A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának megvalósításához szükséges bontási munkák elvégzésére jelent meg az Építési és Közlekedési Minisztérium felhívása a Közbeszerzési Értesítőben. 

A józsefvárosi Palotanegyedben, a Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Múzeum utca – Szentkirályi utca által határolt területen nyolc épületet fognak teljesen vagy részlegesen elbontani a kiírás szerint. Ebben azt is olvashatjuk, hogy a Bródy Sándor 5–7. számú épület utcai homlokzata megmarad. A dokumentum szerint  összesen 32 600 négyzetméter terület bontásáról van szó. A felhívásra december 7-ig lehet jelentkezni. 

A Palotanegyed szívében, a Múzeum utca – Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Szentkirályi utca által határolt városnegyedben épül a PPKE új campusa, látványterv (Forrás: ppke.hu)

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Palotanegyedben kap helyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusa. A munkálatok részeként a Szentkirályi utca 26. szám alatt új épületet emelnek, a Bródy Sándor utca 15. szám alatti műemlék épületet (Kéményseprős-ház) felújítják, a Szentkirályi utca 28–30. számú palotát pedig átalakítják, és hozzákapcsolják a mellette lévő egyetemi épülethez. A tervezésre 2021 nyarán írták ki a pályázatot, amelyet a Közti Zrt. és a Hamburg C Kft. nyert. A beruházás 200 milliárd forintból valósul meg, az átadást 2027-re tervezik.

Az új épület a Pollack Mihály tér felől, látványterv (Forrás: pkke.hu)

A Magyar Rádió korábbi épületeit tartalmazó tömbben az alábbi épületeket fogják lebontani a közbeszerzési felhívás leírása alapján:

B/1 épület: Az egykor a Magyar Rádió irodaházaként funkcionáló épület H alaprajzú, 5 emeletes, lapos tetős, 1966 és 1969 között épült. Alapterülete mintegy 8400 négyzetméter.
D/1 épület: A Bródy Sándor 5–7. szám alatt található épület egykor a Magyar Rádió épülete volt. A két épületrészből álló építmény 3 emeletes, U alakú, zárt sorúan kapcsolódik egymáshoz és a szomszédaihoz, alapterülete  mintegy 1800 négyzetméter. Tetőszerkezete cserépfedésű, a kiugró részek korcolt fémlemez fedést kaptak. Az utcai homlokzat és az utcai traktus nem bontható.
D/2 épület: A Festetics-palota szomszédságában álló épület egykor a Magyar Rádió Archívumának adott otthont. Pince, földszint és 4 emelet magasságú, alapterülete mintegy 6500 négyzetméter.

A Festetics-palota szomszédságában található, 1984-ben felépült Üzemépületet is lebontják (Fotó: Dubniczky Zsolt/pestbuda.hu)


D/3 épület: A rádióstúdiókat magában foglaló úgynevezett Stúdió Palota földszint + 2 emelet magas, historizáló stílusú, magas- tetős, cserépfedésű épület, melyhez egy 4 emeletes, újabb építésű lapos tetős épületszárny csatlakozik. Alapterülete mintegy 4200 négyzetméter. A D/3-as épület eredetileg különálló volt, azonban később egy átvezető szárnnyal hozzákapcsolták a D/1-es épület keleti szárnyához. Az épület előtt található a bejárati előtérként funkcionáló homorú tetejű, fém szerkezetű Pagoda épülete.
D/5 épület: A Szentkirályi utcában hátra húzva, zárt sorúan beépített, 5 emeletes lakóház. Korcolt fémlemez fedésű manzárdtetős, mely 1933-ban épült. Alapterülete mintegy 2600 négyzetméter.
D/4-6 épület: A Szentkirályi utcában található épület, közvetlenül a D/5 és a D/7 épületek által zárt sorúan közrefogva. Alapterülete mintegy 3300 négyzetméter. Pinceszintje a környező épületekkel megosztott, felette földszint és négy emelet + tetőtér helyezkedik el. Alacsony hajlásszögű, korcolt fémlemez fedésű nyeregtető fedi. Az utcafronton lévő D/6-os épület egybeépült a D/4-es egyszintes, lapos tetős stúdióépülettel.
D/7 épület: A Szentkirályi utcában található, zárt sorúan beépített, eredetileg lakóházként funkcionáló épület 1929-ben épült. Alapterülete mintegy 4000 négyzetméter. Fedése palahéjazatú nyeregtető. A pince és földszint felett 5 emelet található.
D/8 épület: A telek belső udvarán elhelyezkedő épület jellemzően raktár- és kiszolgálófunkciót lát el, alapterülete mintegy 1800 négyzetméter. A magasabb épület a pincén kívül földszinti és két emeleti szinttel rendelkezik, melyben gépházak, irodák és raktárak helyezkednek el.

Nyitókép: A Magyar Rádió Pollack Mihály téri irodaházát is elbontják (Fotó: Dubniczky Zsolt/pestbuda.hu)