Pest és Buda egyesítésének 150. évfordulójára a világ könyvfővárosa lehet Budapest

A cikk angolnyelvű változata: Budapest may become World Book Capital for the 150th anniversary of the unification of Buda and Pest

2021. április 13. 18:00

Budapest április 15-én adja be pályázatát a Világ Könyvfővárosa 2023-as cím elnyerésére az UNESCO-hoz. Sikeres pályázat esetén két év múlva Budapest-szerte egész évben a könyveket és az olvasást népszerűsítő kulturális programokat szerveznek.

Budapest csütörtökön adja be pályázatát a 2023-as Világ Könyvfővárosa címre. Ha az UNESCO támogatja a magyar pályázatot, a magyar főváros Pest és Buda egyesítésének 150. évfordulóján adhat otthont az egész éves programsorozatnak – írja az MTI.

A programalkotási folyamatban a teljes magyar könyvszakma, a főváros kulturális intézményei és a külkapcsolatokért és kultúráért felelős állami intézmények közösen vettek részt – emlékeztet a Fővárosi Önkormányzat által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény.

Budapest a Világ Könyvfővárosa 2023-as cím elnyerése esetén könyv- és olvasásfókuszú kulturális eseményeit, akcióit három gondolatkör, három üzenet köré csoportosítja. A könyves év üzenetei a cselekvés, a szabadság és a közösség dimenzióiban fogalmazódnak meg – közölték.

„Hiszünk abban, hogy a könyveken, az olvasáson, a közös kulturális élményeken keresztül tudunk hangsúlyosan beszélni a gondolat, a tudás szabadságának lényegéről, hangsúlyosan teret adhatunk a környezetvédelemmel, a klímaváltozással kapcsolatos témáknak, illetve foglalkozhatunk, rámutathatunk arra, mi a közös bennünk, mi az, ami összeköt minket, embereket”

– idézi a közlemény a főpolgármestert.

Mint a Fővárosi Önkormányzat kiemeli, a 2023-as pályázat egyik kiemelt célja, hogy az egymást erősítő programokon keresztül a partnerségre, a kreatív gondolkodókra, a civil közösségekre építve hosszabb távon is hatást gyakoroljon a kulturális, művészeti, oktatási és társadalmi folyamatokra. A rendezvény közösségi programjai a pandémia utáni világban még inkább hangsúlyos kulturális esélyegyenlőség megteremtését szolgálják.

A főváros elképzelései szerint a könyvvel való találkozás a térben erősen decentralizált lesz: a nagy közintézmények, valamint a központi nagyesemények mellett a programkínálat súlypontja sok kicsi, egyedi esemény lesz – áll a közleményben.

A budapesti pályázat középpontjában az olvasásnépszerűsítés, az alkotó és olvasó közötti hagyományos és virtuális kapcsolat elősegítése áll, ugyanakkor a többi művészeti terület jelenlétével is meg kívánja szólítani a közönséget, a közösségeket.

A Világ Könyvfővárosa cím odaítéléséről az UNESCO várhatóan 2021 nyarán dönt.

Forrás: MTI

Nyitókép: Panoráma Budapestről (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Budapest mar sok mindennek volt a fovarosa, de pl. Europa Ifjusagi Fovarosa meg nem. Erdemes lenne ezt is megpalyazni.

https://www.youthforum.org/you..Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó