Felújítják a Hermina út 47-es szám alatt álló Sipeki Balás-villát, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) székházát – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A Lechner Ödön tervei alapján, 1905 és 1907 között, Sipeki Balás Béla, az Igazságügyi Minisztérium jogtanácsosa (később Zala vármegye főispánja és a Vakok Szövetségének elnöke) számára épült szép szecessziós villa Sipeki Balás 1944-es haláláig az építtető tulajdonában volt, ezután került a Hermina Mezei Egyházközség, a Vakok Szövetsége (az MVGYOSZ jogelődje), illetve a Vakokat Gyámolító Országos Egyesület tulajdonába. Később, 1953-ban az egyesület beolvadt a Vakok Szövetségébe, amely az egyház részét megvásárolta, így azóta a szövetségé az épület.

A Sipeki Balás Béla minisztériumi jogtanácsos, később Zala megyei főispán és a Vakok Szövetségének elnöke megbízásából, Lechner Ödön tervei szerint épült a villa a XX. század első évtizedében (Fotó: A Ház, 1908)

A villa napjainkban. A homlokzatot is felújítják (Fotó: Halász Csilla – Ludmann Mihály – Viczián Zsófia: Lechner összes című kötet, Látóhatár Kiadó)

A Sipeki Balás-villa igen feltűnő épület: mindig nyitva álló kapuja és míves kerítése, jellegzetes, aszimmetrikus, tornyokkal díszített homlokzata és félkőríves, acélszerkezetű télikertje azonnal magára vonja az arra járó figyelmét. Az épület homlokzatát a MVGYOSZ honlapja szerint utoljára 1973-ban újították föl teljesen, ám azóta az ereszcsatornák és a tetőzet avulása következtében beázások keletkeztek az épületen, emiatt a homlokzat vakolata több helyen is felhólyagosodott. Ezeket a balesetveszélyes vakolatdarabokat 2014-ben távolították el. Az épület halljának bronz csillárját, falfestését és a lépcsőház festését 2015-ben a szövetség már felújíttatta. 

A lépcsőház 2017-ben (Fotó: Halász Csilla – Ludmann Mihály – Viczián Zsófia: Lechner összes című kötet, Látóhatár Kiadó)

A villa pazar belső berendezését már csak archív képekről ismerjük. A díszítések azonban még megvannak: szemben a kandalló (Fotó: A Ház 1908)

A közbeszerzés március 19-i hirdetménye szerint a villa most teljes körű felújításon esik át. A munkálatok során 2720 négyzetméternyi vakolatot újítanak fel, restaurátori felügyelettel megújítják a hall gyönyörű, kékes fényű eozinmázas csempékkel díszített kandallóját és lépcsőjét, ugyancsak szakértő bevonásával restaurálják a homlokzat műkő elemeit, bádogosszerkezeteit, valamint 47 kül- és beltéri nyílászárót, és újragyártanak 67 darab fa nyílászárót. Mintegy 700 négyzetméteren újralécezik és palával újrafedik a tetőt, lefektetnek 1000 négyzetméternyi parkettát. A munkálatok között a kert megújítása és az akadálymentesség jegyében egy lift beépítése is szerepel. 

A Zsolnay-eozinmázas kandallót és lépcsőket szintén restaurálják (Fotó: Halász Csilla – Ludmann Mihály – Viczián Zsófia: Lechner összes című kötet, Látóhatár Kiadó)

Díszítőelem az erkélyen (Fotó: Halász Csilla – Ludmann Mihály – Viczián Zsófia: Lechner összes című kötet, Látóhatár Kiadó)

A villaépületnek a II. világháború során megsérült, majd lebontott hátsó traktusának helyén épült hetvenes évekbeli toldalékszárnyat lebontják, ennek helyére egy új épületrészt emelnek, amelybe szintén kerül majd egy felvonó. 

A Sipeki Balás-villa (amelynek szomszédja, a Hermina út 45. alatti Róheim-villa felújításáról nemrég írtunk) egyébként nem az első Lechner-épület a Városliget mellett: az első Zala György szobrászművész 1901-ben elkészült villája volt a mai Ajtósi Dürer sor 25/A szám alatt. 

Nyitókép: A Sipeki Balás-villa homlokzatának részlete (Fotó: Halász Csilla – Ludmann Mihály – Viczián Zsófia: Lechner összes című kötet, Látóhatár Kiadó)