Aranyszínű lett a metrómegálló a Ferenciek terén

A cikk angol nyelvű változata: Gilded metro station in Ferenciek Square

2023. január 9. 18:00

Hamarosan megnyílik a metróállomás a Ferenciek terén, ahol az utasok a korábban megszokottól teljesen eltérő látvánnyal fognak találkozni. Az aluljárószinten megmaradt a hagyományos narancssárga szín, de a mozgólépcsővel az utastérbe érkezőket aranyszínű állomás fogadja majd. A színek és grafikai motívumok a térnek nevet adó ferences rendre utalnak.

Az M3 vonal újabb két belvárosi állomása kapcsolódik be a metróforgalomba januárban – közölte honlapján a BKV, amely a Ferenciek tere állomásról a tervezők koncepcióját is bemutatta. Itt az utasterében a barna és arany szín dominál, a grafikai elemek pedig Szent Ferenc legendájára utalnak.

Az újragondolt állomás aluljárószintjén a több mint negyven év alatt már megszokott narancssárga szín megmaradt, őrizve a múlt emlékét,  ám a mozgólépcsőn leérve, 28 méter mélyen egy teljesen új látványvilággal találkozhatunk. Az építészek a felszínen lévő városi térnek nevet adó ferences rendre utalva választottak színeket és grafikai motívumot a peronszinten.

Barna és arany színek kontrasztja határozza meg a megújult metróállomást a Ferenciek terén (Forrás: bkv.hu)

„A visszafogott, kicsit önmegtartóztató barna és a ragyogó arany kontrasztja határozza meg az arculatot. A nyersacél oszlopok esztétikailag tovább gazdagítják a teret, ugyanakkor illeszkednek a vonalra jellemző funkcionalista hagyományokhoz. A vágánytér burkolatára olyan grafikai képet képzeltek, ami kapcsolódik az állomás lényegét adó mozgáshoz, egyszerre absztrakt, légies, derűs, ugyanakkor finoman utal Szent Ferenc legendájára” – ismertette a bkv.hu a tervezők koncepcióját.

Pasztellszínű padokat helyeztek el az utastérben (Forrás: bkv.hu)

Az állomás tervezői Kosztolányi Zsolt és Klopp András, a madármotívum megalkotásában Réti Kamillával és Somogyi Boglárkával egészült ki a tervezői csapat.

Forrás: BKV

Nyitókép: Aranyszín és madármotívum is megjelenik a megújult Ferenciek tere metróállomáson (Forrás: bkv.hu)

Összesen 9 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Természetesen az állomásnév táblák most sincsenek megvilágítva. A kocsiból nem lehet látni. Ne értem miért nem lehetett egy LED sort a táblák fölé helyezni?

Válaszok:
Sándor | 2023. január 10. 03:57

Az a helyzet, hogy ezek gondolkodni nem tudnak, hiperpasszív agyvelejük van. Amúgy elemi dolog, hogy minden állomás falán világító táblán látható legyen a megálló neve.


A kimustralt komcsi metrokocsiknak meg ez is tul jo. Lemegy az ember es azt hiszi, hogy a Szovjetunioban van.

Válaszok:
Sándor | 2023. január 15. 07:53

A kimustrált kocsikban japán motor és vezérlő van. De csak halkan. A világ egyik legkorszerűbb metrókocsiját a Mitiscsinszki gyár állítja elő.
https://www.youtube.com/watch?..

Válaszok:
persona | 2023. január 17. 12:03

Ettol meg maga a szerelveny nem lesz fiatalabb. Kulsosegeiben pedig az allamszocializmus egyik utolso mementojakent emlekeztetik nap mint nap a budapestieket a "regi szep idokre". Alig varom, hogy eltunjenek.

Válaszok:
Sándor | 2023. január 18. 18:15

A régi szovjet metrokocsik a 40-es évek nyújorki metro kocsik másolatai.

Válaszok:
persona | 2023. január 19. 03:16

Magyarul 2023 Budapestjen mas orszagok nyolcvan evvel ezelotti dizajnjat tukrozo metrokocsik rohangalnak... New York mar reg leselejtezte azokat a szerelvenyeket, a volt CCCP nagyvarosaiban maig forgalomban vannak, mert jobbra nem futja. Ugy tunik mi is kozejuk tartozunk.

Válaszok:
Sándor | 2023. január 23. 12:22

Azért ez túlzás, mert a 2. és a kutya-füle-farka 4. metrón Alstom kocsik futnak. A volt szovjet kocsikkal az a baj, hogy hamar kirohadnak a rozsdától. Az NDK-s HÉV kocsik is 40 évesek de még nem rozsdásodnak ennyire. (Ráadásul a felújításkor nem alapozták rendesen és a fehér festéken is átüt a rozsda.)
A mai New York-i metrókocsik rozsdamentes acélból készülnek, és sokkal csöndesebbek, mint ezek a felújított kocsik.
https://www.youtube.com/watch?..
A metró állomások többsége New Yorkban lehangoló, de még mindig szebbek, mint a Deák téri kék-sárga, vagy a Ferenciek terén az arany színű. A csempézett falak tényleg eredetiek, moshatóak és világos színűek.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó