Az utolsó simításokat végzik a Budavári Palota Szent István-termén

A cikk angol nyelvű változata: The final touches are being made in the St. Stephen's Hall of the Buda Palace

2021. július 27. 14:30

Számos szakértő évek óta tartó munkájának eredményeként augusztus 20-tól régi fényében csodálhatjuk meg a Szent István-termet a Budavári Palotában. A több éves munka immár a végéhez közelít, szinte minden egykori díszítőelem a helyére került. Újra a világhírű Zsolnay-kandallón áll Szent István mellszobra, elhelyezték azokat pirogránit képeket is, amelyek Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázolnak és felszerelték a hatalmas csillárokat és különleges falikarokat is. Az augusztus 20-i megnyitó után néhány napig ingyenesen lesz látogatható a Szent István-terem.

Az újjászülető Szent István-terem több éves munkálatai a végéhez közelednek, a Budavári Palota elsőként rekonstruált, díszes történelmi belső tere augusztus 20-tól lesz látogatható – olvasható a Várkapitányság lapunkhoz eljuttatott közleményében. Az államalapító királyról elnevezett terem a századfordulón a Budavári Királyi Palota egyik legjelentősebb belső tere volt, amelyet Hauszmann Alajos álmodott meg. Az építész a korabeli magyar iparművészet kiemelkedő alkotóit kérte fel a belső díszítések elkészítésére.

A Szent István-terem 1912-ben (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Várkapitányság felidézte, hogy a legendás helyszín újjászületésének első  lépése volt a második világháborúban teljesen megsemmisült épületrész, a déli összekötő szárny rekonstrukciója, amelyet a szakemberek a Nemzeti Hauszmann Program keretében végeztek el. 

A munkálatok utolsó szakaszában már teljes díszében áll a terem központi alkotása: az ország legnagyobb, közel másfél tonnás, több mint 4,5 méter magas és 2,5 méter széles Zsolnay-kandallója. A műalkotás több mint száz féle elemét és aprólékosan kidolgozott, több mint 600 darabját különleges ragasztóhabarccsal illesztették össze, és elvégezték az aranyozását is. A munka záróakkordjaként eredeti helyére, a kandalló főpárkányára rögzítették a tekintélyt parancsoló, életnagyságúnál nagyobb Szent István mellszobrot, amelyet eredetileg Strobl Alajos szobrász alkotott.

A Zsolnay-kandalló és rajta Szent István mellszobra (Fotó: Várkapitányság)

Részlet az újraalkotott Zsolnay-kandallóról (Fotó: Várkapitányság)

Elkészült az intarziás, sárkánymotívumokkal díszített parketta, valamint a díszes, aranyozott oldalfal is. A Várkapitányság arról is tájékoztatott, hogy a látványos, kazettás részekből álló mennyezet beépítése után megtörtént a pirogránit királyképek felhelyezése is. Roskovics Ignác festőművész eredeti, az Országházban ma is látható festményei nyomán készült különleges porcelánképek az Árpád-ház meghatározó személyiségeit ábrázolják: I. Béla, Szent László, Könyves Kálmán, III. Béla, II. András, IV. Béla és III. András, valamint Szent Imre herceg, Szent Erzsébet és Szent Margit alakja jelenik meg a különleges technikájú képeken.

Királyképek a Szent István-teremben: II. Endre, Szent Erzsébet és IV. Béla (Fotó: Várkapitányság)

Királyképek a Szent István-teremben: Szent László, Kálmán és III. Béla (Fotó: Várkapitányság)

Az ajtók fölötti, szintén pirogránitból készült, több táblából álló faliképek egy-egy történelmi jelenetet idéznek: az egyiken Szent István és Szent Gellért hirdeti a kereszténységet, a másik témája István apostoli megkoronázása és az államalapítás.

Több évnyi munka után három különleges, egyenként 150 kilogramm súlyú csillár is felkerült a terem mennyezetére. Szintén a helyükre kerültek a falikarok, amelyek kialakítása az intarziás padló motívumára rímelnek: az 5-5 izzó egy sárkányfigurából ágazik ki és csiszolt üvegkövek díszítik.

