Elhelyezték a IX. kerületi, Mester utcai egészségügyi szakrendelő új épületének alapkövét 2022. december 1-jén – írja az MTI.

Az egészségügyi intézmény épülete egy több mint háromezer négyzetméteres szárnnyal bővül. Az épület a legkorszerűbb technikával épül, zöldtetőt kap, fűtését hőszivattyú biztosítja majd. A munkaterületet augusztusban adta át az önkormányzat a kivitelezőnek, amely azóta mintegy 4300 köbméter földet ásott ki és szállított el, valamint kialakította a vasbeton alapot.

Az új épület várhatóan 2024 tavaszára elkészül, és a szükséges engedélyek megszerzését követően, a tervek szerint 2024 őszén vehetik birtokba a IX. kerület lakói.

Az alaplemez befejezése után majd megkezdődnek a falazási munkák a Mester utcai egészségügyi szakrendelő új szárnyának építése során (Fotó: FEV IX. Zrt.)

Az új szárnyba kerülnek a háziorvosi rendelők a Drégely utcából. Itt lesz az angiológia, az ortopédiai rendelő, a szemészet, az urológia, az ultrahang, a nőgyógyászat, a diabetológia, a bőrgyógyászat, a fül-orr-gégészet és az egynapos sebészeti műtő – írja az MTI.

A fejlesztés a kerület és a kormány együttműködésével jön létre: a rendelő új épületre és a meglévő megújítására, valamint orvosi eszközök beszerzésére összesen 5,6 milliárd forint támogatást kap a IX. kerületi önkormányzat a központi költségvetésből, ez az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban kötött egyezség része. Ezenfelül a kerület 330 millió forintot biztosít.

A ferencvárosi szakrendelő látványterve (Forrás: Ferencváros Önkormányzata)

Egy csúcstechnológiás CT-készüléket is üzembe helyeztek, így december 2-től ingyenes CT-vizsgálatot biztosítanak minden budapesti lakosnak, akinél felmerült a daganatos betegség gyanúja, vagy daganatos betegség miatt kezelés alatt áll. Az új épület tartalékkerettel együtt bruttó 5 milliárd 52 millió forintba, az új CT a kapcsolódó átalakítási, felújítási munkákkal együtt bruttó 337 millió forintba kerül.

Az alapkőletételkor egy időkapszulát is elhelyeztek, ebbe egy Ferencváros magazin és egy pályázaton nyertes gyerekrajz került.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Központ új épületének látványterve (Forrás: Ferencváros Önkormányzata)