A Budavári Palota eredeti formájának helyreállítási munkáihoz kapcsolódóan a Hunyadi udvaron munkaterületet alakítottak ki az északi rész elkerítésével. Ennek a területnek a lezárására azért volt szükség, mert az épület falához speciális emelőszerkezetet építenek, hogy az építési törmelékeket el tudják távolítani – derül ki a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról. A Hunyadi udvaron továbbra is zavartalanul át lehet járni.

A palota északi szárnya felállványozva (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A bejegyzésből kiderül, hogy a közelmúltban bukkantak rá a hauszmanni palota eredeti homlokzati vakolatának egy darabjára, amely a hiteles helyreállítás szempontjából nélkülözhetetlen információkkal szolgálhat. 

A Budavári Palota 1960-as évekbeli átalakítása idején ugyanis a hauszmanni külső és belső díszítőelemeket drasztikusan eltávolították, valamint jelentősen megváltoztatták az épület tömegét is. Az északi épületszárnyat nyugati irányba három ablaktengelynyivel bővítették, megszüntették a Szent György téri főbejáratot, és a munkásmozgalmi múzeum számára új bejáratot nyitottak a Hunyadi udvar oldalán – sorolják a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán, milyen nem kívánatos átépítésekkel változtatták meg a Hauszmann Alajos által tervezett és 1905-ben elkészült palotát, és ezzel összefüggésben milyen helyreállítási feladatok várnak a mostani építőkre.

A Hunyadi udvaron munkaterületet alakítottak ki (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A belső térszerkezet gipszkarton falazatának eltávolítása során a kommunisták pusztítására utaló, a munkásmozgalmi múzeum idejéből származó jelképeket is találtak. 

A Budavári Palota átalakított „A” épületébe 1974-ben költözött be a Magyar Munkásmozgalmi Múzeum. Elődszervezete, a Magyar Munkásmozgalmi Intézet (és annak múzeumi alosztálya) már 1948-tól működött a Fő utca 1. szám alatti, Ybl Miklós tervezte Lánchíd Palotában,  az önálló múzeumot 1957 tavaszán hozták létre (az MSZMP KB döntése alapján), de ekkor valószínűleg az 1956-os események miatt Legújabbkori Történeti Múzeumnak nevezték el. Az új intézmény a József nádor tér 7. szám alatti Teleki-palotában kapott helyet. Amikor a múzeum 1968-ban a budai Várba, a Szenháromság téri volt budai Városháza épületébe költözött, már Magyar Munkásmozgalmi Múzeumnak hívták, ezt az elnevezést 1966-tól 1989-ig viselte, így a Budavári Palota „A” épületét is ezen a néven foglalta el.

A Magyar Munkásmozgalmi Múzeum feliratot 1990. január 25-én kalapáccsal és vésővel távolították el a Budavári Palotáról, erről fényképfelvételeket is készített az MTI, amely azt is közölte, hogy hívták azokat a lakatosokat, akik ezt a munkát elvégezték. Ekkor már ismét Legújabbkori Történeti Múzeumként működött az intézmény, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeumhoz csatoltak, majd beolvasztottak, a gyűjteményeket is kiköltöztették a palotából, 1997-re. Az „A” épület bizonyos részeit már ezt megelőzően is megkapta a Ludwig Múzeum (1991-ben nyílt meg itt az első állandó kiállítása), amely 2005-ben költözött át a Művészetek Palotájába.

A felújítás során a munkásmozgalmi múzeum idejéből származó jelképeket is találtak (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A Budavári Palota helyreállítása a Nemzeti Hauszmann Program keretében kezdődött meg.  A program egyik fő célkitűzése – olvashatjuk. a közösséghi oldalon –, hogy  a palota épületegyüttese ismét azt az arcát mutassa, amelyet fénykorában, a századforduló idején csodálhattak meg a fővárosiak és az ide látogatók.

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program 

Nyitókép: Újabb fontos állomásához érkezett a Budavári Palota megújítása (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

KORÁBBI CIKKEK:

Ilyen lesz az újjászülető Budavári Palota – Mostantól bárki megnézheti a terveket

Archív fotókat várnak a Budavári Palotáról