A közeljövőben megkezdődik az egykori Budagyöngye Kórház felújítása. „Hamarosan eredeti szépségében, eredeti funkciójában nyílhat meg” – írta Facebook oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő. 

A Tárogató úti épület eredetileg az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció anyaháza volt, az 1920-as években épült. Az apácarend hivatása a betegápoló, tanító-nevelő egyházi szolgálat, ezért döntöttek úgy az 1930-as években, hogy nővérképző intézetet alakítanak ki és kórházi ápolókat képeznek.

Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció zárdája a Tárogató úton 1932-ben, korabeli képeslap 

Az intézményt a II. világháború után államosították, az apácarendet feloszlatták. Az egykori nővérképző helyén évekig pártiskola működött, majd 1956-tól Gyermek-tüdőgyógyintézet és gyógyiskola, később pedig a pesti megyei tüdőgyógyintézet volt. Az épületet 1975-ben kibővítették és a Rókus kórházhoz csatolták.

A Budagyöngye Kórházat 2007–ben zárták be (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Tíz évvel később, 1985-ben az intézet önálló Pest megyei kórház lett, majd 1997-ben újra a Szent Rókus Kórházhoz került. Végül 2007–ben – az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézettel (OPNI) egy időben – bezárták, a felszereléseket a Szent Rókus Kórházba szállították.

Az évekig üresen álló épület a felújítás után visszakapja eredeti funkcióját, nővérszállót és oktatóközpontot alakítanak ki benne (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala) 

A több mint 14 ezer négyzetméteres, ősfás telken lévő hat részből álló épülettömb évekig üresen állt. Felújításáról tavaly döntöttek, az építkezés kormányzati támogatással valósul meg.

Egykori kórterem a Budagyöngye Kórházban  (Fotó: Varga Mihály Facebookoldala)

Jelenleg a felújítási és építési tervezés zajlik, a kivitelezési munkálatok a jövő év elején kezdődhetnek. A beruházás részeként megvalósuló Egyházi Egészségügyi Oktatási Központban évente 200-220 nővért és egészségügyi szakasszisztenst oktatnak majd. 

Nyitókép: Az egykori Budagyöngye Kórház (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)