A környékbeliek bevonásával megtervezett Reformkori Széchenyi játszótér a XII. kerületi Hollósy Simon utcában a Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában, a főváros társfinanszírozásában készült el, amit közösen adott át Pokorni Zoltán polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester – közölte a hegyvidek.hu.

Arról is beszámolnak, hogy a Lánchíd, az Alagút, a Kisfaludy-gőzhajó, valamint a fogaskerekű vasút vonalán 1874-ben üzembe helyezett, gőzmozdonnyal közlekedő szerelvény is megjelenik egyedi játékok formájában a megújult, Hollósy Simon utcai játszótéren. 

A Kisfaludy-gőzhajó​ mászóka formájában jelenik meg (Fotó: hegyvidek.hu)

A Hegyvidék és a város múltját idézik fel a különleges játékok, valamint azok a tablók, amelyeken a szülők a korszakot bemutató képeket, leírásokat, illetve online tartalmakra irányító QR-kódokat találhatnak.

A tablókon olvashatunk a korszakról, képeket, illetve online tartalmakra irányító QR-kódokat is elhelyeztek (Fotó: hegyvidek.hu)

Megtudjuk, hogy a teljesen egészében megújult, de a családias hangulatát megőrző Hollósy Simon utcai játszótér a lakók kérésére elsősorban a 2–10 éves korosztálynak készült. A reformkor kiemelkedő építészeti, ipartörténeti emlékeit felidéző, különleges attrakciót jelentő játékok mellett számos más, közkedvelt játszóeszközzel gyarapodott a park. Négy hagyományos és egy fészekhinta, két rugós lovacska, nagy homokozó és egy gumiborítású kismotorpálya is várja a gyerekeket.

A kicsik biztonsága érdekében megszűnt az átjárás lehetősége a játszótéren keresztül. Megmaradt viszont a pingpongasztal és a teveszobor. A családok kérésére ivókút és illemhely épült, megújult a közvilágítás, illetve egy piknikezésre alkalmas füves terület is része lett a térnek –  írja a hegyvidek.hu.

A parkban a zöld felület is megújult, cserjéket, fákat ültettek (Fotó: hegyvidek.hu)

Hozzáteszik azt is, hogy nagyjából ezerötszáz négyzetméternyi zöld felület újult meg a parkban. Több mint háromezer-ötszáz évelőt, cserjét és nyolc fát ültetettek el a szakemberek úgy, hogy a meglévő fákat nem kellett kivágni. Mintegy négyszáz négyzetméternyi betontól sikerült megszabadítani a játszóteret, aminek helyére növényzet, illetve a játszószerek környezetében ütéscsillapító, vízáteresztő gumiburkolat került.

Forrás: hegyvidek.hu

Nyitókép: Reformkori játszótér épült a XII. kerületben (Fotó: hegyvidek.hu)