Az 1867-es kiegyezést követő villámgyors városfejlődés nyerteseinek egyike Róheim Sámuel (Samu) volt, aki fakereskedőként jelentős vagyonra tette szert. Ennek köszönhetően 1899 és 1900 között pazar villát építtetett a Városliget melletti Herminamezőn Pollák Manó tervei szerint, a mai Hermina út 45. és a Pálma utca sarkán.

A francia reneszánsz stílust a neobarokkal vegyítő, ám szecessziós és belső díszítéseiben mór jegyeket is felvonultató gyönyörű villa azonban nem emiatt, hanem egy tragikus gyilkosság folytán került be a köztudatba: 1918. október 31-én itt vált merénylet áldozatává a ház akkori bérlője, a pozíciójáról 1917 nyarán lemondott korábbi miniszerelnök, Tisza István. (A hajdani kormányfő ellen egyébként korábban már három sikertelen merényletet is elkövettek, végül ez, a negyedik okozta a halálát.)

A Róheim-villa egyik földszinti terme, Tisza István meggyilkolásának helyszíne az Érdekes Ujság 1920. augusztus 2-i számában

A villa sorsát a II. világháború utáni politikai fordulat is befolyásolta: az államosított épületet az ÁVH is használta egy ideig, de a XX. század nagy részében különböző neveken szociális otthonként, elhagyott gyermekek és mozgássérültek rehabilitációs központjaként működött egészen 2005-ig. Az ettől kezdve üresen álló házat végül 2015-ben kapta meg jelenlegi tulajdonosa, a Magyar Corvin-lánc Testület, amely elhatározta, hogy felújíttatja a leromlott állapotú, szebb napokat megélt villát, amely a testület székhelyéül szolgál majd. 

Csoportkép az Állami Szociális Otthonként működő Róheim-villa kertjében 1967-ből (Fotó: Fortepan/Képszám: 59415)

A rekonstrukcióra kiírt közbeszerzési eljárás nemrég közzétett tájékoztatójából kiderül, hogy a 2187,78 négyzetméter hasznos alapterületű villát a szó szoros értelmében a pincétől a padlásig felújítják több mint 4,1 milliárd forintból. Ennek egyik első elemeként a rossz tetőzet miatt 15 éven keresztül ázó épület köré egy speciális állványzatot építettek, amely fölülről sátorszerűen védi a házat, így rossz időben is lehet alatta dolgozni. 

A villát jelenleg speciális építési állványzat borítja, amely fölülről is védi a további beázástól az épületet (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Munka pedig akad bőven: a közbeszerzési tájékoztató szerint megerősítik és víz ellen szigetelik az épület alapjait, a műemlékvédelmi szempontok figyelembevételével felújítják a homlokzatokat és a tetőt, amely terméspala fedést kap majd. Az akadálymentesítés érdekében pedig beépítenek egy személyemelő berendezést és két liftet is. 

A tájékoztatóból az is kiderül, hogy a „műemléki értékek maradéktalan megóvása mellett” végzett felújítás során a villában „XXI. századi követelményeknek megfelelő reprezentatív tereket, irodákat és tárgyalóhelyiségeket, kiszolgáló és üzemi helyiségeket” alakítanak ki, a beépített tetőtérben pedig apartmanok lesznek.

A villa egyik legszebb helyisége, a mór terem pazar díszítése (Fotó: Wikimedia)

Az idők során a villa helyiségeinek nagy része elvesztette eredeti karakterét, például az előcsarnokot az ötvenes években födémmel osztották ketté, a belső díszítések jó része megsérült vagy elpusztult. Isteni szerencse viszont, hogy az épület legszebb termeinek eredeti szépségéből a Magyar Corvin-lánc Testület által közzétett videó alapján sok minden máig megmaradt. Ilyen a földszinti, úgynevezett mór terem is, amelynek díszítése nevéhez hűen a mór hagyományokat követte, de gyönyörűen megmaradt a Róheim család egykori ebédlőjének mennyezete is, amelyen Zsolnay kerámiákkal kirakva jelennek meg a zodiákus jegyek. Ezeket a helyiségeket a felújítás során eredeti formájukba állítják vissza, ahol pedig végleg elpusztult a díszítés, ott eredetit idéző kortárs megoldást használnak majd. 

Az emeleten jól látszanak a későbbi átalakítások nyomai (Fotó: részlet a Magyar Corvin-lánc Testület videójából)

A Róheim család egykori ebédlőjének mennyezetét csillagjegyeket ábrázoló Zsolnay csempék borítják (Fotó: részlet a Magyar Corvin-lánc Testület videójából)

De mit ér egy megújult épület, ha a kertje rendezetlen? Nos, ebben az esetben ez a veszély sem fenyeget, a munkák során ugyanis újjászületik a villa több mint 2000 négyzetméteres kertje is, melynek értékes fáit (szelídgesztenyék, ostorfák és platán) műszeres vizsgálatnak vetették alá, ez alapján döntötték el, melyek maradnak, és melyeket kell kivágni  – derül ki a Corvin-lánc Testület egy másik videójából. A kertben a Róheimek idejéhez hasonlóan újra lesz tó is: az eredeti grotta (műbarlang kis tavacskával) maradványainak a helyére szökőkút készül, de automata öntözőberendezést is telepítenek majd a növények ellátására.

Ahogy az épület fölé emelt gigantikus állványzat mutatja, a Róheim-villa megújulása elindult, s ez egyben egy új korszak kezdetét is jelzi. Reméljük, hogy mind a felújítás, mind pedig az épület jövőbeli funkciója méltó lesz ahhoz az építészeti és iparművészeti teljesítményhez, amely a háznak helyet biztosított Budapest kultúrkincsei között. 

Nyitókép: A Róheim-villa Pálma utcai homlokzata a Google Térképén

Korábbi cikkünket is figyelmébe ajánljuk: Ezek a Tisza István-emlékek Budapesten