Az újjáépült Főőrség épülete nem véletlenül ad otthont a „Lészen ágyú!” – Gábor Áron és a székely hősiesség című kiállításnak a szabadságharc 174. évfordulóján, hiszen a tárlat tematikájában illeszkedik a magyar testőrségek hagyományait felelevenítő épület eredeti funkciójához.

A Főőrség épülete (forrás: Várkapitányság)

Gábor Áron az 1848–49-es forradalom és szabadságharc székely ágyúöntője és tüzére volt, irányítása alatt közel hetven löveg – régiesen pattantyú –  is készült. A tárlaton megtekinthető közel négyszáz kilós, bronzból (és nem rézből) készült, hatfontos ágyú működtetéséhez kilenc emberre, vontatásához pedig négy lóra volt szükség. Egy öntési hiba miatt ezt az egyetlen megmaradt darabot sosem vetették be, ám több várost bejárt, hiszen Kézdivásárhelyen, a Rudolf Kórház udvarán találták meg vízvezeték-szerelés közben 1906-ban, majd 1923-ban átkerült a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba. Pár évtizeddel később, 1971-ben Bukarestbe, a Román Nemzeti Történeti Múzeumba szállították.

Hosszas várakozás és előkészületek után 2010-től ismét a Székely Nemzeti Múzeum lett az ágyú régi-új otthona, amelynek épületét jelenleg felújítják. Emiatt a sepsiszentgyörgyi intézmény leghíresebb kiállítási tárgya az elmúlt három évben több magyarországi múzeumban is látható volt. Idén a szervezők úgy döntöttek, hogy a löveg a budai Várban vendégeskedhet 2022. március 11-től június 12-ig. A Főőrség épületének emeleti részén helyet kapó kiállítás – amely a Székely Nemzeti Múzeum, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, illetve a Várkapitányság közös rendezésében valósulhatott meg – a hét bármely napján megtekinthető 10 és18 óra között.

A tárlat pénteki megnyitóján beszédet mondott Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese és Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke. 

Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos (forrás: Várkapitányság)

Fodor Gergely beszédében kiemelte, hogy a budai Vár látogatóit évtizedeken át méltatlan látvány fogadta kietlen rommezőkkel és elhanyagolt sétautakkal. Most viszont, aki úgy dönt, hogy a hosszú hétvégén idelátogat, már egy egészen más látvány fogadja. „Ha nem vesszük kézbe a budai Vár sorsát, akkor a ma nyíló közös kiállításunk sem valósulhatott volna meg” – emelte ki a kormánybiztos. 

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese (forrás: Várkapitányság)

Németh Szilárd beszédében dicsérte Gábor Áron hősiességét, illetve a forradalom és szabadságharc valamennyi hősének kitartását, haza iránti feltétlen hűségét, szeretetét. Úgy fogalmazott, hogy ez mindannyiunk számára példa kell, hogy legyen, hiszen a szabadságért küzdő magyarok elérték, hogy az országnak saját védelme és pénzügyi függetlensége legyen. „1848. március 15. óta eltelt 174 év, de a márciusi ifjak, a forradalom és szabadságharc hősei által elénk állított mérce ma is érvényes és a XXI. századi küzdelmeinknek is erőt ad” – hangsúlyozta a politikus.  

Tamás Sándor úgy fogalmazott, hogy Gábor Áronék tudták, hogy a szabadságharc idején mi forog kockán: a haza védelme, a szülőföldjük. Ennek az emlékét őrzi ez az ágyúcső.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke (forrás: Várkapitányság)

A beszédek után Kis Henrietta, a Várkapitányság munkatársa tartott tárlatvezetést, melynek során az ágyú mellett sok más érdekes tárgyat is meg lehetett csodálni, mint például Kossuth Lajos szipkáját és Deák Ferenc pipáját – amelyet Deák Széchenyi Istvántól kapott. A katonatisztek fegyverei és egyenruhái, illetve a megtorlás időszaka után elítélt hősök személyes tárgyai – amelyeket a börtönben töltött éveik alatt készítettek – is mind megtekinthetők, és segítik a látogatókat megismertetni a múlttal.

A megtorlás időszaka után elítélt hősök személyes tárgyai is megtekinthetők a tárlaton (forrás: Várkapitányság)

Deák Ferenc pipája (forrás: Várkapitányság)

A Főőrség emeleti részén tekinthető meg a kiállítás (forrás: Várkapitányság)

Az ünnepi hosszú hétvégén a felnőttek és gyermekek számára is izgalmas, új kiállítás mellett a Budavári Palota, a Várkárt Bazár és idén először a megújult Csikós-udvar is várja az érdeklődőket ingyenes hagyományőrző és családi programokkal, illetve irodalmi előadásokkal.

Nyitókép: Gábor Áron rézágyúja (forrás: Várkapitányság)