Ilyen lesz az újjászülető Budavári Palota – Mostantól bárki megnézheti a terveket

A cikk angol nyelvű változata: This is what the reborn Buda Castle will look like - From now on, anyone can see the plans

2022. december 20. 20:00

Elkezdődött a Budavári Palota helyreállítása, a napokban jelentek meg az újjáépítéséhez készült látványtervek, így ma már pontosan tudhatjuk, milyen lesz az épület a rekonstrukció befejezését követően. A neobarokk királyi palota 1890–1905 között a korábbi palota jelentős bővülésével épült, ám 1945 után a háborús sérülésekre hivatkozva átépítve, leegyszerűsítve újították fel. A Hunyadi-udvarban hétfőn megnyílt látogatóközpontban bárki megtekintheti az újjáépítés terveit.

Napokkal ezelőtt jelentek meg a látványtervek a Budavári Palota újjáépítéséről, december 19-én pedig hivatalosan, a sajtó képviselői előtt is bejelentették a rekonstrukció megindítását. A sajtótájékoztatóra érkezők a saját szemükkel is láthatták, hogy a munkálatok megkezdődtek, hiszen a palota északi szárnyát már felállványozták.

Az épület Szent György tér felőli szárnya a fogadóépület lesz, díszes főbejárattal és levezető rámpával – mondta el a tájékoztatón Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese. Innen válik majd megközelíthetővé a rekonstrukciók után a Dunával párhuzamosan futó díszteremsor is.

A Hunyadi-udvar kocsilehajtó rámpáját az eredeti helyén építik vissza (Fotó: Várkapitányság)

Látványterv a Budavári Palota újjászületető északi fogadóépületéről (Fotó: Várkapitányság)

Ezeknek a látványterveit már napokkal korábban nyilvánosságra hozták, így már korábban tudni lehetett, hogy újjáépítik a báltermet, a büfégalériát, a Habsburg-termet és a tróntermet is.

A mai raktárcsarnok helyén rekonstruálják az egykori báltermet (Fotó: Várkapitányság)

A neorokokó stílusú trónterem az eredeti tervek szerint újul meg (Fotó: Várkapitányság)

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a rekonstrukció hosszú előkészítő munka eredményeként indulhatott meg. Amikor az elmúlt években helyreállították a Budavári Palota déli összekötő szárnyát, benne a Szent István-termet, a munkálatokkal párhuzamosan a szakemberek a palota teljes körű műszaki, építészeti, művészettörténeti és funkcionális feltárását is elvégezték. Ezekre támaszkodva lesz lehetséges az épület teljes helyreállítása – mondta el Sikota Krisztina.

A büfégaléria látványterve (Fotó: Várkapitányság)

A Habsburg-terem mennyezetét egykor Lotz Károly festménye díszítette (Fotó: Várkapitányság)

Elhangzott: az építészeti tervezés számos kihívással járt, Hauszmann Alajos eredeti tervei mellett fotókat és egyéb dokumentumokat is felhasználtak. Gutowski Robert, a Budavári Palota rekonstrukciójának vezető építésze közölte: az újjászülető épületnek maradéktalanul meg kell felelnie a mai kor műszaki követelményeinek, ezért XXI. századi technológiák alkalmazásával dolgoznak, de látványban és minőségben az 1905-ös színvonalat és pompát állítják helyre.

A hétfői rendezvényen a palota Hunyadi-udvarában felépített ideiglenes látogatóközpontot is megnyitották, és be is mutatták a sajtó képviselőinek. Itt az érdeklődők 3D maketten is megtekinthetik a Budavári Palota újjászületésének terveit.

A Budavári Palota 3D maketten, a hétfőn átadott látogatóközpontban (Fotó: Várkapitányság)

Gutowski Robert építész elmondta: az új látogatóközpont kamaratárlata a palota rekonstrukciójának előkészítő munkáit és az eddigi kutatások eredményeit mutatja be a maketteken és látványterveken keresztül. Mint felidézte, a levéltári kutatások eredményeként mára több mint 100 ezer történeti dokumentum áll a szakemberek rendelkezésére, ezeket egészítik ki a helyszíni építészeti felmérések és diagnosztikai feltárások, falkutatások.

