Tábla őrzi Nemecsek emlékét regénybeli lakhelyén

Írta: Bukovszki Péter

2016. október 6. 11:05

A Pál utcai fiúk ma is az egyik legnépszerűbb magyar regény, tanulságos története mellett pedig igazi időutazás Molnár Ferenc Budapestjére. Jellegzetes szavai és szereplői a hazai kultúra részévé váltak. Egyik legkedveltebb alakja, Nemecsek Ernő emlékét szeptember 21-e óta emléktábla őrzi az Iparművészeti Múzeum szomszédságában.

A Hőgyes Endre (a regény idejében Rákos) utca 3. szám alatti háromemeletes épületben ma az unitárius egyház működik, de A Pál utcai fiúk című regény 1907-es megjelenése idején még egyszintes, udvaros házacska állt ezen a helyen: itt lakott a Nemecsek család. Ez a ház volt a megbetegedett kis főhős szenvedésének helyszíne, s ide látogatott el a vörösingesek küldöttsége is:

„A követség pedig sietve masírozott a Rákos utca felé. Az előtt a ház előtt, amelyben Nemecsek lakott, megállottak. A kapuban állt egy kislány, attól megkérdezték:
– Lakik itt a házban bizonyos Nemecsek?
– Igen – mondta a kislány, és odavezette őket a szegényes földszinti lakáshoz, melyben Nemecsek lakott. Az ajtó mellett kis, kékre mázolt pléhtábla volt, ezzel a felírással: Nemecsek András szabó.” (Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk, VII. fejezet)

A regény a helyszíneken túl remekül ábrázolja a különböző emberi jellemeket is, Nemecsek Ernőé pedig mind közül az egyik legnemesebb: hűséges, bátor, kitartó, ugyanakkor szelíd, és ellenségeinek is képes megbocsátani, ami nekünk, a viszontagságos XX. századot ismerő utódoknak soha nem feledhető, újra és újra aktuálissá váló erkölcsi példa. Nem meglepő tehát, hogy az emblematikus regényt sokan szeretik és olvassák felnőtt korukban is. 

A Hőgyes utcában például két jól öltözött, vidám hölggyel futottunk össze, akik elárulták: kifejezetten az emléktábla miatt látogattak el ide. Miközben egymást fotózták Nemecsek Ernő táblája előtt, világossá vált: a helyszín egyfajta zarándokhellyé válhat a magyar regényt kedvelők körében. Az emléktábla ötletét egyébként a házban működő Bartók Béla Unitárius Egyházközség vetette fel, és a Ferencvárosi Önkormányzat valósította meg. 

Nemecsek emléktáblája nemcsak eszmékre, eseményekre és személyekre emlékeztet, de színesebbé és szerethetőbbé is teszi Budapestet. Az ehhez hasonló köztéri alkotások segítenek hozzá minket, hogy igazán magunkénak érezzük a várost, hiszen ez nem pusztán lakóhely, hanem saját, közös emlékezetünk színtere is. 

Nyitókép: (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó