Már a homlokzati domborműveket is felhelyezték a Budavári Palota újjászülető déli épületrészére

A cikk angol nyelvű változata: Ornaments being added to facade of Southern Connecting Wing of the Royal Palace

2020. december 30. 18:00

A Budavári Palota egyik legpompásabb helyiségét, az újjáépülő Szent István-termet is magába foglaló épületrész rekonstrukciója jól halad, már a homlokzatot díszítő, az eredetiekre a legapróbb részletekig hasonlító szobordíszeket is felhelyezték a külső falakra. Eközben készül az épületszárnyban a Szent István-terem gyönyörű padlóburkolatának újrafaragása is. A tervek szerint az épületrész 2021. augusztus 20-án nyílik meg a nagyközönség előtt.

A Budavári Palota krisztinavárosi szárnyát az E-épülettel összekötő úgynevezett nyaktag a második világháborúban megsérült, utána azonban helyreállítás helyett az állampárt nagyon lebutítva, silány módon alakította át – olvashatjuk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

A déli összekötő szárny eredeti állapotában, 1905-ben (Fotó: Magyar Pályázatok, 1905/8. szám, augusztus)

Mint írják, az épületrész (ahonnan a legutóbbi időkig a Budapesti Történeti Múzeum bejárata nyílt) most századfordulós fényében születik újjá, úgy, ahogy Hauszmann Alajos megálmodta. A déli oldalon a teljes homlokzatot újjáépítik, az Oroszlános udvar felőli északi homlokzatot pedig felújítják és így szintén visszanyeri régi szépségét.

Az épületrész felújítás alatt álló, Oroszlános udvar felé néző homlokzata (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Az eredetinek megfelelő részletességgel születnek újjá a díszek (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A bejegyzésből kiderül, hogy a Budavári Palota déli összekötő szárnyának szobrászdíszei – a már visszaépített Lovardához, Főőrséghez és Stöckl lépcsőhöz hasonlóan – süttői mészkőből készülnek. Közölték azt is, hogy az archív fotók alapján kidolgozott gipszlenyomatokat minden esetben egy művészettörténészekből, restaurátorokból, építészekből és szobrászokból álló szakmai zsűri hagyja jóvá, majd az eredeti alkotásokra a legapróbb részletekig hasonlító szobrokat kézi faragással és szobrászgéppel készítik el a szakemberek.

A helyreállított attika (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A homlokzat díszei egyelőre még védőháló mögött rejtőznek (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Az északi homlokzat legmagasabb csúcsán már újra ott tündöklik a helyreállított attika és az azt díszítő, oroszlánbőrt mintázó dombormű is. Bár ezek a díszek egyelőre még az építési védőháló mögött rejtőznek, a fotók segítségével mégis megcsodálhatjuk őket.

Kézzel készítik a Szent István-terem különleges padlóját

Ebben az épületrészben volt egykor a palota egyik legszebb helyisége, a Szent István-terem, amelyet a mostani rekonstrukció során újjáépítenek. A terem igényes anyagokból, kiváló mesteremberek által készített díszeit szintén a Nemzeti Hauszmann Program keretében alkotják újra. 

A Szent István-terem eredeti szépségében (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A program nemrég videót is közzétett arról, hogyan is készülnek a különleges padlóelemek (amelyet a lenti képre kattintva nézhető meg). Ebből kiderül, hogy háromféle fából, aprólékos, kézi munkával gyártják az eredetinek megfelelő díszes parkettát, amelyet elsőként helyeznek majd el a teremben. 

A Budavári Palota újjávarázsolt dísztermét az ígéretek alapján 2021. augusztus 20-án nyitják meg a nagyközönség előtt. 

A Szent István-terem díszeiről készült videót az alábbi képre kattintva nézheti meg:

 

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagyon szep kezdete ez a kiralyi palota ujjaszuletesenek, bar szerintem egyuttal fel lehetett volna ujitani a szemkozti Eszaki osszekoto szarnyat is ami az oroszlanos kaput is magaba foglalja.
Remelhetoleg a hatalmas epuletegyuttes rekonstrukcioja jovo ev augusztus huszadika utan sem all le es ha kis lepesekben is, de folyamatosan haladva megvalosul.


Én is remélem, hogy sorra kerül a palota teljes rekonstrukciója. Most azt látni, hogy egyelőre a vár egyéb épületei újulnak meg. (Lovarda, Stöckl lépcső, Főőrség, Pénzügyminisztérium, Levéltár tornya, stb) Ezek is fontosak, de a palota lenne az első...Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó