Visszakapja ikonikus tornyát a Nemzeti Levéltár épülete a budai Várban

A cikk angol nyelvű változata: Iconic tower of National Archives in Buda Castle to be rebuilt

2020. december 25. 21:00

Újjáépítik a budai Várban a Pecz Samu tervezte, 1918-ra elkészült Magyar Nemzeti Levéltár tornyát, amelyet 1945-ben, a háborús sérülések helyreállítása helyett felrobbantottak. Emellett az épület egy új szárnyat is kap, amely száz évvel ezelőtt pénzhiány miatt nem épült meg.

A kormány döntése alapján a Várkapitányság építi vissza a Magyar Nemzeti Levéltár Nándor utcai épületének második világháborúban megsérült tornyát, amelyet a helyreállítása helyett 1945-ben felrobbantottak – olvasható a Nemzeti Hauszmnann Program Facebook-oldalán.


A levéltár eredeti tornyával az 1930-as években (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)


A levéltár egykori tornya 1936-ban (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Nemzeti Hauszmann Program keretein belül megépítik azt az épületszárnyat is, amelyet az 1913 és 1918 között fölépített Levéltár egykori építésze, Pecz Samu tervezett, de az első világháborút követő pénzhiány miatt végül nem készült el. Az új épületrészben a Magyar Nemzeti Levéltár látogatóközpontja és információs pontja kap majd helyet, mellette egy rendezett parkot is kialakítanak.

A levéltár az újjáépülő toronnyal, balra mellette a Bécsi kapu (Fotó: Látványterv/Nemzeti Hauszmann Program)

A hírről beszámoló Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán azt is olvashatjuk: a beruházással egy hosszú évtizedek óta elhanyagolt, az emberek elől elzárt területet újítanak meg modern tartalommal, de az eredeti környezethez illeszkedő külsővel a budai Vár kiemelt pontján.

A romos levéltár 1945-ben (Fotó: Fortepan/képszám: 96588)

A Nemzeti Hauszmann Program keretében megvalósuló fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy a Levéltárba látogatók egy modern, a 21. századi igényeket kielégítő környezetben ismerkedhessenek meg a nemzet értékes írásos emlékeivel és az ott dolgozók áldozatos munkájával – tették hozzá.


A Magyar Királyi Országos Levéltár tervrajza 1915-ből (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)


A harmincas években felmerült a torony átépítése és az épület bővítése, erre Pogány Móric készített is terveket, ám a munka végül nem valósult meg (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)


A torony  meg nem valósult átalakítási terve Pogány Móric elképzslései szerint (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

Összesen 8 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Mindez udvozlendo bar nem latom ertelmet, hogy az ujjaepulo torony is kemenyben vegzodjon mint az eredeti, hiszen arra mar nem lesz szukseg. Szerintem esztetikusabb lenne, ha ehelyett inkabb csucsdiszt kapna.
Tovabba, a latvanytervekrol hianyzik a ket kisebb torony amiket a haboru utan bontottak el. Fontos, hogy ezek is visszakeruljenek az epuletre.


Országos Villamos Teherelosztó Központ helyén eszerint park lesz és nem egy új épület


Nagyszerű dolog, hogy a Budai vár végre visszakapja elpusztított tornyait, kupoláit. A középkori metszeteken rengeteg torony látszott, de még a háború előtti képeken is csodálatos volt a látvány a pusztítás előtt. Most egy nagyon jellegzetes torony épül vissza. A Honvéd főparancsnokság kupolája, a Szentháromság téri Pénzügyminisztérium gótikus tornyai és most a levéltár tornya végre csodálatos sziluettet fognak képezni.


Egyetértek az előttem szóló Reki hozzászólásával, sőt a Mária Magdaléna templom tornyán a barokk csúcsot is lecserélném gótikusra, és a Hilton szállón lévő kis tornyot is hegyesebb gótikus toronyra cserélném, mivel a középkorban ezek, s a budai várnegyed összes templomán gótikus tornyok voltak. Gyönyörű látványt mutatna a pesti rakpartról nézve a várnegyed gótikus tornyai.

Válaszok:
persona | 2020. december 27. 22:23

Kotve hiszem, hogy erre sor kerul. Mar az is nagyon jo lenne, ha a helyorsegi templomot visszaepitenek a tornya melle. A tole nem messze levo Klarisszak templomanak tornyat is celszeru volna visszaepiteni, mert a sok torony egyutt valoban jol mutat.
A Karmelita templom a kiralyi palotahoz kozel helyezkedik el, gondolom elsosorban ezert nem vetodott fel hogy a tornyat visszaepitsek.


"Ikonikus torony"??

Kb. akármelyik korabeli századelős gyár gyárkéményével egyezően ikonikus, mert ez egy kémény volt, toronynak álcázva.

Nem véletlenül szerepelt már a Pogány-féle terven is valódi toronnyá átépítése a giccses Disneyland-kastély torony helyett, mert már akkor se használták eredeti funkciójában, kéményként...


Háborúban a tornyokat lövik először. Megfigyelőhely, mesterlövészek fészke lehet.


Javaslom, hogy az eredeti tervek (1915) alapján visszaépülő toronyba olyan üvegfalú liftet helyezzenek el, ami megáll a kilátószinten, majd továbbhaladna a torony csúcson is túlemelkedve. Ez páratlan érzést keltene a turistákban, egy különleges atrakció lenne. A lift tetejére, pedig gótikus díszt kell elhelyezni, mintha a torony csúcsa lenne,Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó