Bár napjainkban Bel-Budát szeli át a Margit körút, a múltban gyakran inkább településszéli, külvárosi funkciója volt a Rómer Flóris utca torkolatában folytatott, most lezárult ásatás tanulsága szerint. Négyszáz temetkezést is sikerült azonosítani, mivel több korszakban is sírkertként használták a területet – írja a Budapesti Történeti Múzeum régészeti portálja, a regeszet.aquincum.hu.

Tavaly nyár végén kezdődött a II. kerületi Margit körút – Rómer Flóris utca sarkán, a Margit krt. 19-21. számú telken a Budapesti Történeti Múzeum feltárása. A legkorábbi leletek a bronzkorból származnak, amikor temetőként használták a területet, erről tanúskodnak a hamvasztásos sírok. Feltehetően lehetett település is a közelben, ennek helyét azonban nem lehet egyértelműen meghatározni – tették hozzá.

A mai Víziváros római kori történetét a Margit körúti feltárás is több információval gazdagítja: a Kr. u. I. századi katonai tábor mellette helyezkedett el, ebből a korszakból származó helyi és import leleteket is találtak egy V keresztmetszetű árokban. Egy sírt is feltártak, amelybe a halott mellé az I. század végén – II.  század elején készült korsót és márványozott díszű tányért helyeztek.

A Margit körút – Rómer Flóris utca sarkán fekvő telek régészeti feltárása során több időszakból találtak leleteket (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

A katonai tábor körül, illetve később annak helyén is virágzó település alakult ki, amely azonban a III.  század közepe táján megszűnt. Az épületomladékok arra utaltak, hogy a Rómer Flóris utcához közeli részen egy római kori kőépület állhatott. Feltártak egy részletet az épület ajtókeretéből (faragott küszöbkő, apró falfestmény és stukkó töredékek).

A leletek között akad díszedény, amphora, számos érem, bronz ruhakapcsoló tű, veret és egyéb használati tárgyak is. Szintén különleges egy II. vagy III. századi téglaégető kemence.

Előkerült egy XV. századi embermagasságú, boltozott csatorna is, amely észak-déli irányban futott keresztül a telken és feltehetően vízelvezetésre szolgált.

Buda török kézre kerülése után megváltozott a terület használata. A megüresedett domboldalt sírkertként kezdték használni. A nagy kiterjedésű temetőt északi oldalon a Gül Baba türbéje, délen a mai Mechwart tér határolta, erre állhatott Veli bég síremléke.

A teljes cikk itt olvasható. 

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Külváros és temető is volt az évszázadok alatt a Margit körút mellett (Fotó: regeszet.aquincum.hu)