Felújítják a Lechner Ödön tervezte Sipeki Balás-villát a Hermina úton

A cikk angol nyelvű változata: Sipeki Balás Villa to be restored on Hermina Road

2021. március 21. 14:00

Kívül-belül teljes körű rekonstrukción esik át az 1905 és 1907 között épült szecessziós Sipeki Balás-villa, amely ma a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének székháza. A Lechner Ödön tervezte műemléképületet restaurátori felügyelettel, 1,94 milliárd forintból újítják meg, a hozzá kapcsolódó, hetvenes évekbeli toldaléképületet viszont lebontják, ennek helyére egy új épületrész kerül.

Felújítják a Hermina út 47-es szám alatt álló Sipeki Balás-villát, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) székházát – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A Lechner Ödön tervei alapján, 1905 és 1907 között, Sipeki Balás Béla, az Igazságügyi Minisztérium jogtanácsosa (később Zala vármegye főispánja és a Vakok Szövetségének elnöke) számára épült szép szecessziós villa Sipeki Balás 1944-es haláláig az építtető tulajdonában volt, ezután került a Hermina Mezei Egyházközség, a Vakok Szövetsége (az MVGYOSZ jogelődje), illetve a Vakokat Gyámolító Országos Egyesület tulajdonába. Később, 1953-ban az egyesület beolvadt a Vakok Szövetségébe, amely az egyház részét megvásárolta, így azóta a szövetségé az épület.

A Sipeki Balás Béla minisztériumi jogtanácsos, később Zala megyei főispán és a Vakok Szövetségének elnöke megbízásából, Lechner Ödön tervei szerint épült a villa a XX. század első évtizedében (Fotó: A Ház, 1908)

A villa napjainkban. A homlokzatot is felújítják (Fotó: Halász Csilla – Ludmann Mihály – Viczián Zsófia: Lechner összes című kötet, Látóhatár Kiadó)

A Sipeki Balás-villa igen feltűnő épület: mindig nyitva álló kapuja és míves kerítése, jellegzetes, aszimmetrikus, tornyokkal díszített homlokzata és félkőríves, acélszerkezetű télikertje azonnal magára vonja az arra járó figyelmét. Az épület homlokzatát a MVGYOSZ honlapja szerint utoljára 1973-ban újították föl teljesen, ám azóta az ereszcsatornák és a tetőzet avulása következtében beázások keletkeztek az épületen, emiatt a homlokzat vakolata több helyen is felhólyagosodott. Ezeket a balesetveszélyes vakolatdarabokat 2014-ben távolították el. Az épület halljának bronz csillárját, falfestését és a lépcsőház festését 2015-ben a szövetség már felújíttatta. 

A lépcsőház 2017-ben (Fotó: Halász Csilla – Ludmann Mihály – Viczián Zsófia: Lechner összes című kötet, Látóhatár Kiadó)

A villa pazar belső berendezését már csak archív képekről ismerjük. A díszítések azonban még megvannak: szemben a kandalló (Fotó: A Ház 1908)

A közbeszerzés március 19-i hirdetménye szerint a villa most teljes körű felújításon esik át. A munkálatok során 2720 négyzetméternyi vakolatot újítanak fel, restaurátori felügyelettel megújítják a hall gyönyörű, kékes fényű eozinmázas csempékkel díszített kandallóját és lépcsőjét, ugyancsak szakértő bevonásával restaurálják a homlokzat műkő elemeit, bádogosszerkezeteit, valamint 47 kül- és beltéri nyílászárót, és újragyártanak 67 darab fa nyílászárót. Mintegy 700 négyzetméteren újralécezik és palával újrafedik a tetőt, lefektetnek 1000 négyzetméternyi parkettát. A munkálatok között a kert megújítása és az akadálymentesség jegyében egy lift beépítése is szerepel. 

A Zsolnay-eozinmázas kandallót és lépcsőket szintén restaurálják (Fotó: Halász Csilla – Ludmann Mihály – Viczián Zsófia: Lechner összes című kötet, Látóhatár Kiadó)

Díszítőelem az erkélyen (Fotó: Halász Csilla – Ludmann Mihály – Viczián Zsófia: Lechner összes című kötet, Látóhatár Kiadó)

A villaépületnek a II. világháború során megsérült, majd lebontott hátsó traktusának helyén épült hetvenes évekbeli toldalékszárnyat lebontják, ennek helyére egy új épületrészt emelnek, amelybe szintén kerül majd egy felvonó. 

A Sipeki Balás-villa (amelynek szomszédja, a Hermina út 45. alatti Róheim-villa felújításáról nemrég írtunk) egyébként nem az első Lechner-épület a Városliget mellett: az első Zala György szobrászművész 1901-ben elkészült villája volt a mai Ajtósi Dürer sor 25/A szám alatt. 

Nyitókép: A Sipeki Balás-villa homlokzatának részlete (Fotó: Halász Csilla – Ludmann Mihály – Viczián Zsófia: Lechner összes című kötet, Látóhatár Kiadó)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"A villaépületnek a II. világháború során megsérült, majd lebontott hátsó traktusának helyén épült hetvenes évekbeli toldalékszárnyat lebontják, ennek helyére egy új épületrészt emelnek, amelybe szintén kerül majd egy felvonó."

Nem ertem, hogy miert nem az eredeti, Lechner altal tervezett epuletszarnyat epitik vissza...Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó