Nyár végéig látható a határainkon túl nyugvó magyarok emlékhelyére kiírt tervpályázat első három helyezést elért, valamint öt különdíjas pályaművét bemutató kiállítás a Fiumei úti sírkertben – olvasható a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) honlapján.

A Fiumei úti síkertben, a 29/3-as parcellában megvalósuló emlékhelyre kiírt tervpályázatra 42 pályamű érkezett, amelyből hármat díjazott, ötöt pedig különdíjban részesített a bírálóbizottság. Ezt az összesen nyolc pályaművet augusztus 31-ig ismerhetik meg az érdeklődők a Nemzeti Pantheonban.

A fődíjas pályaművet Páll András István és Páll-Sámson Rita készítette. A győztes pályázati terv 33 egymástól látszólag független, véletlenszerűen elhelyezett, ugyanakkor monolitikus kinézettel egyértelműen összetartozó táblát jelenít meg, melyeken a jelenlegi országhatárokon belül és azon túl született költőktől és íróktól idézett versrészletek és gondolatok szerepelnek.

Páll-Sámson Rita és Páll András István, a pályázat fődíjasai a határainkon túl nyugvó magyarok emlékhelyére kiírt tervpályázat eredményhirdetésén és a pályázatokból készült kültéri kiállítás megnyitóján a Fiumei úti sírkertben 2023. június 5-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Kiállításon mutatják be a határainkon túl nyugvó magyarok emlékhelyére kiírt tervpályázat alkotásait (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A második helyezett Baki Áron, Csomay Zsófia, Gadolla Máté, Kőműves Márton és Takács Ákos pályaműve lett. A harmadik helyezést elért tervet Baranyi Judit, Temesvári Bence, Perényi Flóra és Perényi Tamás készítette. 

A pályaműveket rendkívüli sokszínűség jellemezte, megmutatván, milyen sokféleképpen lehet értelmezni a határon túl nyugvók emlékhelyében megjelenő nemzeti összetartozás témáját – emelte ki Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, aki elmondta, hogy a NÖRI célja, hogy a közeljövőben megvalósuló díjnyertes alkotás idővel igazi zarándokhellyé válhasson.

Szabó Levente építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki Karának tanszékvezető tanára, a pályázatokat elbíráló testület tagja felidézte, hogy a megvalósítani kívánt emlékhely nem előzmény nélküli: 1931-től a Fiumei úti sírkertben állt már egy jelképes síremlék a külhoni területeken elhunyt és ott eltemetett magyarokra emlékezve.

Sok magyarnak, egykori honfitársunknak a mai Magyarország területén nem található sírhelye, a jövőre megvalósuló emlékhelynél rájuk lehet majd emlékezni – tette hozzá Szabó Levente.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója​ (Fotó: NÖRI)

A Nemzeti Örökség Intézete 2023 februárjában hirdette meg a Határainkon túl nyugvó magyarok emlékhelye című tervpályázatát, melyre építészek, tájépítészek, valamint más alkotóművészeti ágak képviselői és egyetemi hallgatók jelentkezhettek. A cél egy olyan emlékhely tervének a megalkotása volt, mely a határon túli területeken nyugvó magyarok szimbolikus tere a Fiumei úti sírkertben.

A pályázat elbírálását egy tízfős, a hazai építészszakma és a társművészeti ágak jelentős képviselőiből álló szakmai bírálóbizottság végezte, melynek elnöke Fejérdy Tamás, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsági tagja volt. Mellette a zsűri tagja volt prof. Erős István Munkácsy-díjas grafikusművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Gyürki Kiss Pál Pro Architectura és Budapest Építészeti Nívódíjas építész, Krizsán András DLA Ybl-díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, dr. Mélyi József művészettörténész, kurátor, kritikus, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, Pelle Zita építész, a Móricz Zsigmond körtéri 56-os emlékhely tervezője, Szabó Levente DLA építész, a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar tanszékvezető egyetemi tanára, Szmrecsányi Boldizsár Kossuth-díjas szobrászművész, valamint Zsigmond Attila okleveles formatervező művész, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja.

A nyertes pályázó által tervezett emlékhely várhatóan 2024-ben valósul meg.

Forrás: Nemzeti Örökség Intézete

Nyitókép: A fődíjat nyert pályázat látványterve (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)