A terem különleges csillárjai eredetileg Kissling Rudolf gyárában készültek, most fotók alapján, több éves munkával készítették el újra a szakemberek (Fotó: Várkapitányság)

Az eredeti csillárok és falikarok Kissling Rudolf gyárában készültek, alig néhány minta és archív fotó maradt fenn, amelyek alapján a szakemberek rekonstruálták a világítótestek makettjeit, a díszítő üveg-, drágakő- és fémelemeket. A terem különleges megvilágítását az összesen kilencvenkét darab, úgynevezett Szent István-izzó tökéletes másolata biztosítja - írja a Várkapitányság.

A terem különleges megvilágítását az összesen 92 darab, úgynevezett Szent István-izzó másolata biztosítja (Fotó: Várkapitányság)

A végleges formába öntött csillárok és falikarok minden eleme megegyezik az eredetivel, ugyanakkor a mai világítástechnikai igényeknek is meg kellett felelniük. A világítást úgy tervezték, hogy az aranyozott felületeken és az üvegdíszeken megcsillanó fények beragyogják a Szent István-termet.

Az újjászületett történelmi helyiséget és a hozzá kapcsolódó kiállítás augusztus 20-tól várja a közönséget, az első napokban ingyenesen lehet megtekinteti a Szent István-termet. 

Forrás: Várkapitányság

Nyitókép: Már a helyére került a Szent István-terem csillárja is (Fotó: Várkapitányság)

Összesen 7 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Csodálatos! A XIX. században szerte a világban épültek ilyen belső enteriőrök. II. Lajos kastélya Neuschwanstein-ben hasonló belső festményeket rejt. Sokan már akkor túlhaladottnak tekintették ezt a stílust. Nyilván nem a legnagyobb festőkhöz kell hasonlítani ezt a főleg iparművészeti értéket. Remélem a palota többi része is hamarosan megújul!


Végre, valahára elkészült, most már az ország utolsó problémája is megoldódott ezzel.

Válaszok:
Sándor | 2021. július 27. 18:07

Nagyon szép lesz. Nagyon szép is volt. Anyám mesélte, hogy a kedves amerikai barátaink gyújtóbombákat is dobáltak és olyan lánggal égett a Budai Várpalota, hogy cérnát lehetett tűbe fűzni a fényénél. Tekintve, hogy a Palota gyakorlatilag üres volt, a németek 30 méterrel lent a Vár alatti pincékben voltak a rombolás öncélú és aljas cselekedet, a kultúra szándékos pusztítása volt. A "művelt" amerikaiak eszébe sem jutott, hogy a műkincsek öncélú rombolása csak nekik és a hírnevüknek árt igazán.


Hogyne, persze. "Most már az ország utolsó problémája is megoldódott ezzel", tehát lesz időnk veled és a szegény, elnyomott szexuális kisebbséggel foglalkozni.


Nagyon szerencsétlennek tartom, hogy a palota felujítása teljesen át van politizálva mind a két oldalról. Ha az épület eredeti formájában állna, akkor Magyaroszág 3 legértékesebb műemléki épülete között lenne az Országház és a Operaház mellett. A mostani épület a sok pusztításhoz képest vállalható - persze a puszítás egy jelentős része a háború után történt - de jelentősen kevesebb értéket képvisel. Remélem ennek a teremnek a megnyitása tovább növeli ennek a programnak a támogatottságát.

Válaszok:
Sándor | 2021. július 29. 00:55

Voltál már a Kreml-ben? Nos a világ egyik legszebb palotaegyüttese és a szovjet vezetők minden gondolkodás nélkül beköltöztek a cárok helyére. Sztálin szeretett dácsákba járni, de a székhelye a Kreml volt. Ha nem rombolták volna le akkor Rákosi Mátyás költözik be. (Még ez is jobb lett volna.)


Milyen jó, hogy ezeket a csodálatos tereket már nem csak régi fényképeken lehet látni. Remélem amennyire csak lehet, visszaállítják az eredeti állapotot az egész várban, lehetőleg az összes teremnél el kéne végezni ezt a munkát. Biztató kezdet, remélhetőleg nem akasztják meg a folytatást sem...Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó