Keresés az archívumban

Több pénz az Operaház felújítására A felújított Operaház megnyitásának határideje 2019. január 1-jére módosult.
Pénz jut a világörökség fejlesztésére Világörökségi helyszínek fejlesztése címmel 11,5 milliárd forintos keretösszeggel indult új pályázati felhívás.
255 éve szűnt meg a repülőhíd Pest és Buda között – A folyó sodrása működtette a különleges kompot Buda és Pest között 255 éve épült fel az első – török kor utáni – hajóhíd, de addig is valahogy át kellett kelni a folyón. Ezt egy nagyon érdekes szerkezet tette lehetővé, amit repülőhídnak neveztek. A folyó sodrása működtette, és a mai Erzsébet híd, majd a Lánchíd vonalában oldotta meg az átkelést a Dunán 1767-ig.
Értékes leletek kerültek elő a Budavári Palotában folyó kutatások során Különleges leletekre bukkantak a Budavári Palota falkutatása és alapfeltárása során. A most előkerült töredékek, fal- és csempedarabok azért jelentősek, mert segíthetnek meghatározni, hogy milyen is volt pontosan a Hauszmann Alajos tervei alapján a múlt századfordulón kibővített palota.
Deák Ferenc portréja a főváros számára A városegyesítést követően frissen megalakult budapesti közgyűlés 1874. február 4-én, éppen 150 évvel ezelőtt szükségesnek látta, hogy Deák Ferenc arcképét elhelyezze a tanácsteremben. Nem is akármilyen képről volt szó, hanem olyanról, amelyhez az ekkor már igencsak beteg Deák ül modellt, azaz nem egy már meglévő arckép másolatát kívánták a képviselők beszerezni.
A 125 éve alapított Mezőgazdasági Múzeum számára építették fel újból a Vajdahunyad várát A Városligeti-tó egykori Széchenyi-szigetén álló Vajdahunyad vára 1896 óta nagy népszerűségnek örvend. Különleges megjelenésével és egyedi atmoszférájával látogatók tízezreit vonzza. Falai, jellegzetes épületrészei között sétálva térben és időben hosszú utat lehet megtenni Felvidéktől Erdélyig, a romántól a barokk korig. A falak pedig Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági gyűjteményét és múzeumát rejtik, amely ebben az évben ünnepli alapításának 125. évfordulóját.
A zeneiskola végre beköltözhet a számára felújított Damjanich utcai épületbe Lezárult az erzsébetvárosi Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogára kiírt pályázat, a bírálóbizottság döntése alapján a Molnár Antal Zeneiskola költözhet be abba az ingatlanba, amelyet az önkormányzat korábban az iskola számára újított fel.
Budapest élménykamrája – Kamaraerdő mindenki számára tartogat izgalmakat Budapest legnépesebb kerületének legnagyobb összefüggő erdőségében teszünk látogatást most. Erdőség, de rászolgál az élmény kifejezésre, hiszen egyetlen helyen ennyiféle szabadidős tevékenységre talán máshol nincs is mód Budapesten.
Egy belvárosi palota, amely könyvek számára a készült – 145 éve adták át az Egyetemi Könyvtárat A belváros közepén, a Ferenciek terén található Egyetemi Könyvtár palotája az első olyan épület az országban, amely kifejezetten könyvtárolás céljára készült. Építése a városegyesítés évében kezdődött, a hivatalos átadóünnepséget pedig 145 évvel ezelőtt, 1876. március 26-án tartották. Tervezője a fiatal Szkalnitzky Antal volt, aki a historizáló stílusú könyvtárpalotát igazi összművészeti alkotásként képzelte el: az olvasótermet Lotz Károly freskói díszítik, a homlokzati sgraffitókat Than Mór készítette. Az épület átadásakor Szkalnitzky mindössze 40 éves volt, s nem sokkal később, két év múlva meg is halt agysorvadásban a lipótmezei elmegyógyintézetben.
Lemond a zeneiskola számára felújított Damjanich utcai épületről a Freeszfe, új pályázatot írnak ki A VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alatti épületet a kerület korábbi vezetése a Molnár Antal Zeneiskola számára újíttatta fel, a napokban azonban Freeszfe Egyesület költözhetett bele. Az ügy kapcsán kitört botrány hatására az egyesület most közölte: a szemeszter végével lemondanak az épület bérleti jogáról. Hogy a zeneiskola végül megkapja-e a számára felújított házat, még nem tudható, az önkormányzat ugyanis új pályázatot ír ki az épület hasznosítására.
A menedéket jelentette Erzsébet királyné számára a budai Vár Lenyűgöző története van annak, hogyan lett Ferenc József szép, de az ország számára ismeretlen feleségéből „a mi királynénk”, kedveltebb nevén Sisi, aki lelkesen megtanult magyarul, aki szívesebben időzött Budán, mint Bécsben, és akinek halála az egész nemzetet lesújtotta. Híresen jó barátságot ápolt Andrássy Gyulával, és neki is köszönhető, hogy a nemzet szemében az uralkodó kegyetlen elnyomóból idővel „Ferenc Jóskává” válhatott.
A 70 éve elhunyt Bajor Gizi villája sok üldözött számára nyújtott menedéket Ma van 70 esztendeje, hogy elhunyt a kiváló Kossuth-díjas színésznő, Bajor Gizi, a Nemzeti Színház örökös tagja. Nevét Magyarországon szinte mindenki ismeri, aki egy kicsit is érdeklődik a magyar színházművészet iránt, azt azonban kevesebben tudják, hogy egykori villája igazi menedékként szolgált 1944 és 1945 között, amikor többek között zsidókat és neves írókat is bújtatott itt. A művésznő emlékét azóta is őrzi egykori villája a XII. kerületi Stromfeld Aurél úton immár Bajor Gizi Színészmúzeumként.
Zeneiskola számára 2019-ben felújított épületet kapott meg Erzsébetvárostól a januárban alapított Freeszfe Egyesület Lakóháznak épült még a millennium előtt, a második világháborúig a Német Birodalmi Iskola működött benne, a háború után középiskoláknak adott helyet, az előző önkormányzat zeneiskolának építtette át, két nappal ezelőtt viszont a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen tiltakozó Freeszfe Egyesület vette birtokba Erzsébetvárosban a gyönyörűen felújított, hangszigetelt termekkel zeneoktatásra kialakított Damjanich utca 4. szám alatti épületet.
Már a XIX. században is tervezték a Nyugati és a Déli pályaudvar összekötését – Most a föld alatt jön létre a kapcsolat Az elmúlt években merült fel az az elképzelés, hogy alagúttal kötnék össze a Déli és a Nyugati pályaudvart. A Budapest Fejlesztési Központ terve mára egy lépéssel közelebb került a megvalósításhoz, aláírták ugyanis a szerződést a Duna alatt építendő vasúti összekötő alagút környezetvédelmi hatástanulmányának elkészítésére. Az egymáshoz viszonylag közel lévő Déli és Nyugati pályaudvar összekötésének gondolata nem új ötlet. Szinte azonnal felmerült azt követően, hogy 1861-ben megnyílt a Déli pályaudvar, igaz, akkor még föld feletti kapcsolatot képzeltek el.
Magyarország első okosvárosrésze jön létre a Városligetben A jövő Városligetét okos infokommunikációs fejlesztések jellemzik majd. A Smart Liget koncepciónak köszönhetően 2023-ra ez a városrész gyakorlatilag zéró emissziós zónává válik. Az energiatakarékos és gazdaságos üzemeltetés hatására csökken az intézmények ökológiai lábnyoma, a parkot teljesen autómentesítik, megújuló erőforrásokat alkalmaznak és a növényzet is megújul.
Jön a felújítás: kiszélesítik a Lánchidat A mostani tervek szerint a Lánchidat másfél méterrel kiszélesítik. A híd életében ez lesz a harmadik nagyszabású átalakítás, amely az 1849-es átadás óta történt.
Jön a vonat! – titkos vonatleső hely a Délinél Öt éve fedeztük fel, és még mindig a helyén áll: Budapest legkedvesebb vonatnéző helyét mutatjuk be a pestbuda.hu olvasóinak. Személyes hangvételű, nyárvégi kaland kicsiknek és nagyoknak.
Egyre több brit jön Budapestre Majdnem egymillió vendégéjszakát töltöttek a britek Budapesten 2016-ban.
Jön a VII. Szoborünnep Ismét megrendezi a Szoborünnepet az Ybl Egyesület május 24. és május 29. között.
