Nem kell sokat keresgélnie annak, aki elrettentő példára vadászik a nagykörúti kirakatok között: a legtöbb üzlet portálja ugyanis meglehetősen siralmas képet mutat. Változatos (sokszor igénytelen) alapanyagok, figyelemfelkeltő komplementer színek és az épített környezet totális figyelmen kívül hagyása jellemzi az itteni boltok kirakatait.

Éppen ezért nekünk sem volt nehéz dolgunk, amikor környezetükből kiugró, csiricsáré üzletekre kezdtünk vadászni, a szomorú igazság ugyanis az, hogy jelenleg a körút üzleteinek túlnyomó többsége ilyen. Mielőtt azonban ízléskérdésnek titulálnánk a dolgot, érdemes gyorsan leszögezni: a boltok többsége jogszabálysértést követ el, a településképet ugyanis Budapesten számos kerületi és fővárosi rendelet szabályozza. 

Bár ezzel a helyzettel évtizedek óta mindenki tisztában van, egy-két hamvába holt kezdeményezést kivéve nem történt semmi a körút megfakult képének rendbetételére. Úgy tűnik azonban, hogy két évvel ezelőtt, 2014-ben a VI. kerületben sikerült létrehozni egy olyan kezdeményezést, amely nemhogy nem süppedt a feledés homályába, de még a Fővárosi Önkormányzat figyelmét is felkeltette. A BME Középülettervezési Tanszékének szakmai segítségével kidolgozott Terézvárosi Portálprogram, és – az idén nyáron induló – hasonló nevű, de a Fővárosi Önkormányzat által koordinált Nagykörúti Portálprogram lényege hasonló: olyan adatbázisokról van szó, amelyek szakmai segítséget és információt nyújtanak a bolttulajdonosoknak az üzletportált (is) érintő szabályrengetegben. A honlapokon valamennyi üzlettulajdonos ingyenesen elérheti az összes olyan információt, amelyre a bolt külső felújítása során neki és a felújítást tervező szakembereknek szüksége lehet. 

A programok honlapjára azonban a Budapest iránt érdeklődő és a városkép miatt aggódó lokálpatriótáknak is érdemes ellátogatniuk. A terézvárosi kezdeményezés weboldalán például átlátható módon felvázolták a Nagykörút Oktogon és Nyugati pályaudvar közötti szakaszának mindkét oldalát, az összes épülettel, bolttal együtt: megtekinthető a kirakat jelenlegi állapota, az adott ház építésének ideje, a tervező neve és az is, hogy milyen örökségvédelmi szabályok vonatkoznak az adott épületre. Kattintás után a képernyő elszürkül: ekkor válnak láthatóvá az üzletportál pirossal kiemelt hibái, vagyis a szabályellenes és változtatásra ajánlott részek. A honlap emellett megújítási javaslatokat is tartalmaz, így mindenki megtekintheti, milyen lehetne a kirakat, ha megfelelne a szabályoknak. A VI. kerület egyébként az Andrássy út Oktogon és Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszának nagy részét jó példának tartja, ezért is tekinthető meg a portálprogram honlapján néhány itt lévő üzlet képe.

Ismerős látvány (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Jobb a helyzet az Andrássy úton (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Mit mondanak az érintettek?

A terézvárosi és a fővárosi portálprogramok indulását hosszú előkészítő munka előzte meg, hiszen összegyűjtötték az összes olyan jogszabályt (legyen az akár kerületi, akár fővárosi), amelyek érintik a körút üzleteit és a tulajdonosokat.

A Nagykörúti Portálprogram egyik szakmai irányítója, a BME adjunktusa, Szabó Levente szerint „a cél az volt, hogy feltérképezzük a teljes nagykörutat, és összegyűjtsük a kerületi szabályozásokat, amelyeket aztán közérthető, fogyasztható formába lehet foglalni. Ha bárki felmegy a honlapra, így láthatja, mi szabályos, és mi nem”. Az építész kifejtette, hogy ez önmagában is hatalmas munka volt, hiszen a Nagykörút egyes szakaszaira – mivel különböző kerületekhez tartoznak – gyakran eltérő szabályozás vonatkozik. A feladat volumenét jelzi, hogy a jogszabályok összegyűjtése mellett egy archív adatbázis is készült: az egyes házak adatlapján a már említett, fontos építési információkon kívül a felkutatott, eredeti terv- és alaprajzok is szerepelnek. 

Felmerül a kérdés: mi volt a Nagykörúti Portálprogram elődjének számító terézvárosi kezdeményezés kiinduló ötlete? A VI. kerületi Főépítészi Iroda szerint nem volt konkrét apropója a kerületi programnak, egyszerűen csak felmerült bennük a kérdés: hogyan lehetne rendbe hozni a körutat? Egyértelművé vált ugyanis, hogy a bírságolás önmagában nem elég, hiszen a számos – folyamatban lévő – településképi eljárás önmagában még nem szünteti meg az áldatlan állapotokat. A kerület ezért egyfajta kommunikációs csatornát akart kialakítani az üzlettulajdonosok, a szakma és a hatóságok között, amely segíti a városképbe illő felújítások elterjedését. 

Gyakoriak az olcsó megoldások (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Színkavalkád egység és igényesség helyett (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Mi várható?

A terézvárosi ötlet ma már része a Nagykörúti Portálprogramnak, ám a konkrét eredményekre úgy tűnik, még várnunk kell. A Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályán a PestBudának úgy nyilatkoztak: „a honlap elsősorban komplex információt nyújt egy helyen, és a követendő mintára példákat ad”, vagyis nem ró semmiféle kötelezettséget a tulajdonosokra, hiszen ehhez jogszabályi változtatások kellenének. Ezzel együtt azonban a főváros távlati célja, hogy a „honlap segítéségével a nagykörúti társasházakat minél több olyan fővárosi támogatáshoz segítse hozzájutni, amellyel a portálok is megújulhatnak. Emellett a távolabbi cél, hogy a kerületek és a főváros összefogásával összehangolt építési szabályozás legyen a Nagykörútra, amihez további vezetői döntések szükségesek a főváros és a kerületi önkormányzatok részvételével.” 

Mindehhez azonban elengedhetetlen, hogy a széles közönség, de legalább az érintettek értesüljenek a programról, mert bár Budapest Városépítési Főosztálya szerint ők a portálprogram elindulása óta próbálják minél több esemény kapcsán bemutatni a honlapot, ehhez talán hatékonyabb tájékoztatásra is szükség lenne, hiszen nagyon alapos, jó célokat szolgáló, évtizedes mulasztást pótló kezdeményezésről van szó. 

Az általunk véletlenszerűen megkérdezett körúti üzlettulajdonosok jó része még nem is hallott a programról, miután elmondtuk nekik a lényegét, kiderült: alapvetően jó ötletnek tartják. Az pedig, hogy a főváros a portálprogramot a rendszeresen megjelenő budapesti pályázatokkal is igyekszik összekapcsolni, az egyik leghatékonyabb ösztönzőt, az anyagi segítséget is biztosíthatja az érintetteknek.  Ezenkívül a program sikerét – és a Nagykörút üzleteinek megújulását – befolyásolhatja, hogy a hírek szerint hamarosan életbe léphet az eddiginél is szigorúbb településképi törvény, ami minden bizonnyal a szabálytalanságokkal szembeni jóval hatékonyabb fellépéssel is együtt jár majd.