Budapest születésnapján a város történetével ismerkedhetnek az érdeklődők a Vármúzeumban

A cikk angol nyelvű változata: On the birthday of Budapest, those interested can get acquainted with the history of the city in the Castle Museum

2021. november 15. 15:30

Milyen volt Budapest 1873-ban, a városegyesítés évében? Hogyan dőlt el, mit ábrázoljon a főváros címere? Milyen volt a rakpart és a Duna? Ezekkel a témákkal megismerkedhetnek a látogatók a BTM Vármúzeumában, 2021. november 20-án, ahol Budapest születésnapján azokat várják, akik érdeklődnek a főváros története és építészete iránt.

A főváros születésnapja alkalmából egész napos, a városegyesítés évfordulójához kapcsolódó programokkal várják az érdeklődőket a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumban november 20-án – írja az MTI. 

A mai Budapest 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda városának egyesítésével. A születésnapra emlékezve a látogatók egyebek mellett állomásról állomásra haladva a korszakot megelevenítő kézműves foglalkozásokon, a korabeli divathoz, építészethez, várostervezéshez kapcsolódó műhelymunkákon vehetnek részt, valamint megismerkedhetnek a BTM olyan különleges műtárgyaival is, mint a Polyphon zenegép, vagy a már a városegyesítést megelőzően is használt nyomdagép – olvasható a szervezők közleményében.

A Királypince (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A gótikus terem (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A foglalkozásokon kiderül, hogyan öltözködtek és mivel játszottak a gyerekek Pest-Buda-Óbuda egyesítésének idején, milyen volt Budapest 1873-as címere és milyenek voltak a fővárosi utcák ebben az időben.

A teljes programkínálatról a https://varmuzeum.hu/budapestnapja2021.html oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Budavári Palota (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó