Nemzetünk kincse... címmel nyílik kamarakiállítás a 150. évvel ezelőtt elhunyt Klauzál Gábor (1804-1866) reformkori politikus, az 1848-as Batthyány-kormány minisztere emlékére csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM).

A két vitrint megtöltő műtárgyak egyik legérdekesebbje az a díszszablya, amelyet Klauzál Gábor az 1832-től 1836-ig tartó pozsonyi reformországgyűlés emlékére kapott az eseményre őt delegáló Csongrád vármegyétől – mondta el az MTI-nek T. Orgona Angelika, a tárlat kurátora, aki a Klauzál Gábor Társaság felkérésére állította össze a kamarakiállítás anyagát az MNM által őrzött, Klauzál Gábor személyéhez köthető eredeti tárgyakból.

Hozzáfűzte: a penge mindkét oldalába az országgyűlésre emlékező feliratot véstek, a markolatot pedig a Klauzál család és Csongrád vármegye címere díszíti. A díszfegyver Klauzál Gábor második feleségének felajánlásaként került a múzeum gyűjteményébe a 19. században.

A muzeológus kiemelte még a műtárgyak közül Barabás Miklós eddig jobbjára ismeretlen festményét Klauzál Gáborról. Mint elmondta, a neves festőművész feljegyzései alapján úgy tűnik, hogy legalább három alkalommal megfestette a politikust. A most kiállításra kerülő alkotás a leltárkönyvek szerint 1867-ben születhetett, de létezik egy szintén Barabás Miklós festette Klauzál-portré a szegedi Móra Ferenc Múzeum tulajdonában, és van feljegyzés egy 1863-as festményről is, amely viszont egyelőre lappang valahol.

A festményt a tárlatra Gulyás Csilla, a múzeum munkatársa restaurálta – tette hozzá T. Orgona Angelika, aki elmondta azt is: láthatóak lesznek Klauzál Gábor az első felelős magyar kormány földművelés-, ipar- és kereskedésügyi minisztereként használt sárgaréz hivatali pecsétnyomói, valamint a Nemzeti Múzeum egyik első vendégkönyve is, amelybe Klauzál Gábor 1819-ben 15 évesen jegyezte be a nevét. A későbbi politikus valószínűleg a piarista gimnázium diákjaként látogatott az intézménybe.

A tárlat ünnepélyes megnyitója a múzeum dísztermében lesz május 26-án, csütörtökön. Az eseményen Csorba László, az MNM megbízott főigazgatója és Dobos Károly, a Klauzál Gábor Társaság elnöke mond beszédet, valamint ezt követően T. Orgona Angelika mutatja be a kiállított relikviákat. A múzeum Kandalló-termében látható tárlatot a tervek szerint egy hónapig láthatja a közönség.

(MTI)