Hamarosan új tulajdonba kerülhet a VI. kerületi Bajza utca 18. szám alatti Magyar Írók Háza, az óbudai Fő tér 1. szám alatt álló Zichy-kastély, valamint a vele szemben, a Duna túlpartján lévő Hajógyári-sziget déli része, az egykori Óbudai Hajógyár épületei (a 18386/3 18386/4, 18386/5,18386/6, 18386/9, 23798/4, 23798/5 és a 23796/18 helyrajzi számú telkek) – derül ki a Magyar Közlöny március 10-i számából. 

A Közlönyben kihirdetett 1108/2021. (III. 10.) számú kormányhatározat felhívja a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy az  emberi erőforrások miniszterének bevonásával „vizsgálja meg a fönt felsorolt, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlanoknak a  Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. részére történő tulajdonba adásának lehetőségét”. Az ügynökség tulajdonosi jogait a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) gyakorolja. 

A határozat szerint az ügynökség feladata kulturális tevékenységek finanszírozása, illetve támogatása, továbbá a kulturális tevékenységet ellátó intézmények fejlesztése, fenntartása és működtetésének támogatása lesz, amelyhez 2025-ig évente, több részletben összesen több mint 23 milliárd forint többletforrást biztosít a központi költségvetés. 

Bár a közlöny a három budapesti (és egy szegedi) épületegyüttes átadását illetően még feltételes módban fogalmaz, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője, a könnyűzenéért is felelős miniszteri biztos Demeter Szilárd a Mandiner.hu portálon március 9-én megjelent írásában már tényként közli, hogy a Zichy-kastély és a Hajógyári-sziget épületeiben 2025-ig „popkulturális és társművészeti központot” hoznak majd létre.

A szóban forgó épületek egyike, a Bajzai utca 18. szám alatti, 1911-ben épült, Löffler Sándor és Löffler Béla tervezte szecessziós ház jelenleg a Magyar Írószövetségnek és társintézményeinek ad otthont. 

A Magyar Írószövetség székháza a VI. kerületi Bajza utcában 2019-ben (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A Magyar Írószövetség székházának bejárata a VI. kerületi Bajza utca felőli oldalon 2019-ben (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A barokk Zichy-kastély 1746 és 1756 között, Jäger János Henrik budai kőfaragómester és Bebo Károly szobrász tervei és építésvezetése mellett épült, a földszintes melléképületek, kerti házak, és a díszpark kialakítása 1757-ig tartott. Mivel a palota építettőinek, Zichy Miklósnak és feleségének, Berényi Erzsébetnek nem született gyermeke, birtokuk a kastéllyal együtt az eredeti tulajdonosra, a kamarára szállt vissza.

Ezután, 1776-ban oldalszárnyait lebontották, majd az 1838-as nagy árvíz is megrongálta, egyik oldalszárnyát pedig 1954-ben a HÉV-vágány építése miatt bontották le. A hányatott sorsú palota a hetvenes évek óta szolgálja a kultúrát, benne található a Kassák Múzeum, a Vasarely Múzeum és az Óbudai Múzeum. Udvarán pedig a Kobuci kert működik. 

A Zichy-kastély főépülete, jobbra található a Kobuci kert (Fotó: pestbuda.hu)

Az 1835-ben, gróf Széchenyi István kezdeményezésére létrejött Óbudai Hajógyár Magyarország egyik legnagyobb gyára volt 2000-es megszűnéséig, amely számos legendás és sikeres hajótípust adott az országnak és Európának, ráadásul itt hangzott fel először nyilvános, szabadtéri rendezvényen, a Széchenyi gőzhajó vízrebocsátásán a magyar Himnusz 1844. augusztus 10-én.

A hajógyár Óbudán, Alt Rudolf rajza, 1850 (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Az Óbudai-sziget déli részére a H-hídon keresztül lehet eljutni (Fotó: Putz Orsolya/pestbuda.hu)

A területen több, védett ipari épület található, például a tengely-, csőszerelőműhely, egy trafóház, a porta- és irodaház, vagy a hajóvillamossági és mázolóműhely. A gyár megszűnése után a gépek helyét irodák, szolgáltató- és szórakozóhelyek foglalták el. A területet az úgynevezett H-híd köti össze a Zichy-palota előtti partszakasszal. 

Nyitókép: A Zichy-kastély napjainkban (Fotó: pestbuda.hu)