Elkészültek a Fortuna-udvar új irodatömbjének látványtervei és a szerkezetépítés előkészületei is megkezdődtek. A kívülről nem látható – és így a városképet nem befolyásoló – bővítés koncepcióját neves építészekből álló tervzsűri több körben véleményezte – közölte a Szentháromság téri régi-új pénzügyminisztériumi palota rekonstrukcióját irányító Tér6 nonprofit Kft. 

Az új irodatömb belső udvara. Az épület a Pénzügyminisztérium épületegyüttesének nagyobbik, Fortuna-köz felé eső belső udvarán épül majd (Forrás: ter6.hu)

Eszerint az 1901 és 1904 között, Fellner sándor tervei szerint épült Pénzügyminisztérium nagyobbik udvarának részleges, keretes beépítésével megmarad a belső udvar átriuma, ugyanakkor jelentősen nő a hasznos irodaterület, és itt kap helyet a teljes épületegyüttes gépészete, parkolója, kerékpártárolója és irattára is – írták. Az udvar egyébként eddig sem volt beépítetlen: a korábban itt álló levéltári tömböt 2019-ben bontották le. Az új épület a közlemény szerint Fellner Sándor oldalfolyosós rendszerét ismétli, de itt az irodák a növényzettel gazdagon beültetett belső átriumra néznek, míg a folyosók kifelé, a régi irodaszárnyak udvari homlokzataira.

Az új irodatömb (balra) lépcsőkkel és átjárókkal kapcsolódik majd a Pénzügyminisztérium Fellner Sándor tervezte eredeti épületéhez (Forrás: ter6.hu)

Az ígéretek szerint az udvaron található zöldterület az eddiginek csaknem duplája lesz. Az új irodatömb nagy üvegfelületekkel borított, szinte áttetsző „kockája” kellő távolságot tart a régi épülettől, ezzel is megadva a tiszteletet Fellner művének. A két épület között kialakuló, üveggel fedett, nagy belmagasságú teret lépcsők és hidak szelik át, melyek régi és új között teremtenek funkcionális és szimbolikus kapcsolatot. Az irodák sok természetes fényt kapnak, a funkcionalitást előtérbe helyező belsőépítészeti megoldások révén létrejövő munkahelyek minden szempontból megfelelnek a mai kor igényeinek.

Kilátás a Pénzügyminisztérium palotájának átépítés alatt álló díszterméből a Szentháromság térre és a Mátyás-templomra (Fotó: ter6.hu)

A tájékoztatóból kiderül, hogy a Pénzügyminisztérium palotán a korábban megkezdett munkák is jól haladnak. A valamennyi szintre kiterjedő, kényszerű födémcsere, valamint az épületegyüttes utólagos vízszigetelése és a különböző bontások lényegében befejeződtek. A nyár folyamán végre az utolsó bérlő is kiköltözött a Fortuna-házból, így már ott is felvonulhatott az építő. Mindemellett ősszel megkezdődött a tetőszerkezet helyreállítása és a Szentháromság téri főhomlokzaton folytatódott a középrizalit visszaépítése – tették hozzá. 

Nyitókép: A Szentháromság tér jövőbeli látképe madártávlatból a rekonstruált Pénzügyminisztériummal (Forrás: ter6.hu)