Többéves folyamatban újul meg a Szent János Kórház (1125 Budapest, Diós árok 1-3.) teljes, közel 150 ezer négyzetmétert felölelő területe. A tervezési feladatokat az  a TSPC és konzorcium társa a CÉH+ nyerte el. A közel 50 épületből álló kórház fejlesztése kiemelt kormányzati projekt – írja a TSPC közleménye.

A kórház pavilonos rendszerű, domboldalra, teraszos rendbe épített műemléki védettségű épületei egykor korszerűnek számítottak, mára azonban rossz állapotban vannak. A tervezők célja – ahogy fogalmaznak – egy modern, jól szervezett épületegyüttest megtervezni, amely ötvözi a Szent János Kórház építészeti örökségét a modern orvostudomány méltó körülményeivel.

A Szent János Kórház 14 hektáros területen teljes egészében, komplex rendszerként újul meg (Fotó: tspc.hu)

A 14 hektáros területen teljes egészében, komplex rendszerként újul meg a közműhálózat; a közlekedési, parkolási és betegszállítási rend kialakítása is komoly feladat lesz. A kórház a felújítás alatt is biztosítja a betegellátást. A Szent János kórház évi közel egymillió orvos-beteg találkozás helyszíne, Észak- és Közép-Buda lakossága mellett 125 környező település lakóinak ellátását is biztosítja.

A Szent János Kórház története

1887-ben rendelte el a székesfőváros törvényhatóságának testülete a 300 férőhelyes Szent János Kórház építését, amely eredetileg szegényház és a ragályos betegek gyógyítóhelye volt – ennek az első épületnek ma a Hattyú utcánál található emléktáblája. Az 1820-as években a Margit körúton szintén kórház működött, melyet Nepomuki Szent Jánosról neveztek el, itt az 1848-as forradalom alatt már műtő is működött, ekkoriban húsz kórteremben hat orvos dolgozott.

A Szent János Kórház bejárata (Fotó: tspc.hu)

A század végére Buda lakossága nagymértékben nőtt, ezért új kórházra volt szükség, melynek építéséhez a Diósárok dűlőre esett a választás, ahol pavilonrendszer kialakítása mellett döntöttek. Kezdetben öt osztállyal indul meg a munka a diósároki épületekben: sebészet, belbeteg, gyermekbeteg, bőr- és bujakóros betegek osztálya, majd szembeteg osztály létesült, de hamarosan fiókosztályként szülő és nőbeteg, gyermekragály és vegyes osztály is létesült.

1903-ban épült Wodiáner Albert tehetős vállalkozó adományából a lábadozó betegek részére készült pavilon. 1910-ben már Röntgen-laboratórium létesült, 1917-ben központi laboratórium. 1918-ban megalakult az ország első ortopéd sebészeti osztálya. A századfordulótól kezdve a kórház a technikai fejlődés mellett tudományos eredményeket is felmutatott.

Az intézményben a szívsebészetet kivéve a korszerű orvostudomány minden ága képviselteti magát.

Nyitókép: Felújítják a Szent János Kórházat (Fotó: tspc.hu)