Jön a Ludovika Fesztivál A honvédtisztavatást megelőző száznapos ünnepség hagyományait folytatva szombaton ismét megrendezi a Ludovika Fesztivált a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE).
Jön a Táncház napja Nemzetközi konferenciával, egész napos táncházzal és népzenei koncerttel ünnepli a 45 éves magyar táncházmozgalmat május 12-én és 13-án a Hagyományok Háza, amely hatodik alkalommal szervezi meg a Táncház napját Budapesten.
Jön a Budapest Art Week Több mint 60 fővárosi múzeumban, galériában, műteremben várja több mint 100 kiállítás, bejárás, tematikus túra és egyéb program a Budapest Art Week (BAW) közönségét április 18. és 23. között.
Ismét jön a karácsonyi vásár Újra lesz adventi és karácsonyi vásár a budapesti Vörösmarty téren.
Roma kulturális központ jön létre A budapesti Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozásáról döntött a kormány.
Jön a Héttorony Fesztivál Tizenegy helyszínen, közöttük Budapesten rendezik meg a Makovecz Imre örökségéhez kapcsolódó Héttorony Fesztivált.
Jön a Stefánia Szoborpark őszi tárlata Közel félszáz nagyméretű alkotás egy időben jelenhet meg a Stefánia Palotában, amire a szervezők szerint eddig nem volt példa a magyar szobrászművészetben.
Jön az Art Market Budapest Csaknem száz galéria, intézmény vesz részt az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásáron.
Jön az Olvasás éjszakája A könyvkultúrához kapcsolódó programok, kötetbemutatók, matinék és más események várják a látogatókat az október 8-ai Olvasás éjszakáján.
Jön az Ars Sacra Fesztivál Több mint hatszáz ingyenes zenei, irodalmi, művészeti programmal várja vendégeit az Ars Sacra Fesztivál Budapesten, valamint vidéken és a határon túl is.
Jön a galériák hétvégéje Összefognak a budapesti kortárs galériák egy szeptemberi szezonnyitó fesztivál erejéig, amelyen a '80-as évek is megelevenednek.
Jön a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny Szeptember 2. és 11. között rendezik meg a Zeneakadémián a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt.
Jön a kártyás fizetés a tömegközlekedésben Az elektronikus jegyrendszer keretében vezeti be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az érintésmentes kártyával való fizetést.
Jön a Budapest Fotó Fesztivál A Budapest Fotó Fesztivál egy nagyközönség számára is elérhető nemzetközi kiállítássorozat keretében tervezi bemutatni a kortárs és a klasszikus fotográfia értékeit a Várkert Bazárban és a Műcsarnokban.
Jön az Etele úti villamos Két év múlva már a Kelenföldi pályaudvarig tarthat az 1-es villamos nyomvonala Újbudán.
Jön a várvédő gála Augusztus elején tartják a Budavári Palotakoncertet, ahol Offenbach szerzeményei is elhangoznak majd a tervek szerint.
Makovecz Imre Emlékközpont jön létre A kormány döntése értelmében létrejön a Makovecz Imre Emlékközpont a neves építész örökségének ápolására.
Jön a nagyszabású Dunapest fesztivál A Duna fontossága áll a középpontjában a Dunapest fesztiválnak, amelyet a folyam partjain szerveznek meg június 16-tal kezdődően.
Jön a PIM nyári fesztiválja Tizennegyedik alkalommal rendezik meg június-július fordulóján a Petőfi Irodalmi Múzeum Nyári Fesztiválját: kabaré, evés-ivás, zene, és persze sok-sok irodalom a terítéken.
Jön a VI. Szoborünnep Hatodik alkalommal rendezi meg az Ybl Egyesület a Szoborünnepet. Az egész országban mindenütt lehetőség van a szobrászok, szobrok, építészet és szobrászat kapcsolatának ünneplésére.
Jön az új örökségvédelmi szabályozás Átalakul a kulturális örökségvédelem rendszere. Gyorsabbá tennék a nagyberuházások régészeti előkészítését, hatékonyabbá tennék a bírságolást. A műemlék kisajátításának indokai közé bekerülne a méltatlan használat, a helyreállíthatatlan sérülést eredményező állapot és a veszélyeztetettség fogalma is.
Jön az artmozik éjszakája Artmozik éjszakája lesz május 13-án Budapesten, ahol a Puskin, a Művész, a Toldi és a Tabán mozi mellett a Kino Cafe Moziban is várják az érdeklődőket.
