Amint már korábban beszámoltunk róla, a Lánchíd felújításához kapcsolódóan búvárok vizsgálják át a Duna medrét a híd körül lőszerek és roncsok után kutatva. A Duna-meder fém- és lőszermentesítése során az átkelő 50 méteres környezetében szonárral és búvárokkal vizsgálják át a folyót. Az esetlegesen előkerülő lőszereket hatástalanítják, a fémdarabokat pedig kiemelik.

A Budapesti Történeti Múzeum oldala, a regeszet.aquincum.hu régészeti portál beszámolója szerint szonárral már felderítették a híd környezetében a medret, ami több nagyobb, fémből készült maradványt jelzett. Ezeknek a megvizsgálására is sor kerül majd, azonban sokkal érdekesebbek lehetnek az ennél kisebb leletek, amelyeket a búvárok a merüléseik során találnak.


Leletek a Duna medréből (Fotó: regeszet.aquincum.hu/Kovács Olivér)

Mint írják, eddig két kőből faragott ágyúgolyóra sikerült rábukkanni, amelyek közül az egyik olyan hatalmas, hogy nem tudták még a felszínre hozni. A lövedékek feltehetően késő középkoriak lehetnek, s mivel az állapotuk nagyon jó, valószínűleg nem lőtték ki őket soha, rakodás közben eshettek a vízbe a budai oldalon.


Középkori ágyúgolyó (Fotó: regeszet.aquincum.hu/Kovács Olivér)

A tervek szerint a pesti oldal átvizsgálása után a két középső pillér között dolgoznak majd, ezután visszatérnek a budai oldalra.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: A Lánchíd felújításához kapcsolódóan búvárok vizsgálják át a Duna medrét (Fotó: regeszet.aquincum.hu/Kovács Olivér)