Mozart és Beethoven művei szólalnak meg a Concerto Budapest Nyárestek sorozatának zárókoncertjén július 7-én a Pesti Vármegyeháza udvarán.

A sorozatzáró hangversenyen Mozart B-dúr divertimentója és C-dúr oboaversenye, valamint Beethoven VIII. szimfóniája hangzik el. Az esten közreműködik Dienes Gábor oboaművész, vezényel Vásáry Tamás – közölte a zenekar az MTI-vel.

Mint írják, Mozart 1772-es divertimentója megidézi a 18. századi társas muzsikálás kultúráját és eleganciáját, valamint a zenélés helyét a polgáriasodó társadalomban. A C-dúr oboaverseny a hangszer koncertirodalmának egyik legjelentősebb alkotása. Sokáig csupán fuvolára való szerzői átdolgozása, az 1778-as D-dúr fuvolaverseny őrizte a szerző oboára szerzett versenyművét, míg 1920-ban elő nem került a salzburgi Mozarteum archívumából az elveszettnek hitt eredeti szólamanyag – olvasható a közleményben. 

Beethoven VIII. szimfóniája nem keltett vihart az 1814. február 27-i bécsi ősbemutatón, mert a művet leárnyékolta a Wellington spanyolországi győzelmét ünneplő Csataszimfónia és a VII. szimfónia. Az egykorú kritika szerint ennek nem oka a művészi kidolgozás gyengébb vagy alacsonyabb foka, mert Beethoven azonos műfajú kompozícióihoz hasonlóan ezt is az a sajátos szellem járja át, amelyben eredetisége mindenkor megnyilvánul.

(MTI)