Átadták a felújított Blaha Lujza teret – Több mint öt és fél éve jelentették be, mára megvalósult

A cikk angol nyelvű változata: The renovated Blaha Lujza Square was handed over - It was announced more than 5,5 years ago, it has now been realised

2022. december 11. 11:00

December 10-én vehették birtokba a közlekedők a felújított Blaha Lujza teret. A nemzet csalogányáról elnevezett tér átalakításáról 2017-ben döntött a Fővárosi Közgyűlés, amely 2018 márciusában a szükséges forrásokat is elkülönítette. A tényleges munkálatok azonban csak 2021 júniusában kezdődtek meg. A most átadott tér sok mindenben más lett, mint azt öt évvel ezelőtt elképzelték.

„Ötvenöt év után új, igényes karaktert kapott Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, a Blaha Lujza tér” – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján. A felújítást a Fővárosi Önkormányzat megbízásából lebonyolító BKK szerint ligetes-fás találkozóhelyként született újjá a tér, amelyet december 10-én vehettek birtokba a budapestiek.  

A felújított Blaha Lujza tér az átadás napján, 2022. december 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Mint írják, csaknem másfél évig tartott a központi elhelyezkedésű, történelmi és kulturális értékű Blaha Lujza tér korszerűsítése. A 2021 júliusában indult, összesen 505 napig tartó beruházásnak köszönhetően nemcsak a tér felszíne, hanem az aluljáró felső födémszigetelése, a fölötte lévő útpálya, valamint – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca is teljeskörűen megújult.

A teljes munka bruttó 3,68 milliárd forintba került, ebből 2,68 milliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat, 1 milliárd forintot a kormány biztosított.

Bordó színű köztéri székeket és asztalokat helyeztek k​i a térre (Fotó: BKK)

Arról is beszámolnak, hogy három új zebrát létesítettek a kereszteződésben, tehát a már meglévő József körútival együtt mind a négy irányban lehet közlekedni a felszínen is az akadálymentes gyalogosátkelőn. A megmentésre alkalmas fákon kívül 80 újat telepítettek és megőrizték a Tabánból átültetett két tölgyfát. Ezenkívül felújították a gombaszökőkutat és a színházi emlékművet, ülőhelynek is használható növénykazettákat alakítottak ki, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjátékot építettek; kis méretű szobrokat helyeztek el a növénykazetták ülőfelületén.

Kiderül az is, hogy az egykori Nemzeti Színház székeire utaló bordó színű köztéri ülőalkalmatosságokat és asztalokat helyeztek ki, és a burkolatban megjelenítették a lebontott épület körvonalát. Két új MOL Bubi gyűjtőállomást és egyedi kerékpártámaszokat is elhelyeztek.

A BKK közlése szerint nyolcvan új fát ültettek a megújult téren (Fotó: BKK)

A Blaha Lujza tér tervezett felújítását 2017-ben jelentette be a Fővárosi Közgyűlés, amely 2018 márciusában elkülönítette el az átalakításhoz szükséges forrásokat, 1,8 milliárd forintot. A tervezés megkezdődött, a végleges koncepció 2019 márciusára készült el. „Ötvenöt év után új, egységes arculatú térként újul meg Budapest egyik legforgalmasabb tere, a Blaha Lujza tér” – olvashattuk 2019. március 11-én a felújítás részleteit ismertető Főpolgármesteri Hivatal közleményében (bár azóta eltelt 3,5 fél év eltelt, az „ötvenöt év” a felújításról szóló kommunikációban ma is megmaradt – A szerk.).

Akkor is azt közölték, hogy az egyik legforgalmasabb budapesti csomópont átalakításának fő célja, hogy a tér élhető legyen. Fontos szempontnak nevezték, hogy a Blaha Lujza téren egy egységes koncepciót követve új arculatú, a mai városi használati igényeknek megfelelő, nagyvonalú belvárosi közösségi tér jöjjön létre.„A minőségi építészeti megújulás biztosítja a tér szellemi és kulturális örökségének visszaállítását, a barátságos, élhető gyalogosfelületek növelését, és egy egységes, kiterjedt zöld felületet is tartalmazó köztér kialakítását” – tették hozzá.

Ilyen lesz a megújuló Blaha Lujza tér (képek)

A 2019-es  vagyis meg nem valósul  koncepció, a Corvin Áruház előtti fákkal (Forrás: budapest.hu)

A 2019 márciusában közzétett koncepciót részletezve közölték azt is, hogy fasort telepítenek a Rákóczi út aszfaltozott középszigetébe is, az új, gyalogosbarát köztéren megnő a zöld felületek aránya, pára- és vízjátékokat telepítenek, egy kulturális célokat szolgáló épület és egy rendezvényhelyszín is épül. Hozzátették: a csomópontot teljes mértékben akadálymentesítik, felújítják az aluljárót, új gyalogátkelőhelyeket létesítenek, hogy teljesen átjárhatóvá váljon a terület.

Bejelentették a Blaha Lujza téri aluljáró felújítását is, amelyről azt közölték, hogy letisztult, a jelenkor követelményeinek megfelelő arculatot kap, valamint bővül is a tér irányába: egy BKK ügyfélközpont és egy nyilvános illemhely is nyílik ott; ezek akadálymentes elérését egy újonnan épülő lift biztosítja. Bejelentették, hogy két MOL Bubi gyűjtőállomás is lesz, és a Somogyi Béla utcát egészen a Gutenberg térig felújítják. Közölték azt is, hogy részben módosul a teret határoló utak forgalmi rendje is: a Rákóczi útról például közvetlenül jobbra lehet majd kanyarodni a József körútra.

