Új látványtervek: ilyen lesz a Pénzügyminisztérium épülete a Várban

A cikk angol nyelvű változata: New visuals: Take a look at the Ministry of Finance

2021. február 3. 14:00

Kiderült, hogyan néz majd aki az az irodatömb, amely az újjáépülő Szentháromság téri pénzügyminisztériumi palota Fortuna-udvarán áll majd. Korábban szintén állt itt egy irodaépület, ezt 2019-ben lebontották.

Elkészültek a Fortuna-udvar új irodatömbjének látványtervei és a szerkezetépítés előkészületei is megkezdődtek. A kívülről nem látható – és így a városképet nem befolyásoló – bővítés koncepcióját neves építészekből álló tervzsűri több körben véleményezte – közölte a Szentháromság téri régi-új pénzügyminisztériumi palota rekonstrukcióját irányító Tér6 nonprofit Kft. 

Az új irodatömb belső udvara. Az épület a Pénzügyminisztérium épületegyüttesének nagyobbik, Fortuna-köz felé eső belső udvarán épül majd (Forrás: ter6.hu)

Eszerint az 1901 és 1904 között, Fellner sándor tervei szerint épült Pénzügyminisztérium nagyobbik udvarának részleges, keretes beépítésével megmarad a belső udvar átriuma, ugyanakkor jelentősen nő a hasznos irodaterület, és itt kap helyet a teljes épületegyüttes gépészete, parkolója, kerékpártárolója és irattára is – írták. Az udvar egyébként eddig sem volt beépítetlen: a korábban itt álló levéltári tömböt 2019-ben bontották le. Az új épület a közlemény szerint Fellner Sándor oldalfolyosós rendszerét ismétli, de itt az irodák a növényzettel gazdagon beültetett belső átriumra néznek, míg a folyosók kifelé, a régi irodaszárnyak udvari homlokzataira.

Az új irodatömb (balra) lépcsőkkel és átjárókkal kapcsolódik majd a Pénzügyminisztérium Fellner Sándor tervezte eredeti épületéhez (Forrás: ter6.hu)

Az ígéretek szerint az udvaron található zöldterület az eddiginek csaknem duplája lesz. Az új irodatömb nagy üvegfelületekkel borított, szinte áttetsző „kockája” kellő távolságot tart a régi épülettől, ezzel is megadva a tiszteletet Fellner művének. A két épület között kialakuló, üveggel fedett, nagy belmagasságú teret lépcsők és hidak szelik át, melyek régi és új között teremtenek funkcionális és szimbolikus kapcsolatot. Az irodák sok természetes fényt kapnak, a funkcionalitást előtérbe helyező belsőépítészeti megoldások révén létrejövő munkahelyek minden szempontból megfelelnek a mai kor igényeinek.

Kilátás a Pénzügyminisztérium palotájának átépítés alatt álló díszterméből a Szentháromság térre és a Mátyás-templomra (Fotó: ter6.hu)

A tájékoztatóból kiderül, hogy a Pénzügyminisztérium palotán a korábban megkezdett munkák is jól haladnak. A valamennyi szintre kiterjedő, kényszerű födémcsere, valamint az épületegyüttes utólagos vízszigetelése és a különböző bontások lényegében befejeződtek. A nyár folyamán végre az utolsó bérlő is kiköltözött a Fortuna-házból, így már ott is felvonulhatott az építő. Mindemellett ősszel megkezdődött a tetőszerkezet helyreállítása és a Szentháromság téri főhomlokzaton folytatódott a középrizalit visszaépítése – tették hozzá. 

Nyitókép: A Szentháromság tér jövőbeli látképe madártávlatból a rekonstruált Pénzügyminisztériummal (Forrás: ter6.hu)

Összesen 6 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Véleményem szerint a tető túl csicsa, de tetszik, hogy ugyanaz a díszítés több helyen megjelenik, így több épület között egységet teremt. A modern beépítésért se rajongok, talán túl egyszerű egy ilyen szép épületegyütteshez. A lépcsős összekapcsolását a réginek és az újnak viszont ötletesnek tartom.


Az uj irodatomb fent lathato modon torteno elhelyezese es osszekotese a regi epulettel kifejezetten jo megoldasnak tunik. A hatalmas belso udvar evtizedekig kihasznalatlanul allt, a parkolo autokat leszamitva. Most legalabb hasznossa valik a terulet.
Annak pedig kulon orulok, hogy a rekonstrukcionak koszonhetoen a stilusaban jol, de mereteben kevesbe illeszkedo Hilton szallo vegre elveszti dominanciajat a Szentharomsag teren. A ket neogotikus csoda kozott a sarokban szepen meghuzodva lezarja a teret eszakkeleti iranyban.
Jo lenne ha az egykori belugyminiszterium ill. a budai varoshaza varbeli tombjet is hasonlo atfogo felujitas kereteben rehabilitalnak es egyben a klarisszak temploma is visszakapna a tornyat.

Válaszok:
persona | 2021. február 3. 16:39

Elnezest, budai Orszaghaz. Nem budai varoshaza.
Nem mellesleg csodalatos enteriorokkel is rendelkezett az epuletegyuttes amirol fotok is maradtak fonn, tehat elvileg rekonstrualhatok.


Az épület a visszabontott, de neogót jellegét megőrző formában sokkal harmonikusabban illeszkedett a térbe, mint az eredeti és most visszaépített monstrum. A látványterv csalóka, az épület valójában elnyomja a Mátyás templomot, amely azért egy fontosabb műemlék ennél még átépített formájában is. A modern irodaház építése ezek szerint a várban sem úszható meg. Attól, hogy kívülről nem látszik, még ott lesz, tönkretéve a belső udvart. Mintha egy épületnek csak külső homlokzata lenne, a többi nem érdekes! Nekem az is furcsa, hogy akármilyen nagy is egy épület, mindig kell rá- vagy hozzáépíteni (pl. Főposta, Párizsi udvar és a rengeteg emeletráépítés).

Válaszok:
Sándor | 2021. február 18. 03:12

Ez a "visszabontott" kifejezés, nagyon eufémikus. A "lecsupaszítás", "igénytelenség" "rombolás", sokkal jobban jellemezné azt a folyamatot, amit a "haladók" műveltek Budapest csodálatos épületeivel a háború után. Ennek legeklatánsabb példája a Budai Vár, amit remélem eredeti formájában rekonstruálnak hamarosan.


Hmm. Emelet ráépítés, dísztornyok. Kifejezetten ekletikusak, és jobb is lenne a túlzó elemeket elhagyni. Néhány mediterrán városka nagyon szép a maga egységes stilusával, noha bőven vannak épületdíszek, pl. én Rómát nagyon szeretem.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó