Az újjászülető Szent István-terem több éves munkálatai a végéhez közelednek, a Budavári Palota elsőként rekonstruált, díszes történelmi belső tere augusztus 20-tól lesz látogatható – olvasható a Várkapitányság lapunkhoz eljuttatott közleményében. Az államalapító királyról elnevezett terem a századfordulón a Budavári Királyi Palota egyik legjelentősebb belső tere volt, amelyet Hauszmann Alajos álmodott meg. Az építész a korabeli magyar iparművészet kiemelkedő alkotóit kérte fel a belső díszítések elkészítésére.

A Szent István-terem 1912-ben (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Várkapitányság felidézte, hogy a legendás helyszín újjászületésének első  lépése volt a második világháborúban teljesen megsemmisült épületrész, a déli összekötő szárny rekonstrukciója, amelyet a szakemberek a Nemzeti Hauszmann Program keretében végeztek el. 

A munkálatok utolsó szakaszában már teljes díszében áll a terem központi alkotása: az ország legnagyobb, közel másfél tonnás, több mint 4,5 méter magas és 2,5 méter széles Zsolnay-kandallója. A műalkotás több mint száz féle elemét és aprólékosan kidolgozott, több mint 600 darabját különleges ragasztóhabarccsal illesztették össze, és elvégezték az aranyozását is. A munka záróakkordjaként eredeti helyére, a kandalló főpárkányára rögzítették a tekintélyt parancsoló, életnagyságúnál nagyobb Szent István mellszobrot, amelyet eredetileg Strobl Alajos szobrász alkotott.

A Zsolnay-kandalló és rajta Szent István mellszobra (Fotó: Várkapitányság)

Részlet az újraalkotott Zsolnay-kandallóról (Fotó: Várkapitányság)

Elkészült az intarziás, sárkánymotívumokkal díszített parketta, valamint a díszes, aranyozott oldalfal is. A Várkapitányság arról is tájékoztatott, hogy a látványos, kazettás részekből álló mennyezet beépítése után megtörtént a pirogránit királyképek felhelyezése is. Roskovics Ignác festőművész eredeti, az Országházban ma is látható festményei nyomán készült különleges porcelánképek az Árpád-ház meghatározó személyiségeit ábrázolják: I. Béla, Szent László, Könyves Kálmán, III. Béla, II. András, IV. Béla és III. András, valamint Szent Imre herceg, Szent Erzsébet és Szent Margit alakja jelenik meg a különleges technikájú képeken.

Királyképek a Szent István-teremben: II. Endre, Szent Erzsébet és IV. Béla (Fotó: Várkapitányság)

Királyképek a Szent István-teremben: Szent László, Kálmán és III. Béla (Fotó: Várkapitányság)

Az ajtók fölötti, szintén pirogránitból készült, több táblából álló faliképek egy-egy történelmi jelenetet idéznek: az egyiken Szent István és Szent Gellért hirdeti a kereszténységet, a másik témája István apostoli megkoronázása és az államalapítás.

Több évnyi munka után három különleges, egyenként 150 kilogramm súlyú csillár is felkerült a terem mennyezetére. Szintén a helyükre kerültek a falikarok, amelyek kialakítása az intarziás padló motívumára rímelnek: az 5-5 izzó egy sárkányfigurából ágazik ki és csiszolt üvegkövek díszítik.

A terem különleges csillárjai eredetileg Kissling Rudolf gyárában készültek, most fotók alapján, több éves munkával készítették el újra a szakemberek (Fotó: Várkapitányság)

Az eredeti csillárok és falikarok Kissling Rudolf gyárában készültek, alig néhány minta és archív fotó maradt fenn, amelyek alapján a szakemberek rekonstruálták a világítótestek makettjeit, a díszítő üveg-, drágakő- és fémelemeket. A terem különleges megvilágítását az összesen kilencvenkét darab, úgynevezett Szent István-izzó tökéletes másolata biztosítja - írja a Várkapitányság.

A terem különleges megvilágítását az összesen 92 darab, úgynevezett Szent István-izzó másolata biztosítja (Fotó: Várkapitányság)

A végleges formába öntött csillárok és falikarok minden eleme megegyezik az eredetivel, ugyanakkor a mai világítástechnikai igényeknek is meg kellett felelniük. A világítást úgy tervezték, hogy az aranyozott felületeken és az üvegdíszeken megcsillanó fények beragyogják a Szent István-termet.

Az újjászületett történelmi helyiséget és a hozzá kapcsolódó kiállítás augusztus 20-tól várja a közönséget, az első napokban ingyenesen lehet megtekinteti a Szent István-termet. 

Forrás: Várkapitányság

Nyitókép: Már a helyére került a Szent István-terem csillárja is (Fotó: Várkapitányság)