Év végére elkészülnek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának tervei

A cikk angol nyelvű változata: By the end of the year, the plans for the new campus of the Pázmány Péter Catholic University will be completed

2021. július 26. 17:00

Meg kell őrizni a Károlyi-palota és az Esterházy-palota műemléki értékeit és meg kell jeleníteni azt a szellemiséget, amelyet a katolikus oktatás képvisel – ezeket a feltételeket is teljesítenie kell annak a 12 építészirodának, amely lehetőséget kapott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új, józsefvárosi campusának megtervezésére. A feladatot szeptemberig kell elvégezni, eredményhirdetés novemberben lesz.

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának tervezésére kiírt pályázat első szakasza lezárult, a bírálóbizottság döntése alapján 12 pályázó kapott lehetőséget arra, hogy elkészítse a Józsefváros szívében, a Palotanegyedben az egyetem új, modern campusának terveit. „Tizenkét pályázó indulhat, tizenkét izgalmas tervet várunk” – összegezte Facebook-bejegyzésében Fürjes Balázs, a budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár, a bírálóbizottság elnöke. 

Az egyetem campusa a Palotanegyedben lesz. Ma így néz ki a terület a Pollack Mihály tér felől (Fotó: Google Streetview)

A pályázók feladata, hogy az oktatási és oktatáshoz közvetlenül kapcsolódó alapfunkciók mellett egyetemi könyvtárat, kutatóközpontot, laborokat, valamint sportlétesítményt és szakkollégiumot is tervezzenek a komplexumba. Ugyanakkor meg kell őrizni a majdani campus területén lévő Károlyi- és Esterházy-paloták műemléki értékeit és meg kell jeleníteni azt a szellemiséget is, amelyet a katolikus oktatás – határokon átívelve – évszázadokon át képvisel.  

A Károlyi-palota kerti homlokzata Klösz György felvételén 1877-ben (Forrás: FSZEK BTM Kiscelli Múzeum Fotótára F.64.780.4.ltsz.)

A tervpályázat második fordulójába jutott építészirodák listája itt található: https://ppkecampustervpalyazat.hu/#/candidates

Ahogy már beszámoltunk róla, összevont campust hoz létre a józsefvárosi Palotanegyedben, a Magyar Rádió egykori épületeiben az eddig széttagoltan működő Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) a Szentkirályi utca – Múzeum utca – Pollack Mihály tér és Bródy Sándor utca által határolt területen.

Sárgával jelölve látható, hogy mely épületeket érinti a campusfejlesztés (Forrás: Budapest Fejlesztési Központ)

A cél a XXI. századi igényeknek is megfelelő egyetemi campus létrehozása, ahol a hallgatók, oktatók, kutatók egyaránt megfelelő minőségű oktatási és közösségi terekben folytathatják napi tevékenységeiket – olvasható a ppkecampustervpalyazat.hu weboldalon.  A beruházás várhatóan 2027-re készül el.

Nyitókép: A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát Józsefváros szívében, a Palotanegyedben alakítják ki (Forrás: ppkecampustervpalyazat.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Remélem a 3-asat és a 6-osat elbontják és kert lesz helyettük.


En a hatos helyen szivesebben latnam az ujjaepitett Ybl Miklos tervezte nemzeti lovarda epuletet.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó