Értékes leletek kerültek elő a Budavári Palotában folyó kutatások során

A cikk angol nyelvű változata: Valuable finds were discovered during the research in the Buda Castle

2022. március 29. 18:00

Különleges leletekre bukkantak a Budavári Palota falkutatása és alapfeltárása során. A most előkerült töredékek, fal- és csempedarabok azért jelentősek, mert segíthetnek meghatározni, hogy milyen is volt pontosan a Hauszmann Alajos tervei alapján a múlt századfordulón kibővített palota.

Számos, értékes lelet bukkant elő a Budavári Palota északi szárnyának falkutatása, illetve alapfeltárása folyamán – számolt be róla a Nemzeti Hauszmann Program a közösségi oldalán. A leletek segíthetnek meghatározni, hogy milyen színű, textúrájú, illetve anyaghasználatú volt a Hauszmann Alajos tervei alapján a múlt századfordulón kibővített palota. A Budapest ostromában igen súlyosan sérült palota törmelékeit a világháborút követően osztályozták, és a feleslegesnek ítélt darabokat a Vérmezőre hordták, ahol fél méter vastagon termőfölddel borították be.

Többek között előkerült a Zsolnay-féle falicsempe darabjai is (Forrás: Facebook/Nemzeti Hauszmann Program)

Feltárták az egykori északi összekötő szárny (a mai „B” épület) nyugati homlokzatának visszabontott alapfalait. Itt a legjelentősebb fejlemény mindenképp az, hogy találtak eredeti vakolatdarabokat, amelyeknek a segítségével végre pontosan meg tudják határozni, hogy milyen volt a külső vakolat eredeti színe.

 

A Hunyadi-udvar alatt feltárt egykori alapfalak (Forrás: Facebook/Nemzeti Hauszmann Program)

Emellett megtalálták az eredeti, Hauszmann-kori tetőzet néhány darabját is. Ezek alapján megállapítható, hogy a palota tetejét egykor kékesvörös színű, természetes angol pala fedte, amelyet a manzárdkupolákon további zöldes színű elemekkel díszítettek. Továbbá rátaláltak egy vörösrézből készült, kéményfeltét-szerkezet töredékére is.

A Walla-féle zöld-fehér hidegburkolat darabkái (Forrás: Facebook/Nemzeti Hauszmann Program)

Az északi összekötő szárny keleti oldalán, a földszinten alakította ki Hauszmann a konyhai, cukrászati és egyéb funkciójú, kiszolgálóhelyiségeket, amelyeknek padlóját a Walla József vállalata által készített zöld-fehér márványmozaikokból kialakított lapokkal fedték le, míg a falakat színes mintázatú csempék borították, amelyeket a Zsolnay-gyár készített. Ezeknek a töredékeit is fellelték a most zajló kutatások során, továbbá előkerültek a palota helyiségeinek fűtésére szolgáló cserépkályhák darabkái is.

A most megtalált faltöredék eredeti helye az egykori ruhatár-előcsarnokban (Forrás: Facebook/Nemzeti Hauszmann Program)

Ahogyan arról a Nemzeti Hauszmann Program is beszámol, előkerültek még olyan műmárványtöredékek is, amelyek nagy valószínűséggel egykor a ruhatár-előcsarnokot, illetve a Buffet-csarnok falait borították. Hauszmann a palota keleti oldalán, az első emeletre reprezentatív teremsort tervezett, amelyet a Szent György térről nyíló főkapun, majd azelőcsarnokon keresztül lehetett megközelíteni. Ennek a reprezentatív teremsornak volt a része a gazdagon díszített Buffet-csarnok.

A Nemzeti Hauszmann Program egyik legfontosabb célja, hogy a Budavári Palota ismét abban a fényben tündökölhessen, amelyet Hauszmann Alajos a századfordulón megálmodott. Ezért tovább folytatják a kutatásokat, hogy a palota rekonstrukciója minél hitelesebb legyen.

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program

Nyitókép: A most megtalált műmárványtöredék eredeti helye a korabeli Buffet-csarnokban (Forrás: Facebook/Nemzeti Hauszmann Program)

Összesen 5 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagyszerű dolog, hogy a Hauszmann féle palotát rekonstruálják. A 60-as 70-es években a palotát lecsupaszították, díszeitől megfosztották, főleg politikai okok miatt. A Nemzeti Galéria kiköltözik, mert a vár nem való képtárnak. Persze ehhez az is kell, hogy a felépüljön a ligetben az új képtár. Remélem, hogy az ismét politikai okok miatt akadályozó főváros a választások után már nem lesz opponáló helyzetben!

Válaszok:
nyf13552 | 2022. március 31. 11:09
vatus | 2022. április 1. 00:42

Igen egyetértek nem jó, hogy opponáló helyzetbe kényszerül a főváros. Bízzunk benne, hogy a választások után főváros barát kormány lesz, aki nem a kivéreztetésre törekszik.


Miért is nem kaphat helyet a nemzeti kultúra a budai várban? Hol máshol legyen, mint az ország történelmi központjában? Ettől akár bizonyos teremsorokat még rekonstruálni is lehet, a palota nagy részének belsejét teljesen értelmetlen.
Ezek szerint a Louvre, vagy az Ermitázs sem való képtárnak?


Igen, úgy gondolom, hogy régi királyi paloták nem valók képtárnak, mint ahogy pályaudvarok (Orsay), sem. Azok a jó képtárak, amik eleve annak épültek (Prado, Londoni Nemzeti Galéria, Ryjskmúzeum, stb.) A régi paloták önmagukban látványosságok, turista célpontok. Remélem az újjáépülő Budai Vár is ilyen lesz!

Válaszok:
vatus | 2022. április 2. 19:46

Ez jól hangzik, csupán az a probléma, hogy látványosság tud lenni a cikkben is említett teremsor, a kápolna, az összekötő szárnyban rekonstruált Szent István terem, illetve a tabáni szárnyban (OSzK) a lépcsőház és a Hunyadi terem. Ez kb. az épület 10-20%-a. A többi érdektelen kiszolgáló helyiség volt (konyhák, raktárak irodák, a puritán Horthy lakosztály), senki nem gondolhatja komolyan, hogy ezeket érdemes rekonstruálni, vagy egyáltalán rekonstruálhatók, és ha mégis, bárkit is érdekelne sok ezer négyzetméteren! A nemzet alapvető kincseit (legfontosabb képzőművészeti alkotások, corvinák, legelső hazai nyomtatott könyvek stb.) kirakják, utána nem lesz belőle semmi, legfeljebb szálloda vagy irodák, a rekonstruált részek pedig az"állami reprezentáció terepe" az év nagy részében.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó