Kívül-belül felújították a IX. kerületi Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot. A felújítás teljes lezárásának alkalmával Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek október 2-án szentmise keretében áldotta meg az épületet, és szentelte fel a templom új oltárát.

 A felújított Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomban tartott szentmise résztvevői 2022. október 2-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)  

A Bakáts tér közepén álló templom a XIX. század egyik legnagyobb építőművészének gyönyörű alkotása 1865-től 1879-ig épült neoromán stílusban Ybl Miklós tervei szerint. A kelet-nyugat tengelyű, római kereszt alaprajzú, háromhajós templom külső és belső kivitelezése részletgazdag. A vörös téglával és sóskúti kővel burkolt épület 66 méter hosszú, a kereszthajónál 21 méter széles, három apszissal ellátott. A homlokzati középtorony pedig 66,7 méter magas.

A Bakáts téri templom (Fotó: MTI/Kovács Attila)  

A reprezentatív szakrális épület restaurálása 2018 tavaszán kezdődött, a külső felújítás 2022. áprilisra készült el. Az első ütem a homlokzat és a templomtorony felújításából állt, elkészült a falak és a homlokzati kő- és téglaburkolat renoválása. Azbesztmentesítették és felújították a tetőt. A rézborítású toronysisakot, a toronyórát, valamint a templomkertet is helyreállították.  

A templomfelújítás során az altemplom bővítésével kialakítottak egy új urnatemetői részt a templomban. Az altemplom talajvíz elleni és hőszigetelést is kapott, valamint megújultak a terei. Az Ybl Miklós tervezte templom eredeti, csillagos mennyezeti festését őrző altemplom ad helyet a temetési szertartásoknak, oldalhelyiségeiből pedig az urnafalak tere nyílik.

Az altemplomban látható az eredeti, eges-csillagos boltívdíszítés (Fotó: szentferencplebania.hu)

A második ütemben a templombelsőn volt a hangsúly. A belső felújítás során új padlóburkolatot kapott a templom, helyreállították a vakolatot, felújították, illetve kicserélték a lakatos- és asztalosszerkezeteket, a nyílászárókat, és restaurátori munkákat is végeztek. Emellett megtörtént a templom komplex építészeti, épületgépészeti és épületvillamossági felújítása is.

A templom külső és belső felújítása 1,9 milliárd forint kormányzati támogatásból két ütemben valósult meg. 

Idén a plébánia alapításának 200. évfordulóját is ünnepelik, hiszen 1822. október 12-én szentelték fel Ferencváros első templomát a Bakáts téren.

Forrás: MTI, pestbuda.hu

Nyitókép: Teljesen elkészült az Ybl Miklós tervezte Bakáts téri templom (Fotó: szentferencplebania.hu)