Mint ismert, összevont campust hoz létre a józsefvárosi Palotanegyedben, a Magyar Rádió egykori épületeiben az eddig széttagoltan működő Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE). A Szentkirályi utca – Múzeum utca – Pollack Mihály tér és Bródy Sándor utca által határolt területen több, városképi szempontból is fontos épület található, így a Pollack Mihály tér 4-6. (volt Esterházy-palota)., 8. és 10. (volt Károlyi-palota), a Bródy Sándor utca 5-7., valamint a Szentkirályi utca 25/A, 25/B és 27. szám alatti épületek, amelyek 2020-ban kerültek a Pázmányt fenntartó Magyar Püspöki Kar tulajdonába. Ezenkívül szintén a Pázmányé a leendő campusszal szomszédos, a Szentkirályi utca utca túloldalán lévő 26., 28. és 30. szám is. 

A leendő Pázmány-campus a Pollack Mihály tér felől nézve: jobbra lent a Károlyi-palota, mellette balra a Rádió volt központi irodaépülete, és a vöröstéglás Esterházy-palota, amelyben a a Márványterem is található. A kép fölső részén a piros cseréptetős Pázmány jogi kar Szentkirályi utcai épületének teteje látszik (Fotó: Google Streetview)

Sárgával jelölve látható, a területen mely épületeket érinti a Pázmány campusfejlesztése (Forrás: Budapesti Fejlesztési Központ)

 A Pázmány várhatóan 2027-re elkészülő új, budapesti campusának látványterve (Forrás: ppke.hu)

A területen létrejövő Pázmány Budapest Campusról a beruházás vezetője, Becker Pál a Magyar Nemzet című napilapnak azt mondta: a campus előkészítési munkálatait a Budapest Fejlesztési Központ fogja össze, jelenleg a területen lévő ingatlanok állapotának felmérése zajlik.

A PPKE fejlesztési főigazgatója kifejtette: a tervek szerint a 2027-ben megnyíló új campus területén laborok, informatikai és műszaki kutatóközpontok, modern egyetemi könyvtár és ahhoz tartozó olvasótermek, 300 fős szakkollégium és sportpálya is létrejön, mindezeken túl pedig a tervek szerint hangversenyek, koncertek megrendezésére is lehetőséget nyújt majd az új létesítmény.

Ahogy a metszeti képen is látható, az új épületrész alá mélygarázst terveznek (Forrás: ppke.hu)

A főigazgatója azt is elmondta, hogy nyitott campusban gondolkodnak, vagyis a területnek nem lesz zárt kerítése, a látogatók bármikor megközelíthetik az egyetemet, bár – jegyezte meg – természetesen az őrzést biztosítani kell. Hozzátette, hogy a területen létrejövő sportkomplexumot is szeretnék úgy üzemeltetni, hogy azt ne csak a hallgatók, hanem a kerületi lakosok is használhassák. 

Az egyetem honlapján közzétett tájékoztatásban a PPKE azt írja, az új campus tervezése során a környezet és a műemléki értékek védelme kiemelt szempont volt, ezért a régi épületeket felújítják és átalakítják, ugyanakkor a Szentkirályi utca 26. szám alatt jelenleg meglévő épületek egy részét lebontják. Ennek a teleknek az utcafronti részén áll az 1870-ben épült, Kallina Mór tervezte Nemzeti Tornacsarnok is. 

Az utcaképi terv szerint így fest majd a PPKE Szentkirályi utca 26. alatti épülete, a volt Nemzeti Tornacsarnok az átépítés után (Forrás: ÉTDR)

Nyitókép: A Pázmány budapesti campusának látványterve a Pollack Mihály tér felől (Forrás: ppke.hu)