Több zöldterület és vízjáték is lesz a megújuló Blaha Lujza téren

2021. július 12. 15:30

Megkezdődött Budapest egyik legforgalmasabb közterületének, a Blaha Lujza térnek a felújítása, a munkálatok várhatóan a jövő év végéig tartanak. A téren növelik a zöldfelületet és akadálymentesítik a közlekedést.

A mai napon megkezdődött a Blaha Lujza tér felújítása, a „nemzet csalogányáról” elnevezett ikonikus tér a Fővárosi Önkormányzat beruházásában, a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat szakmai támogatásával újul meg másfél év alatt – írja a Budapesti Közlekedési Központ a honlapján. A beruházást a kormány is támogatja 1 milliárd forinttal.

A felújítás során, az első ütemben kicserélik az aluljáró födémjének a szigetelését, emiatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a Nagykörúton. A csomópont teljesen akadálymentes lesz, és változik a teret határoló utak forgalmi rendje is. A tér átépítésével a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra. 

Már dolgoznak a Blaha Lujza tér felújításán, az első ütemben az aluljáró födémjének a szigetelését cserélik ki (Fotó: pestbuda.hu)

Ezt követően a munkálatok már a téren folytatódnak, ahol nagyjából ezer négyzetméternyi zöldfelületet alakítanak ki, és 70 fát ültetnek. Eközben megmaradnak a téren meglévő fák, köztük az a két koros tölgy, amelyet 1969-ben ültettek át a térre a Tabánból, már akkor is koros állapotukban.

A téren álló egykori Nemzeti Színházra utalva felújítják a Színházi emlékkövet. Ugyancsak megújul a tér emblematikus eleme, az 1960-as évek óta működő Gomba szökőkút is, amely kissé megváltozott formában, a buszmegállóhoz közelebb kerül majd. Emellett kialakítanak egy másik vízjátékot is. A jelenlegi parkolók területén is gyalogos felületeket létesítenek.

A Blaha Lujza tér átalakításának eredeti terveit még az előző városvezetés készítette el, abban még szerepelt többek között a Rákóczi úti buszmegállók fölötti védőtető megépítése és a Rákóczi út közepére tervezett fasor telepítése is.

A felújítással egy időben a Corvin Áruház tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemlék homlokzatát pedig részben állami támogatással felújítja (Fotó: pestbuda.hu)

A tér történetéről korábban már írtunk, a Corvin Áruház egykori szépségeit is részletesen bemutattuk. 

Forrás: BKK

Nyitókép: Megkezdődött a Blaha Lujza tér felújítása (Fotó:pestbuda.hu)

Összesen 6 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Másfél év késéssel indul a munka. Ráadásul egyszerűsített tartalommal (nem lesz fasor a Rákóczi úton) és drágábban. (Lánchíd v2.0)

Válaszok:
ébrenjáró | 2021. július 15. 18:16
Sándor | 2021. július 16. 14:24

Elvett minden pénzt a kormány Budapesttől, azért lesz csak ez a lebutított változat, mint a Lánchídnál.
Orbánnál reklamálj!

Válaszok:
Sándor | 2021. július 16. 14:27

Reki! A térre kellenek a fák, nem a Rákóczi útra. A forgalmas utak melletti fák levele már augusztusban hullik, a fa hamar megrohad.

Válaszok:
Reki | 2021. július 17. 08:06

Figyelj te "ébrenjáró". Ez a csirkefogó milliárdokkal kitömve vette át a várost és a csókosoknak már szétosztotta amit Tarlósék a kasszában hagytak. A kormány jogosan mondja, hogy ne tőle (azaz az adófizetőktől) kérjenek pénzt, hanem tegyék vissza a kasszába amit lenyúltak.


A korábbi látványterveken szerepelt egy fasor telepítése a tér Rákóczi úti oldalán. Most ez elmarad. Nagy kár.
Minden a korábbi városvezetés által jóváhagyott projekt, megcsonkítva, időben elcsúszva és még drágábban is kerül megvalósításra. (Lánchíd, Rakpartok, Blaha Lujza tér). ALKALMAS!


Valamelyik nap kocsival jöttem haza, a Keletinél már nem tudtam a Rákóczi úton álló sor végére állni. Menekülőút: Rottenbiller utca, Benczur utca, Andrássy út, Körút Itt még mindig biciklisáv van, a főpolgi nem érti, hogy ide felesleges. (Aki a szép szóból nem ért, azt verni kell.) Margit híd araszolva. Borzalmas. A dugót máris csökkentené, ha a biciklisávot levennék a Körútról.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó