Az M3 vonal újabb két belvárosi állomása kapcsolódik be a metróforgalomba januárban – közölte honlapján a BKV, amely a Ferenciek tere állomásról a tervezők koncepcióját is bemutatta. Itt az utasterében a barna és arany szín dominál, a grafikai elemek pedig Szent Ferenc legendájára utalnak.

Az újragondolt állomás aluljárószintjén a több mint negyven év alatt már megszokott narancssárga szín megmaradt, őrizve a múlt emlékét,  ám a mozgólépcsőn leérve, 28 méter mélyen egy teljesen új látványvilággal találkozhatunk. Az építészek a felszínen lévő városi térnek nevet adó ferences rendre utalva választottak színeket és grafikai motívumot a peronszinten.

Barna és arany színek kontrasztja határozza meg a megújult metróállomást a Ferenciek terén (Forrás: bkv.hu)

„A visszafogott, kicsit önmegtartóztató barna és a ragyogó arany kontrasztja határozza meg az arculatot. A nyersacél oszlopok esztétikailag tovább gazdagítják a teret, ugyanakkor illeszkednek a vonalra jellemző funkcionalista hagyományokhoz. A vágánytér burkolatára olyan grafikai képet képzeltek, ami kapcsolódik az állomás lényegét adó mozgáshoz, egyszerre absztrakt, légies, derűs, ugyanakkor finoman utal Szent Ferenc legendájára” – ismertette a bkv.hu a tervezők koncepcióját.

Pasztellszínű padokat helyeztek el az utastérben (Forrás: bkv.hu)

Az állomás tervezői Kosztolányi Zsolt és Klopp András, a madármotívum megalkotásában Réti Kamillával és Somogyi Boglárkával egészült ki a tervezői csapat.

Forrás: BKV

Nyitókép: Aranyszín és madármotívum is megjelenik a megújult Ferenciek tere metróállomáson (Forrás: bkv.hu)