A 2019 tavaszán bemutatott látványterveken jól láthatók a tér átjárását biztosító gyalogátkelőhelyek, valamint a Rákóczi út közepére tervezett fasor (Forrás: budapest.hu)

Ekkor a látványterveket is bemutatták, de még tartott az egyeztetés a szakmai és a civilszervezetekkel, emiatt a kivitelezés megkezdését 2019 őszére időzítették. Közölték azt is, hogy a felsorolt programelemeket tartalmazó felújítás 4 milliárd forintra becsült költsége a rendelkezésre áll, fővárosi és kormányzati forrásokból. 

A 2019-es önkormányzati választások után az új összetételű Fővárosi Közgyűlés a felújítás újraterveztetéséről döntött, így a tényleges munkálatok csak 2021 júniusában indulhattak meg. Ez az oka, hogy bár immár több mint 5 és fél éve beszélünk a Blaha Lujza tér felújításáról (lásd lenti cikkeinket), a felújítás csak mostanra készült el. Jelentős módosításokkal, csökkentett programelemekkel, sok más mellett elmaradt például a Rákóczi útra tervezett fasor elültetése.

A BKK az átadás napján azt közölte, hogy a téren és környezetében még lehetnek kisebb munkák (például elektromoshálózat-fejlesztés), az akadálymentes illemhelyet és a FUTÁR-kijelzőt rövid időn belül üzembe helyezik, a tér burkolatából fellövellő vízjáték és a gombaszökőkút pedig a tél elmúltával kezd működni.

A szombati hivatalos átadón beszédet mondott Karácsony Gergely főpolgármester, dr. Láng Zsolt kormánybiztos, valamint Niedermüller Péter, a VII. kerület és Pikó András, a VIII. kerület polgármestere is. 

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ, Pestbuda.hu

Nyitókép: Átadták a felújított Blaha Lujza teret (Fotó: BKK)

KORÁBBI CIKKEINK A BLAHA LUJZA TÉR FELÚJÍTÁSÁRÓL:

Megújulhat a Blaha Lujza tér

Megújul jövőre a Blaha Lujza tér

Átépítik a Blaha Lujza teret

A Blaha újjászületése – Élhető köztér készül a közlekedési csomópont helyett

Aláírták a szerződést, még a nyáron elkezdődik a Blaha Lujza tér felújítása

Összesen 10 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A Blaha Lujza tér eredeti látványtervén, amit még Tarlós rendelt meg, több zöld van, a Rákóczi út vonalában egy fasor. Az új főpolgármester úr kézbe vette a tervet, eredmény: kevesebb zöld, térkő rengeteg, fasor sehol, de legalább többe került, és egy évvel később lett kész. Akárcsak a Lánchíd. Gratulálok Kari Geri!

Válaszok:
ébrenjáró | 2022. december 15. 11:53
ragazzi di buda | 2022. december 16. 18:38

A reginel mindenesetre jobb, de vajon hogyan lehetne megakadalyozni, hogy csakhamar ujra a szar es a hugy birodalmava valjon.

Válaszok:
Sándor | 2022. december 14. 15:35

Sehogy! A Népszínház utca felől áramlik ide az a lumpenréteg amelyik biztosítja a tér huggyal-szarral feltöltését.


Te csak egy ideküldött, buta, fizetett troll vagy. Csak azért jársz ide, hogy mindenhova beírd, hogy minden amit valami kormánypárti akárki csinál az tökéletes és minden amit valaki ellenzéki csinál az borzasztó. Még van pofád azt hazudni, hogy Tarlós bezzeg milyen menyivel zöldebb teret akart. (Mivel kikutatták a kormánynál, hogy az emberek mégiscsak a város zöldítését akarják, ezért most mindenre azt mondják, hogy igazából ők is azt akarják) Meg lehet nézni mit csinált a József Nádor térből a fideszes vezetés.
Te meg mehetsz a Megafon központba a pénzedért és az újabb útmutatásokért, hogy éppen mit kell legközelebb hazudni.

Válaszok:
Sándor | 2022. december 17. 11:18
gabor.miklos84 | 2022. december 18. 19:06

Tisztelt ébrenjáró! Sajnálom, hogy személyeskedésbe és gyűlölködésbe megy át az Ön hozzászólása. Amiket leírtam a Blaha Lujza tér felújításáról azok tények. Nem akarok itt politizálni, de annyit azért megjegyeznék, hogy a jelenlegi főpolgármester úr szakmai hozzáértése, finomam szólva megkérdőjelezhető. És ezt már nem csak a kormánypárt mondja, hanem az ellenzék is.


és mi akadályozta meg tarlóst, hogy 9 év alatt ezt a fantasztikus tervet megcsinálja?

Válaszok:
Sándor | 2022. december 17. 11:16

Hogy mi , pontosabban ki akadályozta Tarlóst? Karácsony Gergely, aki a már kész terveket, ahelyett, hogy aláírta volna, elvetette és új pályázatot ír ki. Eredmény: kevesebb tartalom, egy éves csúszás, de legalább drágább lett.
Ugyanez mondható el a Lánchídról is.


Mi akadályozta? Tarlós terve racionális volt költségvetési szempontból, nem lehetett ellopni a pénz felét.


Mondd te "ébrenjáró"! Anyád tudja, hogy ki volt az apád?


Olyan színvonalú a nyilatkozataid, mint a főpolgármester város (nem)vezetése.

A tervek nincsenek a jövőre nézve (semmi előkészítés), a megvalósítás pedig pont olyan, mint főpolgármester tudása. HiperpasszívHozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó