Tavaly év elején úgy tűnt, hogy Budapesten több, nagy volumenű beruházás indulhat meg, valóságos építési lázban fog égni a város. A tervekhez képest végül talán szerényebb lett az év végi mérleg, de összességében a pesti oldal sem panaszkodhat.

A Bakáts téri templom is megújulhat az eucharisztikus találkozóra (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Ligetek, parkok, sétányok

A tavalyi év legnagyobb visszhangot kiváltó projektje a Városliget megújítása lett. Ami most látszik ebből, az egyelőre nem sok – ez részben természetes jelenség, hisz a megvalósítás előtt hosszas egyeztetésekre van szükség. Eddig a projekt leglátványosabb eredménye a Feszl-pavilonok megépítése volt – itt egy kis üröm vegyül az örömbe, mert a megváltozott fogyasztói igényekhez ezek a valóban tetszetős épületek nem alkalmazkodnak teljesen. A Közlekedési Múzeumról év közben eldőlt, máshol valósul meg (Kőbányán, az egykori Északi Járműjavító területén). Nekiláttak az Olof Palme-ház felújításának is, ami a Millennium Házaként, kiállítótérként nyithat meg már idén, de elkezdődtek a kutyáknak szánt játszótér és a Vakok kertjének a munkálatai is. Minden nosztalgiánk ellenére örömmel nyugtázhatjuk azt is, hogy 2017-ben elbontották a legendás Petőfi Csarnokot.

Múzeumkert (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

És ha már park: kisebb léptékű, de nagyon fontos terv volt a Nemzeti Múzeum parkjának rendbetétele. Ez úgy tűnik, idénre maradt – ha kész lesz, örömmel mutatjuk majd be. Zöldfelület szempontjából fontos eredmény volt, hogy 2017-ben városszerte folytatódott a faültetési program is.

Nagy várakozás előzte meg a vizes világbajnoksághoz kapcsolódó rakparti felújítást is – ez el is készült időre, igaz, sokszor nem éppen úgy, ahogy azt sokan remélték. Sétányok és játszóterek is létesültek, de a forgalom és a szalagkorlát is maradt, sőt újabb korlát is épült. Az előzetes ígéretek szerint vízparti térré alakult volna az Erzsébet híd pesti hídfője, és a Belgrád rakpart is: ennek egyelőre nincsen nyoma. Viszont ne feledjük, hogy a sporteseménynek köszönhetjük, hogy a Duna Aréna elkészült: kicsit sárga, kicsit zöld, de a mienk.

Rég várt zöld sziget lesz a városban az Orczy kert is: ez várhatóan tavasszal lesz teljesen kész (egy része pedig már most is látogatható).

Ybl Casinója újra a régi fényében a Margit-szigeten (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Ráadásként: a Margit-sziget

Bizonyos, hogy a tavalyi év abszolút nyertese a Margit-sziget. A vizes világbajnokság kapcsán rég várt fejlesztések valósultak meg itt – hogy mást ne említsünk, végre megoldódott a sziget csatornázása. Bár a határidőre nem készült el, de most már teljes valójában megcsodálható Ybl híres vendéglőépülete is, a Casino – még az egykori torony is visszaépült.

Most látszik csak, milyen harmonikus arányú, korabeli kifejezéssel élve „csinos” épület rejtőzött a hozzátoldott épületrészek alatt. Hasonlóan nagyszerű lett a Palatinus felújítása is, mely minden bizonnyal a turisták és a budapestiek számára is kedvelt célpont lesz, most már nem csak nyáron. És hadd említsük meg, számunkra különösen is kedves az a néhány tucat tábla, amelyek a Margit-sziget botanikai érdekességeire, így a pestbuda.hu oldalán is bemutatott idős fákra is felhívja a sétálók figyelmét.

Az Erzsébet híd két oldalán folytatódhat a rakpartok felújítása (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Ikonikus új épületek

Az idei remények sorolását is kezdjük a ligettel: ha minden jól megy, valóban elkezdődhet az új Néprajzi Múzeum építése. A területet már bekerítették, a régi múzeum már bezárt – a következő évek a műtárgyak számbavételéről, leírásáról, csomagolásáról fognak szólni, illetve a nagyszabású terv kivitelezéséről, amely egyúttal a park méltó kapuja is lehet majd. Megindulnak idén az Állatkert fejlesztéséhez kapcsolódóan a Pannon Park és Biodóm építési munkái. Épül a Liget Projekt részeként, az egykori Szabolcs utcai kórház helyén az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ is, előreláthatólag ez idén kész is lesz.

Az új Néprajzi tervei (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Ikonikus irodaházak is elkészülhetnek idén – a kortárs építészet jegyében. Valószínűleg 2018-ban adják át a Telekom hatalmas székházát, amelyet már most a város egyik kapujaként emlegetnek. Építkezik az Ericson is, tavaly pedig a Nokia emelt hatalmas székházat Józsefvárosban. A modern építészet érdekes alkotása lett a nemrégiben átadott reptéri szálloda is. 2018-ban nemcsak a teljes Orczy park nyit meg, hanem a Ludovika Campus is elkészülhet. Itt új oktatási épülettel, kollégiumokkal és várhatóan egy sportcentrummal is gazdagodni fog a város.

Jól halad a Kossuth téren a metróállomás feletti irodaház építése is: reményeink szerint ez egy olyan modern épület lesz, amely harmonikusan illeszkedik majd a történelmi környezethez. A Központi Vásárcsarnok mögött, a Csarnok téren idén megnyithat az a hotel, amelynek hullámzó homlokzata talán a közeli Dunát idézi.

Az Iparművészetire több évig tartó felújítás vár (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Régi értékek megmentése

Tavaly bezárta egy időre kapuit néhány nagyon jelentős műemlék épület is: megújulás előtt áll az Iparművészeti Múzeum (itt egyúttal új épületszárny is készül), a Kúria (eddigi Néprajzi Múzeum), az Operaház. Utóbbihoz kapcsolódva megindultak az Eiffel-csarnok munkálatai is, ahol az Opera próbatermei és raktárai lesznek. A tervek szerint az eredeti formájában állítják helyre a Közlekedési Múzeum egykori épületét. Nagyon várjuk azt is, hogy bebocsájtást nyerjünk a Szépművészeti Múzeum gyönyörűen restaurált Román Csarnokába (tavasszal), illetve hogy elkészüljenek az épület teljes körű megújításával (talán az év végére).

Kíváncsian várjuk azt is, hogy miképpen születik újjá a Párisi Udvar: ez is egy régi szégyenfolt volt már a város szívében. A közelében a déli Klotild-palotát is felújítják, ebből is luxushotel lesz, aljában viszont újra nyithat a Belvárosi kávéház. A Bajza utca és az Andrássy út sarkán épül a Magyar Művészeti Akadémia új központja (a volt MÚOSZ-székházban), az egykori BM-kórházba pedig az Építészeti Múzeum költözhet majd be. Az eucharisztikus világkongresszushoz kapcsolódóan városszerte elindulhatnak a templomrekonstrukciók is. A régóta üresen álló Tőzsdepalota, ismertebb nevén MTV-székháznál is dolgoznak már a munkagépek (irodaház lesz belőle; lásd a nyitóképet), és talán a Horváth Mihály téren szállodaként megújuló egykori telefonközpont is elkészül.

A Tőzsdepalota ma (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Elindult egy különleges, de csaknem elfeledett terület megújítása is: ez a Salótarjáni utcai zsidó temető. A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga is fel van állványozva – ez is nagyon régi tartozás már.

Első hallásra nem tűnik „régi értéknek” a Tűzoltó utca és a Thaly Kálmán utca sarkán a hatvanas években épült gyárépület, amelyben egykor a Laboratóriumi Műszergyár működött: de igényes kollégiumként újjászületve talán Ferencváros egyik ékessége lehet. Hasonlóképp nem volt a kedvenc épületünk a történelmi belvárosban álló modern épület a Múzeum körúton (az Astoriához közeli gyorsétterem felett), de most, lakóházként újjászületve már sokkal jobban néz ki, különösen a lépcsőháza lett nagyon izgalmas, modern tér.

A felsoroltak mellett még számos lakóház és iroda is épül. Ha jövőre mérleget vonunk, talán majd leírhatjuk: Budapest számára 2018 a teljesülés éve lett.