Jövőre indulhat a Blaha Lujza tér felújítása: vízi játék és gombaszökőkút is lesz majd

A cikk angol nyelvű változata: Renovation of Blaha Lujza Square to begin next year: water games and mushroom-shaped fountain planned

2020. december 27. 16:00

Háromfúvókás gombaszökőkút, 84 darab bordó köztéri szék, több száz folyóméternyi látszóbeton támfal és burkolatba süllyesztett vízi játék is lesz a megújuló Blaha Lujza téren a BKK most közzétett tenderkiírása szerint. A város egyik legforgalmasabb, de méltatlan állapotban lévő terének régóta csúszó felújítására 2021. február 15-ig tehet ajánlatot a leendő kivitelező. A munkákkal iparkodni kell majd, hiszen a főváros és a kormány októberi megállapodásának értelmében csak jövő év végéig hívható le a tér rekonstrukciójára szánt állami támogatás.

Megjelent a Blaha Lujza tér felújítására vonatkozó felhívás a közbeszerzési értesítőben. A „nemzet csalogányának", Blaha Lujzának nevét 1920-ban felvevő tér a közepén állt egykori Nemzeti Színház (eredetileg Népszínház) épületének 1965-ös felrobbantása óta leginkább a közlekedést és az átmenő forgalmat szolgálja, állapota ennek megfelelően mára végletesen leromlott. Felújításáról az előző városvezetés döntött 2017 nyarán, a munkák viszont azóta sem indultak el, ám a mostani tenderkiírás azt sejteti, hogy amennyiben minden jól megy, jövőre végre elindulhat a félévszázados elhanyagoltság felszámolása.


A 2019-es látványtervek szerint ilyen lesz majd a tér, ha elkészül (Forrás: budapest.hu)

A tervek szerint a tér teljes körű felújításon esik majd át: a villamosperonoktól a jelzőlámpákon, a burkolatokon, utcabútorokon, szökőkutakon át minden megújítanak, és új növényeket is ültetnek majd. 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által jegyzett mostani kiírás szerint a legendás szökőkúttól nem kell elbúcsúznunk, ugyanis a kivitelezőnek egy háromfúvókás gombaszökutat is kell majd telepítenie a 38 darab, burkolatba süllyeszthető vízjáték fúvóka mellett. A téren 84 darab bordó köztéri széket helyeznek el (padokról nincs szó), és számtalan féle burkolatot is lefektetnek majd, így 5642 négyzetméternyi térkövet, 1150 négyzetméternyi nagykockakövet, 2550 négyzetméter beton térkövet, de 1304 négyzetméteren öntött aszfalt alkotja majd a járdát. A falakat és támfalakat 217 folyóméternyi látványbetonból készítik majd el. 


A középen álló, kulturális célokra tervezett pavilon építése és a növénytelepítés valószínűleg a következő ütemben valósulhat majd meg (Forrás: budapest.hu)

Megújul a tér gyalogos-, tömeg- és autóközlekedése is: a kiírás tartalmazza 1100 négyzetméternyi aluljáró felújítását, 1400 négyzetméternyi térkőből készülő útburkolat lefektetését, jelzőlámpás csomópontok kialakítását, valamint csatorna és vízvezetéképítést, a közművek kiváltását is. 

Bár a mostani kiírásban a növények telepítéséről részletesen nem esik szó, az indoklásból kiderül, hogy a közművek kiváltását a „növényzet számára szükséges élettér kialakítása indokolja". Ugyanígy nincsen szó a térre tervezett ovális alakú, kulturális célokra tervezett pavilon építéséről sem (amely az elképzelések szerint a Nemzeti Színház szellemiségét idézné majd vissza valamilyen módon), ezek minden bizonnyal a főváros által két szakaszra bontott térfelújítás következő ütemének részei lesznek majd. 

A tér 1893-ban, Klösz György fotóján. Szemben az 1875-ben megnyílt Népszínház, amelybe 1908-ban költözött át a Nemzeti Színház társulata. Az épületet 1965-ben a 2-es metró építésére hivatkozva robbantották föl, ekkor alakult ki a ma ismert tér (Fotó: Fortepan/képszám: 57554)

A kivitelezést csak megfelelő referenciákkal rendelkező cég vállalhatja majd, a kiírás szerint ugyanis alkalmatlan az ajánlattevő, ha nem rendelkezik az elmúlt 96 hónapban szerződésszerűen teljesített, műszaki átadás-átvétellel lezárt, köztér komplex építésére és/vagy felújítására vonatkozó referenciával vagy referenciákkal, amely(ek) megfelelnek a felsorolt mennyiségi és minőségi követelményeknek. 

A leendő tervezők/kivitelezők a kiírás szerint 2021. feburár 15-ig nyújthatják be ajánlatukat. A Blaha Lujza tér felújítását, legalábbis annak első ütemét ugyanakkor jövő év végéig el kell végezni, a kormány és a főváros között októberben létrejött egyezség értelmében ugyanis az állami támogatás csak 2021 végéig hívható le. 

Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Később és drágábban.
Gratulálok Karigeri!


Bevallom, nem kulonosebben erdekel a dolog. Szamomra az egyetlen elfogadhato megoldas Fellner es Helmer csodalatos nepszinhazanak a visszaepitese lenne.
A kepen tole jobbra lathato haborut es szocializmust is tulelo gyonyoru eklektikus berpalotat joval a rendszervaltas utan bontottak le es helyen most egy jellegtelen unalmas epulet all.
Kozben sokat hallani a Corvin aruhaz felujitasarol, talan valamikor az is elkeszul, tehat egyet hatra egyet elore...
Arrol is szo volt, hogy a 28/37-es villamosokat itt fogjak meghosszabbitani az Erzsebet hid fele, de ezugyben sem tortent semmi.
Varialnak, otletelnek, koltik a penzt es igazabol nem valtozik semmi. Ugyanaz a lepukkant flaszter a Blaha mint 30 evvel ezelott.

Válaszok:
Urmanczy | 2020. december 27. 22:25

Kedves Persona! Az említett szecessziós palotát, sajnos már a Horthyék elintézték, egyébként minden szavaddal egyetértek. A teret úgy kell most felújítani, hogy minél kevesebbe kerüljön, hogy egyszer valóban visszaépülhessen a színház. A Tinódi Lantos Sebestyén szobrát, meg már most vissza lehetne tenni eredeti helyére. Úgy kellene megszerkeszteni a tér járdaútjait is!
A Budapest és Magyarország rekonstrukciós ötlettárába írjál rám!

Válaszok:
persona | 2020. december 28. 00:56

Nem szecesszios volt es nem Horthyek inteztek el. A kommunistak csinaltak belole modern irodahazat a negyvenes evek vegen es aztan vegul 2005-ben kerult lebontasra, hogy az Europeum felepulhessen a helyen.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó