A városegyesítés évében, 1873-ban Ybl Miklós tervei alapján nyílt meg a neoreneszánsz stílusú Margit-szigeti Nagyszálló. Az eredetileg kétemeletes, százhatvan szobás, pompás szállónak már a kezdetektől neves vendégei is voltak. 1877 és 1882 közt itt töltötte a nyarait Arany János, de a vendégek közt Kammermayer Károly, Türr István és Gyulai Pál is szerepeltek.

Az akkor már Palatinus néven működő szálloda első jelentősebb bővítésére 1926-ban került sor: Wälder Gyula tervei alapján szanatóriumi szárnyépülettel bővült az intézmény.  Az 1930-as években a magastető helyére egy újabb emeletet építettek és korszerűsítették az épületet. Az 1934-es újranyitási ünnepséget megörökítette a filmhíradó kamerája is. A képeken láthatjuk a Margit fürdőt is, amit ebben az időben szintén felújítottak. Mindkét intézmény a Palatinus Park Részvénytársaság fennhatósága alá tartozott, mint ahogyan a Margit-sziget összes vendéglátóhelye is.

A II. világháború budapesti harcai az egész Margit-szigeten, így a Palatinus Szállodán is súlyos károkat okoztak. Három ves helyreállítási munkálatok után, 1948-ban nyitott meg újra a Nagyszálló. 1966-ban a dunai árvízi károk kijavítása és az új igények következtében újabb korszerűsítésre került sor.

1985 és 1987 között teljes felújítás következett: az épület az eredeti stílusához leginkább illő új homlokzatot kapott, így ma is az eredeti arculatában gyönyörködhetünk. 

A Margit fürdő szintén súlyos háborús kárai megpecsételték a sorsát: 1958-ban lebontották az akkor közel 90 éves épületet.

A tulajdonosváltozások a szálloda névváltozásait is magukkal hozták: 1999 óta viseli jelenlegi nevét, a Danubius Grand Hotel Margitszigetet.

Forrás: https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=1015