A Makovecz-emlékház hivatalos megnyitóját november 20-án tartják, ám a nagyközönség majd csak januártól látogathatja a Makovecz Imre építész dolgozószobáját, személyes tárgyait, rajzait, köztük meg nem valósult munkáit bemutató kiállítást a XII. kerületi Városkúti út 2. szám alatt.

Makovecz Imre eredetileg saját magának építette a házat, amelybe szeretett volna beköltözni. A neves építész, az organikus (szerves) építészet hazai atyja 1964-től évtizedeken át a Villányi úton, egy harmadik emeleti lakásban élt feleségével. Mint özvegyétől, Szabó Marianne-tól megtudtuk: évtizedeken át dédelgetett álma volt, hogy egy saját maga által tervezett otthonban lakhassanak. Bő tíz évvel ezelőtt vették meg a XII. kerületi telket, három gyermekük Csipke utcai közös házától 200 méterre, hogy a családtagok földrajzilag is közelebb kerülhessenek egymáshoz. A tervek régen megszülettek, az építkezés azonban csak 2009-ben kezdődött a Hegyvidéken vásárolt ingatlanon. A ház 2011 nyarán készült el, az építész halála után pár héttel, így a költözést Makovecz Imre már nem élhette meg. Özvegye úgy határozott: egyedül nem költözik át a 180 négyzetméter alapterületű házba.

(Fotó: Szeberényi Csilla)

A Makovecz-hagyatékot kezelő alapítvány tagjai úgy gondolták, a legméltóbb hasznosítás az lehet, ha a XII. kerületi épületet emlékházzá alakítják, hiszen az összetéveszthetetlenül magán viseli a jellegzetes Makovecz-stílusjegyeket a homlokzaton és belső terekben is. A család megvételre ajánlotta fel az ingatlant az államnak, hogy azt erre célra lehessen hasznosítani. A végleges kormánydöntést tavalyelőtt hozták meg. 

A házat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) vásárolta meg, működtetését pedig az MMA intézménye, a  Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetén (MMKI) keresztül végzi. Így a Ház az MMKI és a Makovecz Imre Alapítvány együttműködésében üzemel majd. 

A benne elhelyezett „tartalom” továbbra is a család tulajdona. A hagyaték kezelése a Makovecz Alapítvány hatáskörébe tartozik, a szervezet kuratóriumában Makovecz Imre özvegye, három gyermeke, egyik legjobb barátja és két építésztanítványa foglal helyet. Az emlékház működtetésének szellemi irányítása is elsősorban az ő feladatuk. „A hagyaték egyetlen eleme sem eladó, az egyben tartandó” – ez a kuratórium álláspontja.

(Fotó: Zsitva Tibor, forrás: MIA)

Makovecz Pál, a Kossuth-díjas építész egyik fia, a Makovecz Imre Alapítvány Kuratóriumának elnöke tájékoztatta a pestbuda.hu-t arról, mit láthat majd a nagyözönség az emlékházban. „Rekonstruáltuk édesapám Kecske utcai irodájából saját dolgozószobáját, annak minden darabjával, műtárgyakkal – például festményekkel, szobrokkal – és személyes tárgyaival, rajzaival, vázlataival együtt; ezek lesznek láthatók egy kis kiállításon.” A tárlat kuriózuma az építész utolsó rajza. Fokozatosan, a hagyaték feldolgozásával, digitalizálásával és katalogizálásával párhuzamosan ide költözik a teljes archívum is. A digitalizálásról is döntés született: a cél a meg nem valósult Makovecz-épületek láthatóvá tétele három dimenzióban. A házban tehát nemcsak emlékszobát alakítottak ki, egy kvázi múzeumot, az épület kutatóközpontként és archívumként is szolgál a jövőben. Egyúttal könyvtárként és levéltárként áll rendelkezésre a Makovecz-életmű iránt érdeklődők számára, miközben az épület konferenciák helyszíneként működik majd. A tervek szerint előadásokat és koncerteket is tartanak az épületben, és az alapítvány is itt lel otthonra.

A nagyközönség számára január elejétől lesz látogatható a Makovecz Központ és Archívum, addigra minden berendezési és emléktárgy a helyére kerül.

Nyitókép: (Fotó: Szeberényi Csilla)