A kormány döntése alapján a Várkapitányság építi vissza a Magyar Nemzeti Levéltár Nándor utcai épületének második világháborúban megsérült tornyát, amelyet a helyreállítása helyett 1945-ben felrobbantottak – olvasható a Nemzeti Hauszmnann Program Facebook-oldalán.


A levéltár eredeti tornyával az 1930-as években (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)


A levéltár egykori tornya 1936-ban (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Nemzeti Hauszmann Program keretein belül megépítik azt az épületszárnyat is, amelyet az 1913 és 1918 között fölépített Levéltár egykori építésze, Pecz Samu tervezett, de az első világháborút követő pénzhiány miatt végül nem készült el. Az új épületrészben a Magyar Nemzeti Levéltár látogatóközpontja és információs pontja kap majd helyet, mellette egy rendezett parkot is kialakítanak.

A levéltár az újjáépülő toronnyal, balra mellette a Bécsi kapu (Fotó: Látványterv/Nemzeti Hauszmann Program)

A hírről beszámoló Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán azt is olvashatjuk: a beruházással egy hosszú évtizedek óta elhanyagolt, az emberek elől elzárt területet újítanak meg modern tartalommal, de az eredeti környezethez illeszkedő külsővel a budai Vár kiemelt pontján.

A romos levéltár 1945-ben (Fotó: Fortepan/képszám: 96588)

A Nemzeti Hauszmann Program keretében megvalósuló fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy a Levéltárba látogatók egy modern, a 21. századi igényeket kielégítő környezetben ismerkedhessenek meg a nemzet értékes írásos emlékeivel és az ott dolgozók áldozatos munkájával – tették hozzá.


A Magyar Királyi Országos Levéltár tervrajza 1915-ből (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)


A harmincas években felmerült a torony átépítése és az épület bővítése, erre Pogány Móric készített is terveket, ám a munka végül nem valósult meg (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)


A torony  meg nem valósult átalakítási terve Pogány Móric elképzslései szerint (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)