteni amennyi eleg lenne az igenyek kielegitesere. A rengeteg megallo miatt a metro sokkal lassabb is mint a felszini gyorsvasut ugyanakkor megepitese joval tobbe kerulne meg akkor is ha csak reszben futna alagutban. A reggeli es delutani csucsforgalomban pedig mar kapacitas sem lenne a metron a felmalhazott repuloteri utasok szamara hiszen igy is tomegnyomor van meg lokdosodes.

Válaszok:
Sándor | 2020. október 16. 00:43

Nos. Kétféle turista van. Aki pénzes és a hátizsákos. A pénzes beül egy taxiba és a csomagot se cipeli. Anno Párizsban háromszor szálltam át a reptérről a RER (gyors metró) majd két rendes metró, és még gyalogoltam is bőröndökkel. Egy pénzes ember taxit keres.

Válaszok:
persona | 2020. október 16. 01:35

Ezen az alapon megtenne a repteri busz is a hatizsakosoknak. Megis ma mar mindenutt gyorsvasutakat epitenek a repuloterekre mert az jelenti a fejlodest nem a metro. Egyebkent az Ujhegyi Lakotelep sokkal nagyobb hasznat venne a metronak mint Ferihegy.


Teljesen érthetetlen, hogy a felújított állomásokon sincsenek jól láthatóan megvilágítva az állomásnevek. Annak idején még a 3-as metró eredeti átadásakor az állomásneveket belülről fénycsővel megvilágított táblák jelezték. Idővel ezek megszűntek, elromoltak. Az ember abban reménykedett, hogy majd a felújítás után ez megoldódik. Most még rosszabb a helyzet, a kocsikból alig látszanak ezek a táblák. Egy kis odafigyeléssel ezek utólag is javíthatóak lennének. Egy LED sort kéne csak a táblák fölé telepíteni.

Válaszok:
Sándor | 2020. október 16. 12:53

" Egy LED sort kéne csak a táblák fölé telepíteni."
Ugyanez vonatkozik az Andrássy úti földalatti megállókra. Párizsban a régi vonalakon a neveket rejtett reflektorok világítják meg.

Válaszok:
Sándor | 2020. október 16. 12:56

A képen jól látható a reflektor ami a Temple nevet megvilágítja.

Válaszok:
Sándor | 2020. október 16. 12:57


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó