Teljesen megújul Józsefváros műemléki védettség alatt álló, 1814-ben átadott temploma. A Horváth Mihály téren álló Szent József-plébániatemplom restaurálását a szentendrei Belvárosi Építő és Szolgáltató Kft. végzi az örökségvédelmi szempontok figyelembevételével. A nettó 595 millió forintos beruházást az EsztergomBudapesti Főegyházmegye finanszírozza.

Józsefváros több átépítést megélt főtemplomának története a XVIII. századra nyúlik vissza, és nagyon sokat elárul Budapest vallási életének alakulásáról, de magáról a városfejlődésről is.

(Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

A józsefvárosi katolikus plébánia egyidős Józsefváros nevével. A korábban Alsó-külvárosnak, illetve Pacsirtamező-külvárosnak nevezett terület 1777-ben kapta a Józsefváros nevet, s a plébániát is ebben az évben alapította Batthyány József hercegprímás. A plébánia védőszentjéül Szent Józsefet választották. A városrész azonos elnevezését József trónörökösről, a későbbi II. Józsefről kapta.

A terület vallási életét mutatja, hogy már a XVIII. század derekán fő nevezetességének a keleti határában emelt Kálváriát tekintették. Ennek – 174649-ben Mayerhoffer András által épített – kápolnája a magyar barokk építészetnek is jelentős emléke. Még a plébániaalapítás előtt az akkor a Belvárosi plébániához tartozó területen a hívek 1771-ben haranglábat állítottak, amely azonos helyen állt a mai templommal. Ennek közelében egy kibővített lakóház szolgált templomul. A végleges templom alapkövét 1788. szeptember 28-án tették le.

(Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

Tallherr József tervei alapján kezdte meg Kundt Ignác kőművesmester az építkezést, amely igen lassan haladt, a klasszicista stílusú homlokzat végül 1814-ben készült el Kasselik Fidél tervei alapján. De a körülmények ezután nem kedveztek az épületnek: az amúgy is nedves talajon épült templom falai az 1838-as nagy árvizet – amely a templom belsejét öt láb magasságban öntötte el – még kiállták, azonban a következő években a boltozatok biztosítását meg kellett erősíteni a két külső oldalfal mentén két-két támpillérrel. A folyamatos kisebb tatarozások ellenére az 1860-as évekre halaszthatatlanná vált a szinte romossá vált épület teljes átépítése. Neves építész, Hild József kezdte meg a munkát 1863-ban, aki a két éven át tartó munkálatok során újraboltozta a templomot.

A XIX. század során a város egyre gyorsuló fejlődésével a józsefvárosi plébánia az ország legnagyobb lélekszámú plébániája lett, ennek megfelelően a templom is hamar újabb átépítésre szorult. Ráadásul a klasszicista, puritán külsejű „szürke” épület a kortársak szemében elavultnak, értéktelennek tetszett, például az OsztrákMagyar Monarchia írásban és képben című munka is elmarasztalóan „művészet nélkül classicizáló” építményként szól róla.

(Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

Budapest VIII. kerület, Baross utca a Horváth Mihály (Mária Terézia) térnél, Szent József-plébániatemplom 1900-ban (Forrás: Fortepan)

Az Épitő Ipar című hetilap 1895. május 8-i számából megtudjuk, csaknem le is bontották ekkor a templomot, hogy a helyére újat építsenek: „A mérnöki hivatal, tekintetbe véve a falak repedezett állapotát, megfontolás tárgyává tette, hogy nem volna-e helyesebb új templom építését javasolni, tudva, hogy a régi repedések előbb-utóbb úgyis megint megújulnak. Tekintve azonban, hogy a főváros amúgy is túl volt terhelve templomépítésekkel, a VIII. kerületnek pedig nem tudta évekre nélkülözni az épületet, mégis célhoz vezetőbbnek mutatkozott a templom helyreállítása.”

Ennek során 18911895 között Barcza Elek kívül-belül átépítette az egész épületet, amely ekkor nyerte el a ma általunk ismert formáját impozáns homlokzatával, toronysisakkal fedett jellegzetes tornyaival.

A Szent József-templom tornya (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)

Újabb külső restaurálás majd száz esztendővel ezután történt, 1980-ban, majd a templombelső 1985-ben újult meg.

Most Balázs, a munkálatok projektvezetője a pestbuda.hu-nak elmondta, a felújítás teljes körű lesz, a toronysisakok cseréjéig bezárólag. Így az épület homlokzatán található szobrok – köztük Dunaiszky Lőrinc alkotása, a két torony közt álló Szent József-szobor – vizsgálatát és restaurálását is elvégzik.

Michels Antal plébánost is megkerestük, aki kiemelte, azért is különösen örvendetes a templomnak a 2020-ban Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra történő felújítása, mert Budapest hitéletének egyik fontos központja, és nem utolsósorban kiemelkedő a szerepe többek közt a cigánypasztorációban és a hajléktalanok lelki gondozásában.

Nyitókép: A Horváth Mihály téren álló Szent József-plébániatemplom (Fotó: Flier Gergely/pestbuda.hu)