Sikota Krisztina azt is elmondta: a Nemzeti Hauszmann Program kettős célt tűzött ki maga elé: a hauszmanni tervek alapján újjáépíteni az előző századfordulón a budavári Palotanegyedben álló épületeket, másrészt ezeket tartalmas programokkal megtölteni.  A most megnyílt látogatóközpont is egy budavári hálózat része: itt a közönség nemcsak a Palotanegyed programjairól tájékozódhat és vásárolhat ezekre belépőt, hanem a rekonstrukciós munkálatokról is mindig friss információkat kaphat – jegyezte meg.

A Főőrség közelében, a Hunyadi-udvarban található látogatóközpont mutatja be a Budavári Palota újjászületésének terveit (Fotó: Várkapitányság)

Sajtótájékoztató a látogatóközpont ​előtt (Fotó: Várkapitányság)

A Palotanegyed programjaira látogatók száma lassan eléri a pandémia előtti időszakot, a Szent István-termet az elmúlt másfél évben csaknem 110 ezren keresték fel – sorolta az eredményeket a Várkapitányság vezérigazgató-helyettese. Ezért is szükséges az itt igénybe vehető szolgáltatások színvonalának folyamatos emelése: új parkrészek, sétautak, liftek épültek, de új utcabútorokat, ivókutakat és mosdókat is elhelyeztek – számolt be a fejlesztésekről.

A 2023-as évről szólva Sikota Krisztina elmondta: jövőre folytatódnak a Dísz téri és Szent György téri építkezések is: jó ütemben halad az egykori Vörös Kereszt-székház, a Honvéd Főparancsnokság és a József főhercegi palota újjáépítése is.

Nyitókép: Látványterv az újjászülető Budavári Palotáról (Fotó: Várkapitányság)

Összesen 25 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Barcsak az Erzsebet hiddal kapcsolatban is ugyanigy gondolkodna a kormany.

Válaszok:
Sándor | 2022. december 30. 00:54

Sajnalatos, hogy megis az eszaki szarny visszabontasa mellett dontottek, mert igy az egybenyilo teremsor nem fog vegigfutni a palota teljes hosszan, pedig megkozelithette volna a versaillesi palotaet.


Szinten ideillik, hogy a Hauszmann programban nem szamolnak az istallopalota es a honvedelmi miniszterium visszaepitesevel. Erdekelne, mi nem fog meg megvalosulni az ostrom elotti allapotbol.

Válaszok:
persona | 2022. december 23. 11:14

Peldaul a csodalatos Hauszmann-fele teraszos kikepzesu kiralyi varkert a varhegy deli lejtojen az uveghazakkal, a var deli fobejaratat kepezo un. Uj Kapuval es a kulon Sissi keresere epult magyaros stilusu nyari lakkal es egyeb elemekkel, hiszen a kozepkori alapokon nyugvo haboru utan epult varfalak megtartasa mellett dontottek. Felujitasuk jelenleg is zajlik. Az Ybl-fele kaputornyok sem epultek vissza a Varkert-bazar felujitasakor es biztos vagyok benne, hogy a polgarvarosban sem fogja minden visszakapni az eredeti arculatat. Mar csak azert sem mert ott a lakok gancsoskodasaval is meg kell majd kuzdeni, afelol nincs ketsegem.

Van egy olyan erzesem, hogy amirol nem beszelnek az nem lesz, bar ne legyen igazam. Az istallopalota nelkul a Szent Gyorgy ter es a Hunyadi udvar lezaratlan maradna Nyugat fele es hangulataban meg sem kozelitene az eredetit. A Honvedelmi Miniszterium fohomlokzatat mindenkeppen vissza kellene epiteni meg ha joval hatrebb is mert a palota fobejarataval nem nezhet farkaszemet egy hatalmas tuzfal vagy valami modern oda nem illo rondasag.

Válaszok:
Sándor | 2023. január 4. 10:18

Nem ide illik, de mégis vesszőparipázom: én elkezdeném visszaépíteni az újkori palotától délre a szabadon álló középkori épületrészeket is. Világraszóló lenne, ha az István-torony, a Zsigmond-kori szárnyak (Lovagterem) újjászületnének. Sem térben sem időben nem zavarná a Mária Terézia/Hauszmann-világot. Tanán csak az UNESCO-t...

Válaszok:
persona | 2022. december 24. 11:57

Meg erre is sor kerulhet. A lehetoseg mindenesetre meg van ra. Talan ezert is dontottek a kozepkori architektura megtartasa mellett az ujkori helyett... Ki tudja? Bar ha ilyen koncepcioban gondolkodnanak akkor ennyi erovel a Karmelita tornyat is visszaepithettek volna, hiszen ha nincs az a villamcsapas talan meg ma is allna.
Kerdes, hogy tornyok es kupolak, R-go stilusok kavalkadjat akarjuk latni a varhegy tetejen, vagy pedig a kiralyi palota dominanciajat. Ezen sokat lehetne vitatkozni de az eddigi allapothoz kepest barmelyik jobb lenne.

Válaszok:
belter | 2023. január 2. 03:58

Minél, több torony és kupola visszaépítése nagyban növelné a vár szépségét, sziluettjét. Talán valamit visszahozna a híres középkori metszeten látható toronykavalkádból. Van amit már elkezdtek, (Honvéd Főparancsnokság kupolája, volt Vöröskereszt székház tetődíszei a Dísz téren, volt Pénzügyminisztérium gótikus tornyai a Szentháromság téren, stb. De valóban meg lehetne fontolni a Karmelita templomának tornyát, ill. szó van a Levéltár tornyáról is. És persze a palota, Hauszmann féle kupolája és tetődíszei.


Mennyivel elegánsabb, kiforrottabb a Hauszmann-féle eredeti, neobarokk kupola, amely a Várhegy és a palota arányainak is jobban megfelel. A jelenlegi kupola viszont egy laikus szemével is teljesen aránytalan, szervetlenül illeszkedik az épülethez, részleteiben teljesen sivár és csupasz. Ez is a szocializmus szellemi igénytelenségének egyik megnyilvánulása. Biztosan a kupolát ékítő Szent Korona is mérhetetlenül zavarta őket, így nyilván szó sem lehetett az eredeti állapotok helyreállításáról, már csak azért sem, mert az egész épületet a "puritán letisztultság" jegyében kívánták újjáalkotni. Ez nyilván egy igen eufemisztikus kifejezés a sivár igénytelenségre, ami bántó aránytalansággal is párosult. Ezt a felemás eredményt kell szemlélnünk közel ötven éve és ezt kapják az idelátogató turisták is. Szerencsére - talán egy Európában egyedülálló projektnek köszönhetően - véget érhet ez az áldatlan állapot.
A palota körüli egykori polémiákról részletesebben beszámol ez a tanulmány:
https://epa.oszk.hu/02100/0212..

Válaszok:
persona | 2022. december 25. 23:45

Ami a kulsosegeket illeti abszolut egyetertek. A mai kupola nyomaba sem erhet a reginek. A belso kikepzes tekinteteben azonban voltak vele problemak, marmint a regivel. Sajnos eredetileg a kupolanak semmilyen funkciot nem szantak azon tul, hogy a szent korona masat tartotta es ezzel egy hatalmas diszitoelemet kepezett az epuleten. A kupoladobban semmifele hasznos ter, csarnok vagy terem nem kerult kialakitasra, ami egy ekkora tomegu epuletresz eseteben hatalmas pazarlas ill. kihagyott lehetoseg.
A latvanytervek alapjan ugy tunik, hogy az elfuseralt boltozatu, elocsarnok jellegu, avitt, negyszogletu Habsburg-terem fog visszakerulni az ujjaepulo kupola ala amivel megszunik a lehetosege, hogy egy tobbszintes egybefuggo, folulrol jol megvilagitott reprezentativ ter keruljon kialakitasra ami a hatalmas epulet ugymond gerincoszlopat kepezhetne a Parlament kupolacsarnokahoz hasonloan. Ilyen formaban az ujjaszuleto kupola tovabbra is csak ures kulisszakent egesziti ki majd a palotat, holott prominens elhelyezkedesebol adodoan az epuletkomplexum egyik legrangosabb helyisegenek kellene hogy helyet adjon.

Idokozben befutott a hir, hogy az egykori Honvedelmi Miniszterium fohomlokzata fogja kepezni a Honved Foparancsnoksag hatso frontjat ami mindenkeppen udvozlendo es egyben a legkezenfekvobb megoldas a Szent Gyorgy ter eszaki oldalanak lezarasara. A latvanytervek alapjan ket ablak melysegig fog csupan visszaepulni az epulet az eredeti tizenvalahany helyett ami elfogadhato kompromisszum viszont felveti a kerdest, hogy ilyen aranyu visszaepites milyen mertekben teszi lehetove az enteriorok visszaallitasat. A belso udvar es a rengeteg irodahelyiseg elhagyasa magatol ertetodo, de minimum az elocsarnok, a folepcsohaz es a masodik emeleti diszterem visszaepitese mindenkeppen bele kellene, hogy ferjen a tervekbe. Ezek nelkul ugyanis a turpissag igen hamar leleplezodne, hiszen a latogato azonnal becsapva erezne magat amikor a grandiozus kulseju neoreneszansz epulet hatalmas fokapujan belepve nehany kisebb modern helyisegen kivul semmit nem talal, lasd kulisszajelleg.

A latvanytervekre visszaterve. Mar most jol lathato az aranytalansag ami a Disz teren kialakuloban van, de a Szent Gyorgy ter arculatara is hatassal lesz amennyiben nem orvosoljak. A Disz ter 16 alati un. Kovacs-berhaz (Korona cukraszda epulete) ugyanis eredetileg egy emelettel magasabb volt, de a haboru utan visszabontottak megfosztva ezzel ket sarokkupolajatol es epuletdiszeitol is hogy jobban igazodjon a polgarvaros hazainak meretehez es stilusahoz... Eredeti formajaban aranyait tekintve az egykori Kulugyminiszteriummal (Voroskereszt szekhaz) gyakorlatilag egymas tukorkepet kepeztek a Disz ter Keleti es Nyugati oldalan. A haboru es az azt koveto beavatkozasok ezt a harmoniat megbontottak de az evtizedekig tarto kaoszban tul sok jelentosege ennek nem volt. Most azonban, hogy a palotanegyed epuletei sorra visszaepulnek, az emlitett berhaz a ket emeletevel es lecsupaszitott falaival ill. tetojevel rut kiskacsakent csufoskodik a var ket reprezentativ terenek sarkaban, holott azok lezarasa lenne a feladata. Ha nem csak epulet, de terrekonstrukcioban is gondolkoduk, akkor ez semmikeppen sem maradhat igy. A berhaz eredeti meretenek es arculatanak visszaallitasa tehat mindenkeppen indokolt.

Válaszok:
Kristoffff | 2022. december 26. 10:00

Kedves Persona, szerintem meg nem elfogadhato kompromisszum: "A latvanytervek alapjan ket ablak melysegig fog csupan visszaepulni az epulet az eredeti tizenvalahany helyett ami elfogadhato kompromisszum". Hovatovabb, a tobbi hibaval egyutt, mar az egesz program hitelesseget kerdojelezi meg szamomra. Az elfogadhato kompromisszum nem 2 ablak melysegnel kezdodik.
Azonkivul semmi nem utal arra, hogy itt valami ujjaepitesi laz venne kezdetet. A palotan kivul kb 4 haz lesz ujjaepitve, semmi egyeb. Ugy, hogy a polgarvaros osszes hazat megtepazta a haboru es a szocializmus, lasd Kovacs-berhaz. Nem lesz abbol se semmi, ahogy a tobbibol se. Es a "palotanegyedbol" meg csak elvi sikon se kerult elo az istallopalota ujjaepitese, helyette lesz majd egy ujabb park. Mert meg nincs eleg. Azt hiszem a budai var lesz az egyetlen a vilagon ami egy "hegyre" epult, es tobb a park benne mint az epulet.

Válaszok:
persona | 2022. december 29. 21:25

Kisse igazsagtalannak erzem amit irsz. Negy epulet mar ujjaepult a semmibol (Lonyay-villa, puspokseg, lovarda, orseg) felujitottak tovabbi harmat (Varkert-bazar, Karmelita, Sandor-palota) jelenleg is epul negy (fohercegi palota, honved foparancsnoksag, kulugyminiszterium, penzugyminiszterium) tervezes alatt all a kiralyi palota, a leveltar, a hadugyminiszterium es egyes Szentharomsag teri epuletek rekonstrukcioja. Ez mar onmagaban is oriasi elorelepes ha azt nezzuk, hogy evtizedekig semmi nem tortent. Ugyanakkor senki nem mondta, hogy itt meg fog allni a dolog, de egy ilyen merteku beruhazas muemleki kornyezetben gondos elokeszitest, rengeteg idot es penzt igenyel. Nem lehet ot ev alatt mindent felhuzni ami valaha itt allt. A reszleteken persze lehet es kell is vitatkozni, de azt nem lehet mondani, hogy osszessegeben rossz iranyba mennek a dolgok.
A hadugyminiszteriummal kapcsoltban megertem a felhaborodasodat, mert szamomra sem vilagos, hogy miert nem lehet a teljes epuletet visszaepiteni az eredeti fohomlokzattal. Nem tudom miert kell a Szent Gyorgy ternek az eredeti kozel duplajara nonie es miert annyira fontos az esztetikailag szinte jelentektelen Karmelita, hogy semmi nem takarhatja el, hiszen a jovoben sem a miniszterelnok sem a koztarsasagi elnok nem itt fog honolni ha jol tudom.
A faszadizmus eszkoztaraval ujjaepulo csonka hadugyminiszterium kozel sem idealis megoldas ezt magam is vallom, de meg mindig jobb mint ha az eredetileg ide tervezett modern gusztustalansag mellett dontottek volna, az ugyanis veglegesen tonkre tette volna a var hangulatat. A reszleges rekonstrukciot csak es kizarolag abban az esetben tartom elfogadhatonak, ha a visszaepites merteke lehetove teszi a mar emlitett legfontosabb reprezentativ belso terek visszaallitasat is, azok nelkul ugyanis valoban a hitelessege fog elveszni a projektnek es nem csak a szakma, de a hetkoznapi ember szamara is nevetsegesse valik a jovobeni epulet.

Válaszok:
Sándor | 2022. december 30. 01:23

A Palota részleges rekonstrukciója is horribilis beruházás. Anno szinte minden elemét kihalászták az Erzsébet hídnak, semmi akadálya nem volt, hogy eredeti formájában állítsák vissza, de a sztárolt Sávoly Pál a sokkal jellegtelenebb híd mellett döntött. Történelmi bűn volt. Ma százszor annyiba kerülne az eredeti rekonstrukciója, szinte minden elemet beolvasztottak.


Ne feledjük számos ok miatt nem lehet már az egykori palotát helyreállítani eredeti formájában.


Nem tudom hány évre tervezték. Igényesen helyreállítani az ostrom után is 15-20 év lett volna, helyette mindent szétvertek, elbarmoltak "modernizáltak". (A legelrettentőbb belső dúlás a Széchenyi Könyvtár épületében volt, ahol az emeleti födémek is máshová kerültek, mint az eredeti szintre, vagyis teljesen lerombolták az ép belső szinteket. Ráadásul létező legigénytelenebb szocreál stílus van belül mindenhol.)

Válaszok:
persona | 2022. december 31. 20:06

Mire az ujjaepitest megkezdtek a palota mar kozel husz eve rohadt teto nelkul, kiegve, kifosztva es tormelekkel boritva kiteve az evszakok legextremebb idojarasi viszonyainak.
Ahhoz, hogy valamit meg lehessen menteni az eredeti belso terekbol azonnal az ostrom utan minimum allagmegovo beavatkozasokat kellett volna elvegezni es legalabb valamilyen primitiv tetoszerkezettel ellatni az epuletet. Erre viszont nem csak penz nem volt akkoriban, de kulonosebb igeny sem. Ne feledjuk, hogy 1945-ben nem csak egy pusztito vilaghaboru ert veget, de a Magyar Kiralysag is vegervenyesen megszunt letezni es a palota mint a letunt vilag legszembetunobb szimboluma nem elvezett prioritast mikor az orszag romokban allt ill. milliok eheztek es nyomorogtak mindenfele. A romeltakaritast es a konzervativ beavatkozasokat el lehetett volna vegezni joval a kommunistak hatalomra kerulese elott, de kisebb gondjuk is nagyobb volt annal, hogy ezzel foglalkozzanak. A bolsevik fordulat aztan vegleg megpecsetelte a palota sorsat es szinte a csodaval hataros, hogy nem tettek a folddel egyenlove. A hatvanas evekre mar a palota olyan allapotban volt, hogy kello joindulat es politikai akarat mellett is csillagaszati osszegekbe kerult volna az eredeti architektura visszaallitasa. Eddigre azonban mar vilagszerte hoditott a modern es posztmodern epiteszet es igazabol mar az is eredmeny, hogy az eredetire legalabb formajaban emlekezteto epulet kerult kialakitasra, nem pedig valami teljesen uj brutalista agyrem ami a szocialista szellemiseggel is jobban harmonizal. Igy legalabb a durva es sok helyutt indokolatlan beavatkozasok ellenere is meg van a lehetosege, hogy az epuletkomplexum kivulrol teljesen, belulrol pedig a mai igenyeknek megfeleloen visszanyerhesse eredeti arculatat. Hogy ez mekkora osszeget ill. mennyi idot fog igenyelni az mas lapra tartozik, de az hogy vegre nem csak politikai akarat es tarsadalmi konszenzus van az ugyben de a rekonstrukcio a gyakorlatban is kezdetet vette hatalmas eredmeny az elmult 7 evtized tukreben.
En tizeneves koromban fedeztem fel a budai var szomoru huszadik szazadi tortenetet es azota abrandozom rola, hogy az eltunt epuletek egyszer ujra allni fognak. Mostmar remelhetoleg meg is erem, hogy eloben lathassam oket kivul-belul.

Válaszok:
Sándor | 2023. január 1. 11:33
Sándor | 2023. január 1. 11:36

Ezzel én is így vagyok. 1957-1961-ig vidéken éltünk, Apám priuszt kapott, mert rámutatásos technikával kitiltották Budapestről.
Szóval 1962-ben bújtam be először a kerítésen és jártam be a bejárható részeket, mármint azt ahol láthatóan le volt már rögzítve az omladozó lépcső, fal, stb. Főkép a mai OSZK épületét néztem meg, és besurrantam a déli szárny folyosójára is. A mostani hozzá képest szánalmas, az OSZK épülete valamikor tényleg palota volt, mai állapotában szégyen.

Válaszok:
persona | 2023. január 2. 13:25

A hatvanas evekre mar a palota olyan allapotban volt, hogy kello joindulat es politikai akarat mellett is csillagaszati osszegekbe kerult volna az eredeti architektura visszaallitasa.
-------------------------------------------------------------
Drezdában az Elba parti palota romjain láttam egy régi kőtáblát 14 év alatt épült fel. Anno az NDK 40 éve csak szögesdrót kerítésre volt elegendő.


Egyetértek. A kérdés viszont eldőlt. A historizáló kupolák, tornyok, épülettömegek visszaépültek, csak a díszek hiányoznak. Mindenképp visszaépíteném a karmelita templom tornyát, sőt az egykori Helytartótanács épületének is visszaadnám. (József császár nem királyunk)

Válaszok:
persona | 2023. január 3. 02:19

Ehhez azert kellett nemi vakmeroseg a kivancsisagon tulmenoen. Tobb szempontbol is.
Nekem nem biztos, hogy lett volna batorsagom bemenni a felelmetes latvanyt nyujto, sok helyutt instabil falak es serult tetoidomok koze, bar gyerekkent magam is reszt vettem ehhez hasonlo felfedezoturakon elhagyott kastelyokban es egyeb bontasra varo kozepuletekben de azok kozel sem voltak olyan rossz allapotban mint a kiralyi palota aminek mar a puszta meretei is tekintelyt parancsoloak.
Ennek ellenere bizonyara sokan masok is bejartak a romokat, de kotve hiszem, hogy barki is leirta volna elmenyeit, neadjisten fotokkal dokumentalta volna azokat, pedig ma ezeknek hatalmas erteke lenne.

Megkerdezhetem, hogy videken hova szolt a szamuzetes?

Válaszok:
Sándor | 2023. január 4. 09:48

Pontosabban a Klarisszak Szuz Maria templomanak, hiszen helytartotanacs csak a szerzetesrendek uralkodoi parancsra torteno betiltasa utan lett belole.
Egyebkent a var egyik legszebb barokk epulete volt a kolostorral kiegeszitve. Nem csak a tornya hianyzik, de magat a szentelyt is harom szintre osztottak. A hetkoznapi jarokelo szamara fol sem tunik, hogy valaha templom volt. Eredeti formajaban torteno helyreallitasanak semmi akadalyat nem latom meg ha nem is vallasi funkcioval. Az Uri utcaban igazan nem sok vizet zavarna meg egy torony.

Válaszok:
Sándor | 2023. január 4. 10:01

Konkrétan a Budapestről kitiltással nem járt kijelölt lakóhely, apám a Balatonnál a barátai révén szerzett állást. Eredeti végzettségének megfelelő állása volt, de segédmunkásként lett felvéve. Ez 1960-ig, az amnesztiáig tartott. Akkor mindenki amnesztiát kapott akinek nem volt bírósági tárgyalás az "ügyében".
A fényképezés a Momettámmal azért sem lett volna sikeres, mert nem volt vakum. Másfelől a bejutás még elment, de fényképezőgéppel lebukni a rosszabbik verzió.. A déli oldalon másztam be, és elég körülményes volt.
Minden esetre az OSZK mai épülete belül még járható volt 1962-ben, csak óvatosan kellett lépni. Viszont sötét és nyirkos is volt minden. A főlépcső leomlott, a Várkápolna romja felől (Ezt teljesen lebontották később) volt egy hátsó lépcső jó állapotban. Az oroszlános kaput szintén drótkerítés zárta le. A Duna felőli részre nem jutottam át.


A Szűz Mária templom, azaz a Helyőrségi templom romjait eltakarították. Egy ronda és csupasz torony emlékeztet, meg néhány térkő. Helyre lehetett volna állítani? Szerintem talán, de Rákosiék idejében a templomépítés ötlete is eretnekségnek számított. Egy volt kollégám azt mondta, hogy örüljünk, mert a Szent István bazilika nem jutott a moszkvai Megváltó Temploma sorsára.
https://hu.wikipedia.org/wiki/..

Válaszok:
persona | 2023. január 4. 10:23

IV. Béla királyunk óta ez az ötödik palota a mai formában. A rétegek egymáson vannak, és a régészek kiásta dolgok miatt hagytak el későbbi építést, minden esetre komoly viták dúltak arról, hogy eredeti részekből mennyi maradjon, mennyit temessenek vissza. Más borzalmak is vannak, a liberális kánon szerinti akadálymentesítés keretében a Vár magasságáig megy fel a lift, és a kilépője egy újonnan emelt rémség.
Jó kérdés, hogy mit rakunk helyre, mit kell változtatni egy korábbi lelet bemutatására, és a nagyközönséget meddig, merre engedjük be. Én lefogadom, hogy a múzeumok kirakásával kormányzati épületek kerülnek ide. Remélem a Széchenyi Könyvtár is ki lesz pakolva, mert a könyvek tárolása a földalatti raktárakkal már nem megoldott, az állomány 40%-a külső raktárakban van.
A Nemzeti Könyvtár (OSZK) raktározási igénye a kötelező példányok miatt óriási, és talán a Népligetben lehetne elegendően nagy épületet emelni sok-sok speciális raktárral.
Azonkivül én bármit el tudnék képzelni a volt Palotákban, csak szállodát nem. (Sajnos erre is tettek már javaslatot.)


A Helyorsegi templom a Maria Magdolna templom es a Kapisztran teren van.
A Klarisszak Szuz Maria temploma nem messze tole az Uri utcaban talalhato, de mint irtam tornya es diszitoelemei nelkul nehez felismerni, hogy a homlokzat valojaban templomot takar ezert sokan a letezeserol sem tudnak.

Válaszok:
Sándor | 2023. január 4. 13:40

Hoppá, tudom már, hogy melyik épületről írtál. Jól látható,hogy templomépület, a Lant utcával szemben, nem messze a túloldalon a német nagykövetség.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó