Kibővült és megújult, valamint új tornyot is kapott a Budahegyvidéki Református Egyházközség temploma, a XII. kerület Böszörményi út és a Beethoven utca sarkán. A több mint két esztendeig tartó munkálatok során növelték a templomteret, öt hittantermet és korszerű cserkészotthont alakítottak ki, elvégezték az épület teljes épületgépészeti korszerűsítését és a templomkert rendezését is. Összesen 1700 négyzetméter hasznos terület áll most az egyházközség rendelkezésére az épületben.


Új templomtornyot emeltek, felújították a templomteret és közösségi helyiségeket is létrehoztak (Fotó: hegyvidek.hu)

A budahegyvidéki református gyülekezet 1931-ben jött létre. Eleinte házi istentiszteleteken, majd a közeli Márvány utcai iskola tornatermében voltak az istentiszteleteik. A gyülekezet megerősödése után immár önálló helyet kerestek egy saját templom számára – emlékeztetett Bogárdi Szabó István püspök, a Budahegyvidéki Református Egyházközség lelkészi vezetője a munkák végeztével, 2021. december 12-én tartott hálaadó istentiszteleten. Ahogy korábban megírtuk, a gyülekezet 1935-ben vásárolta meg a csődbe ment Claridge vendéglőt a néhai Gaál, ma Beethoven utca és a Böszörményi út találkozásánál, de ezt csak ideiglenes helynek szántá. Bár kaptak telket templomépítésre, ám azt visszavette később a kommunista állam. (Erre a telekre épült fel a MOM Kulturális Központ.)

Megújult belső térben tarthatják az istentiszteleteket, a hasznos terület egyharmadával bővült (Fotó: hegyvidek.hu)

Az ideiglenesnek szánt hely végül állandóvá vált. Az első nagy átalakítás 1996-ban volt, amikor a templomi részt magasították. Karzatot alakítottak ki, nagy fatornyot építettek az addig az udvarban álló haranglábnak. Az épület további részei a régi, eredeti állapotukban maradtak.

Az egyházközség 2018-ban állami támogatásból tudta elindítani az átépítést, illetve a gyülekezet is adakozott. A tervezés elsődleges szempontja az volt, hogy az istentiszteleti élet mellett egyéb közösségek (például a cserkészek) is megfelelő helyet kapjanak. A régi vendéglő alagsori helyiségeit, raktárait, amik korábban kihasználatlanok voltak, most a felújítás során hasznosították. Így körülbelül egyharmadával bővülhetett  a tér.

A Claridge étterem 1934-ben (Fotó: Fortepan)

Ugyancsak lényeges szempont volt a közösség számára, hogy a felújítás alatt is megtarthassák az istentiszteletet. Ezért amikor a templomi részt bővítették, a gyülekezeti termet használták, és itt voltak a hétközi alkalmak is. Bogárdi Szabó István a felújításról szólva azt mondta: ahogy mindig, ezúttal is megsegítette őket az Úr: bár több mint két évre nyúlt a mostani építkezés, hálát adhatnak, hogy a végére értek.

Az átalakítás terveit Ónodi Szabó Lajos építész és Horváth Gyula belsőépítész jegyzi.

Forrás: hegyvidek.hu

Nyitókép: Kibővült és megújult a Budahegyvidéki Református Egyházközség temploma (Fotó: hegyvidek.hu)