Veszélyben egy neoreneszánsz lakóház – Mi lesz a Paulay u. 52. sorsa?

2017. december 1. 15:56

Eredetileg november 30-án döntött volna Terézváros Önkormányzata a Paulay Ede utca 52. számú neoreneszánsz ház kiemelt védettségének megszüntetéséről, de az ügyet levették a napirendről. Ennek az is oka lehet, hogy több írás is napvilágot látott, amely tiltakozott az épület tervezett elbontása ellen. De mi a ház története? Nálunk elolvashatják.

Írta: Szűcs Csaba

A kérdés az: leveszik-e a műemléki védettséget a Paulay Ede utca 52. számú, 133 éves házról? A többség szerint ez nem kérdéses. Lapértesülések szerint a Nemzeti Vagyonkezelő a házat egy osztrák milliárdosnak adta el. A Radnóti Színház és a Párisi Nagyáruház (Divatcsarnok) szomszédságában lévő bérház helyére korábban iroda- és apartmanház építésére készültek tervek. A M.A.D. Concept Építésziroda elképzeléseit azonban elvetették.

A telken áll egy régi ház, amti egykoron Grill Lajos építőmester 1884-ben saját maga számára épített neoreneszánsz stílusban, és bérházként szolgált. A tetőszerkezete és a főpárkánya a II. világháborúban elpusztult, lapos tetővel állították helyre, de szakemberek szerint az épület általános műszaki állapota rendben van, homlokzatát pár éve felújították. A telek világörökségi, műemléki jelentőségű területen van, a Divatcsarnok műemléki környezetében. Az épület tervezett elbontásáról számos tiltakozó írás megjelent. Sokak szerint a városszövet szempontjából fontos szerepet tölt be. Nem véletlenül van a környezete miatt védelem alatt. Támogathatóbbnak találnák, ha a hátsó traktusokon modern átalakításokat végeznének. 

Közel tíz évvel ezelőtt a M.A.D. Concept Építésziroda Paulay Ede utcai iroda- és apartmanházról szóló tervében az szerepelt, hogy nem tartották volna meg az utcavonalat, többek közt azért, hogy elegendő napfény jusson a lakásoknak. Az utca felső szakasza elegáns belvárosi környék. Ezt használták volna ki: az új épületet elsősorban a fővárosban megtelepedett külföldi menedzserek lakhelyének szánták, a földszinten étterem is helyet kapott volna az akkori elképzelések szerint. (A telek egy részét jelenleg a Radnóti Színház használja.) 

A Vincze & László Építésziroda szakemberei így írtak a környékről: „A Paulay Ede utca 52. ingatlan jobb oldali szomszédja egy nagyszerű műemléki épület, az Andrássy út ékköve. Petschacher Gusztáv 1882-ben tervezte a Fővárosi Casino épület Részvénytársaság tulajdonába került ingatlanon a háromszintes neo-reneszánsz épületet, a Párizsi Nagyáruház, később 1958-ban Divatcsarnokká átnevezett épületét. A Paulay Ede utca 52. eklektikus bérház épületet a háborúban találat érte, tetőszerkezete elpusztult, amit a mai napig nem pótoltak. Belső, udvari traktusaiban durva,  adhoc átalakítások, bontások, bővítések eredményei látszanak. Az eredeti, finom vakolat-architektúrát  a többszöri homlokzati felújítások során eltüntették, silányan leegyszerűsítették. A koncepcióterv Hotel kialakításának lehetőségét vizsgálja.” 

Még nem tudni pontosan, mi lesz az új, végleges tervekben, de hogyha a befektetői akarat érvényesül, vélhetően nem az eredeti épület korszerűsítése mellett döntenek.

Bor Ferenc, a Hild–Ybl Alapítvány szakembere korábban készített művészettörténeti szakvéleményt a meglévő épületről. Szerinte a ház belseje átalakításokkal súlyosan eltorzított, szokatlanul szűk belső udvara már megépülésekor is alacsony színvonalú megoldás volt. Mint fogalmaz: „Egyedül a homlokzata szép, de nem képvisel kiemelkedő értéket. A Grill-házhoz hasonló kisebb jelentőségű épületeket el lehet engedni”. A korábbi tervek készítői pedig így jellemzik: „a ház jelenlegi állapotában sötét és rossz hangulatú”. 

Nem mehetünk el ugyanakkor szó nélkül azok mellett a vélemények mellett, mely szerint: „Döbbenet, hogy egy neoreneszánsz lakóház nem érték!” „Egy kunyhót is fel lehet újítani korszerűen!” 

A Műemléki Tervtanács egy korábbi álláspontja szerint: „a meglévő épület a jellegzetes, értékes – és sajnos folyamatosan pusztuló – városszövetnek, és a Paulay Ede utca szerkezetének fontos része, így bontásával nem lehet egyetérteni. Így a hely és az épület inkább párkányt, emeletráépítést, továbbépítést kíván”. 2009-ben, amikor először jelentkeztek egy új épület tervével, azt írták az állásfoglalásban, hogy bár a ház „a környező historikus épületek színvonalánál alacsonyabb építészeti minőséget képvisel, a neoreneszánsz homlokzatú épület lebontását nem támogatják, hanem a zártsorú beépítéssel egységes utcaképet adó épület felhasználásának újbóli átgondolását javasolják.”

Azóta a szóban forgó, fent leírt terveket elvetették, a részletek eldöntetlensége és a szabályozási problémák miatt a kerület csak akkor ad bontási engedélyt a Grill-házra, ha a tervtanács majd az új tervekre kiadja az elvi építési engedélyt, és azt a testület is jóváhagyja. Eredetileg november 30-án döntött volna a védettség megszüntetéséről Terézváros Önkormányzata, de levették a napirendről az előterjesztést, aminek az is oka lehet, hogy több írás is napvilágot látott, amely tiltakozott a neoreneszánsz lakóház elbontása ellen. 

Nyitókép: (Fotó: Szűcs Csaba)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó