Huszonhat I. kerületi épületet nyilvánított védetté a főváros, többségük a Kádár-korszakban épült

A cikk angol nyelvű változata: Twenty-six buildings in the 1st District were declared protected by the capital, most of them built in the Kádár era.

2022. február 24. 20:00

Huszonhat, főleg 1956 és 1978 között emelt, I. kerületi ingatlan védetté nyilvánításáról döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Ezek között szerepel a Déli pályaudvar főépülete, a budavári Hilton szálló épülete és több lakóépület. A Fővárosi Önkormányzat még januárban jelentette be, hogy közel száznyolcvan budapesti épület helyi védettség alá vételét tervezi.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén huszonhat I. kerületi ingatlan védetté nyilvánítását szavazta meg. Az indokolás szerint a védelem alá helyezéssel megakadályozható az építészeti értékek bontása, valamint azok a beavatkozások, amelyek az építészeti értékek érvényesülését zavarnák.

Védett lett a Déli pályaudvar főépülete (fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

A Fővárosi Önkormányzat még januárban jelentette be, hogy közel száznyolcvan budapesti épület helyi védettség alá vételét tervezi, amelyeket a továbbiakban az építészeti örökség részeként kellene megóvni, használni. Ezek jó része 1945 és 1980 között épült.

Védett épület mostantól az Úri utca 41. szám alatti lakóház (fotó: googlemaps.com)

A védetté nyilvánításra – miként az előterjesztésben olvasható – az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény ad felhatalmazást. A településkép védelméről szóló 30/2017-es önkormányzati rendelet pedig lehetőséget ad arra, hogy a kezdeményezésre induló védetté nyilvánítási eljárás mellett az építészeti örökség speciális szakmai szempontok szerinti feltárása és számbavétele alapján igazoltan értékes épületek helyi védelmet kapjanak, s az önkormányat szerint számos ilyen épület van Budapest-szerte. 

Tóth Árpád sétány 2830. szám alatti épület is védelmet élvez mostantól (fotó: googlemaps.com)

A most védetté nyilvánított I. kerületi épületeket főleg 1956 és 1978 között, a szocializmus építésének időszakában, túlnyomó többségüket az egypárti Kádár-korszakban emelték, közöttük van a Déli pályaudvar főépülete, a Hilton szálló modern épülete, valamint lakóépületek, például az Aladár utca 2/A, a Batthyány utca 71., a Csalogány utca 14–18., a Dárda utca 3., a Döbrentei utca 12., a Fazekas utca 1–3., a Fortuna utca 15., a Gellérthegy utca 29. és 31., a Hegyalja út 1., a Hunyadi János út 41., a Kosciuszkó Tádé utca 14., a Krisztina körút 37–39., a Lánchíd utca 15–17., a Szentháromság utca 13., a Tárnok utca 2., a Táncsics Mihály utca 20., több lakóház a Tóth Árpád sétányon (24., 25., 28–30.) és az Úri utcában.

A huszonhat védetté nyilvánított épület között három olyan lakóház található, amelyek a második világháború előtt épültek,  ezek a Gellérthegy utca 29-31., a Kosciuszkó Tádé utca 14.  és a Lánchíd utca 15-17. alatt találhatók.

Forrás: pestbuda.hu, MTI

Nyitókép: A Hilton szálló épülete is védelem alá került (fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 6 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A főváros által "védetté" nyilvánított I. kerületi épületek eléggé ellentmondásosak az építészeti értékek tekintetében. A Hilton Szálló, már megépítése idejében is kilógott a várnegyed esztétikai látványából. A Déli Pályaudvar egy fokkal értékesebbnek tűnik. Sajnos a 60-as, 70-es évek épületei túlnyomó többségükben, jobb lett volna, ha nem épülnek meg. Ezeket a hibákat most próbálják korrigálni. (Diplomataház, Budai Vár, stb.)


Remélem, egyszer a pesti panorámát agyoncsapó hotelmonstrumokat is védetté nyilványítják, annyira értékesek


Egyszeruen nem ertem, hogy miert ragaszkodunk ennyire a kelet-europaisagunk epiteszeti mementoihoz. Egy-ket epulet nem rossz, bar a konkret vedettseguk inkabb provokacio mint ertekmegorzes, viszont sokuk bennem kifejezett szegyenerzetet kelt...


Nem tudok örülni a Hilton szálló védetté nyivánításának.Annakidején ismerőseim,egy szlovák orvosházaspár, szörnyülködve mesélték, mit láttak a budai várban, és nagyon meg voltak rökönyödve, hogy ilyesmit egy valóban történelmi környezetben, hogy lehet megengedni.Én akkor magyarként megvédtem az épületet, bár éreztem, hogy igazuk van.
Most potizív dolgok történnek a Várban, de attól tartok ez az épület még sokáig fogja zavarni a történelmi összképet.


Nagyszerű folyamatok zajlanak a Várban, mind a várnegyedben, mind pedig a palotanegyedben. A múlt értékeinek helyreállítása közös ügy. Ennek örülni kéne. A Kádár korszak ízléstelen építményeit így védeni, tudatos gáncsoskodás és az értékteremtés (helyreállítás) akadályozása...kisszerű gondolkodásra vall...


Valaki mutassa már meg, hogy a Hunyadi János úton hol van a 41-es szám alatt lévő akármi...Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó