Van jövője a Gutenberg-galaxisnak. Hiszen ha 2018-ban könyvtárat újítanak fel, ráadásul egy lakótelep és egy családi házas övezet határán, minden okunk megvan az optimizmusra. Igaz, a bibliotéka jó helynek bizonyulhat közösségi, kulturális programok megtartására is.

Az Óbudai Platán Könyvtár fiókkönyvtárának új helyet adó, Ezüsthegy utcai könyvtárépület helyi forrásból történő felújítása a napokban veszi kezdetét. A III. kerület fenntartásában működő Platán magas színvonalú szolgáltatásokat kínál az itt élőknek, ezt sokan igénybe is veszik. Van tehát értelme az intézményfejlesztésnek, amelytől a közösségi élet erősödését is várják. A Platán Könyvtár székhelye a Római úti lakótelepen, fiókkönyvtára a Békásmegyeri Közösségi Házban működik. Utóbbi költözik majd át a békásmegyeri lakótelep és a városrész ófalui részének határánál található, hamarosan megújuló épületbe. A fővárosi és a kerületi önkormányzat megállapodása alapján a napokban megkezdődhet a felújítás.

Az 1940-ben épült sarokház a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtárának adott helyet egészen a 2003-as bezárásáig. Ennek a könyvtárnak a dokumentumait vette át a III. kerületi önkormányzat, és a kerület fenntartásában működő Platán Könyvtár fiókintézményeként helyezte el a Békásmegyeri Közösségi Ház épületében 2004-ben, biztosítva ezzel a könyvtári szolgáltatást a környéken élőknek. A jelenlegi helye ugyan ideális a megközelíthetőség szempontjából, de a használható terület (60 négyzetméter) sem a dokumentumok teljes szabadpolcos elhelyezésére, sem a nagyobb olvasóforgalom lebonyolítására, sem a szolgáltatások minőségi fejlesztésére nem alkalmas.

Az épület ma (Fotó: Szűcs Csaba)

Az üresen maradt Ezüsthegy utcai épületben a bezárás óta eltelt idő és a természet megtette a magáét, az udvart visszahódította a növényzet, a belső terek leamortizálódtak. Mivel az épület műemléki védettség alatt áll, a felújításakor szigorú szabályokat kell betartani. Ugyanazt a homlokzati képet megtartva modern környezetet alakítanak ki az építtetők. Az új könyvtárat 231 négyzetméteren alakítják ki, ehhez adódik hozzá a padlástérre tervezett raktár 23 négyzetmétere.

Az épület – karakterének megtartása mellett – a mai kor igényeinek megfelelő külső- és belsőépítészeti megoldásokkal újul meg. A teljes körű felújítás során a tetőszerkezet, a homlokzatok és a belső terek festése, a belső és külső burkolatok, a nyílászárók, valamint a teljes gépészeti rendszer megújítása a cél. Az udvar felőli, új főbejáratnak köszönhetően mozgáskorlátozottak számára is könnyen megközelíthetővé válik a könyvtár. A tereprendezést követően új kerítést kap az udvar, valamint a kert a közösségi tér funkciójával bővül, így szabadtéri rendezvényeknek is helyet biztosít majd. A kerékpárral közlekedők számára biciklitárolót alakítanak ki, az autósoknak parkolóhelyek létrehozását tervezik.

Az elképzelések formálásához a könyvtárba járók véleményét is megkérdezték. A szakmai szempontok szem előtt tartásával ezek alapján az új épületben a dokumentumok kölcsönzése mellett minden korosztálynak kínálnak majd kulturális és szabadidős programokat. Többek közt irodalmi esteket, könyvbemutatókat, előadásokat, csoportos foglalkozásokat, időseknek szóló tanfolyamokat. A különböző gyermekkorosztályoknak játékos, interaktív, illetve könyvtár-pedagógiai foglalkozásokat, játszóházakat, kreatív foglalkozásokat tarthatnak.

Mindehhez illeszkedve az építészeti átalakítás, felújítás során az alábbi olvasói tereket alakítják ki: felnőtt- és gyermekkönyvtár, olvasóterem  (amely kisebb rendezvények, előadások, tanfolyamok, illetve gyermekfoglalkozások tartására alkalmas), számítógépes munkaállomások, kert mint szabadtéri olvasóterem, rendezvényhelyszín, valamint kerti minijátszóhely a kisgyermekeknek. Az olvasóközönség néhány hónapon belül birtokba veheti az új könyvtárépületet. A fejlesztés a III. kerületi önkormányzat Hadrianus Programjában valósul meg.