Jön a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Több száz program, író-olvasó találkozók, dedikálások, felolvasások, koncertek és kiállítások sora várja az érdeklődőket a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. melynek kiemelt vendége Szlovákia.
Új neve lesz a Gellért Szállónak A Gellért Szálló műemlékvédelmi előírásoknak megfelelő, teljes körű felújítása 2024-ben kezdődik és 2027-ben fejeződik be. Luxushotelként nyitja majd meg kapuit 143 vendégszobával, azon belül 38 lakosztállyal. Új neve is lesz: az üzemeltető szállodalánc neve után Mandarin Oriental Gellértnek fogják hívni.
Eldőlt, milyen lesz a Magyar Építészeti Múzeum A Városligeti fasor és a Bajza utca sarkán lévő telekegyüttesre, a Walter Rózsi-villa szomszédságába tervezett Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezésére kiírt kétfordulós építészeti tervpályázaton eredményt hirdettek. A helyszín nem csupán kiállítóhely lesz, hanem rendezvénytér is.
Megnézhetjük maketten is, milyen lesz az Igazságügyi Palota és az Agrárminisztérium épülete Eredeti állapotuknak megfelelően állítják helyre a Hauszmann Alajos tervezte Igazságügyi Palota és a Bukovics Gyula tervezte Agrárminisztérium épületét a Kossuth téren, mindkét rekonstrukció jelenleg is folyamatban van. Mától a helyszínen tekinthető meg a két épület makettje, amelyeken láthatjuk, miben változik a két palota a helyreállítás után.
Állványok között az északi szárny: olyan lesz a Budavári Palota, mint Hauszmann idejében A Budavári Palota Szent György tér felőli, északi szárnyának helyreállítási munkáiban újabb fejlemény, hogy immár a Hunyadi udvar felőli oldalon is dolgoznak a szakemberek. A palotát az eredeti állapotában állítják helyre, így az 1960-as évek hozzáépítését elbontják, az építési törmeléket elszállítják. Nemrég a palota eredeti homlokzati vakolatának egy darabját is megtalálták, ez segíti majd a hiteles rekonstrukciót.
Eldőlt, milyen lesz a határainkon túl nyugvó magyarok emlékhelye A határainkon túl nyugvó magyarok Fiumei úti sírkertben felállítandó emlékhelyére kiírt tervpályázat győztes alkotása 33 egymástól látszólag független, véletlenszerűen elhelyezett, de egyértelműen összetartozó táblát jelenít meg, amelyeken költőktől és íróktól vett idézetek olvashatók. A legjobbnak ítélt nyolc tervet a nagyközönség is megismerheti a Fiumei úti sírkertben most nyílt kiállításon.
Ilyen lesz az újjászülető Budavári Palota – Mostantól bárki megnézheti a terveket Elkezdődött a Budavári Palota helyreállítása, a napokban jelentek meg az újjáépítéséhez készült látványtervek, így ma már pontosan tudhatjuk, milyen lesz az épület a rekonstrukció befejezését követően. A neobarokk királyi palota 1890–1905 között a korábbi palota jelentős bővülésével épült, ám 1945 után a háborús sérülésekre hivatkozva átépítve, leegyszerűsítve újították fel. A Hunyadi-udvarban hétfőn megnyílt látogatóközpontban bárki megtekintheti az újjáépítés terveit.
Könnyebb lesz kerékpárral eljutni Pestről a budai hegyekbe A belvárosból könnyebben lehet majd kerékpárral megközelíteni a Budai-hegységet, mert új kerékpáros kapcsolatokat alakítanak ki a XII. kerületben. A Budakeszi út – Zugligeti út és a Budakeszi út – Szilágyi Erzsébet fasor – Hűvösvölgyi út vonalán terveznek fejlesztést és korszerűsítést.
Lesz karácsonyi díszkivilágítás a Belváros legfontosabb közterületein Lesz karácsonyi vásár a Vörösmarty téren és a Szent István-bazilika előtt, karácsonyi díszkivilágítás a Szabadság téren, a Ferenciek terén, a Váci utcában, az Egyetem téren, az Olimpia parkban és még néhány utcában. Kevesebb helyen ugyan, de ünnepi fényekbe öltözik a Belváros, a karácsonyi hangulatról az V. kerületi önkormányzat gondoskodik.