Az Ördög-orom jól illeszkedik a Budai-hegység déli részén végighúzódó Csíki-hegyek keleti sorába: egy kis kiemelkedésű dolomitrög, amelyről nagyon szép kilátás nyílik a környező hegyekre, városrészekre. Szerencsére kiválóan jelzett turistautakon tudunk haladni végig, ezért se térkép, se okostelefon sem szükségeltetik a bejáráshoz, csakis a szemünket kell legeltetni. 

Utunk meredek, de rövid kaptatóval indul, cserébe hamar feltűnnek a környező hegyek (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

Az Ördög-oromhoz eljutni legkönnyebben a belvárosból a 8E buszokkal érdemes, vagy Buda más részeiből az 59-es villamossal. A sétát érdemes a Márton Áron térről indítani, hogy legyen kellő idő felvenni a természet ritmusát, amíg elérünk az erdei utakra. A Márton Áron téren egyébként több jónevű vendéglátóipari egység is üzemel, ezért itt még van lehetőség feltankolni, ugyanakkor a cikkben bemutatott útvonal körtúra, érdemes a habzsolást inkább a végére időzíteni. 

A Márton Áron téren található egyébként a Farkasréti temető bejárata is, ahol olyan híres emberek nyugszanak, mint például Bartók Béla, Asboth Oszkár, Bajor Gizi, Gerevich Aladár, de hosszan lehetne a sort folytatni. Rengeteg műemlék értékű sírhely, szobor, emléktábla díszíti a sírkertet, ezért erre egy külön napot érdemes szánni. 

A Márton Áron térről a zöld háromszög jelzésen kell elindulni, ez egyébként itt kezdődik. A jelzés a jelzőlámpás kereszteződéstől indul a Törökbálinti úton lefelé. Jobban járunk, ha az út jobb oldalán kezdjük a sétát, mert hamarosan leágazik jobbra a Zsigmondy Vilmos utcára a jelzésünk, a Törökbálinti út pedig lemegy a völgybe. Keresztezünk egy aszfaltutat 250 méter után kisebb fás részeken, és tulajdonképpen itt kezdődik az Ördög-orom. 

Az orom téli arca is gyönyörű (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

Az aszfaltozott úton balra kanyarodunk, majd 50 méter után jobbra fel élesen. Elég meredek kaptatóval indul, de cserébe gyorsan véget is ér, és a korlátok mellett fel-feltűnik a környező dombok, hegyek látványa. Vékony szálfás erdőség borítja az orom sziklamagaslatait, amelyek közül főleg télen szinte folyamatos a kilátás, ahogy haladunk a sziklagerincen továbbra is a zöld háromszög jelzésen.

Elhaladunk az Ördög-szószék sziklatömbje mellett, innen kapta a nevét a hegy is, feltételezések szerint itt lakott az ördög, innen prédikált a népnek. Ha ma már talán nem is beszél itt hozzánk, azért elképzelhető, hogy a tetejére kiállva minket is hallana a hegyoldal teljes lakossága. 

Ha átnézünk a szomszédos Széchenyi-hegy felé a völgybe, láthatjuk a Farkas-völgyi karsztbokorerdőt is, érdemes oda is ellátogatni jó időben. Sajnos a hegyoldal nagyon sűrűn beépített, ez elég sokat elvon a látványból. Lényegében az egész Széchenyi-hegy oldala fel van parcellázva. 
Alig pár percet sétálva a gerincen, balról becsatlakozik a Mária-út kék M jelzése is. Innen csak 1-2 perc az Ördög-orom legmagasabb pontja, ahonnan szintén van kilátás. 

Ködös kilátás a tetőről (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

A fakorlátok segítik a tájékozódást. A legmagasabb ponton újszerű, fém jelzőoszlop található. 

Csúcsjelző oszlop a legmagasabb ponton (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

Eddigre már minden bizonnyal feltűnt a kedves látogatónak, hogy amiként megszokhattuk, itt is tanösvény és tájékoztató táblák informálnak minket az errefelé jellemző botanikai, történeti érdekességekről. Az orom maga természetvédelmi oltalom alatt áll. Az Ördög-orom másik oldalán, a gerinc alatti mélység az Irhá-árok. Jó idő és kedv esetén ide is érdemes lemászni a bányagödörbe, szépen gondozott terület.   

Tovább kirándulva padok mellett haladunk el, majd beérünk a házak közé a Nőszirom utcába. 

Pihenő az Ördög-ormon (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

Kicsit tekeregve a házak között, lassan elkezd lejteni a térszín, és leérünk a Farkas-völgybe. Ez a völgy és patak választja el egymástól a két dolomittömböt: a Széchenyi-hegyet és az Ördög-ormot. Kis gyalogos völgyhídon átsétálva kiágazik balra a zöld C körséta jelzése, de mi tartsunk továbbra is ki a zöld háromszög turistajelzés mellett! Emelkedik a térszín, felkapaszkodunk a Széchenyi-hegy oldalába. Érdemes egy pillantást vetni az utunkba eső Úti Magdolna-kápolnára is, nagyon szép kis kápolna, érdemes megörökíteni. Kifejezetten egy szép példája a jól helyreállított épületeknek. Nem véletlenül itt halad el a Mária-út, itt nyer értelmet. 

A kápolna igazi remekmű (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

Utunk ezután szerpentinezik felfelé a hegyoldalon, mígnem elágazáshoz érünk: jobbra lefelé a zöld kereszt kezdődik. Ha folytatnánk utunkat tovább a zöld háromszögön, akkor a közeli kisvasút Széchenyi-hegyi végállomásához lyukadnánk ki. Ha oda felmegyünk, akkor egy kisvasutazással, illetve egyfajta kisebb élményparkkal megjutalmazhatjuk magunkat, de mi most a kirándulást visszafelé, a Széchenyi-hegy oldalában lefelé, a zöld kereszten folytatjuk.

Kissé odébb, a Svábhegyi Csillagda melletti útjelző kövek (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)

A zöld kereszt egy mezőn átvágva szép erdős területen folytatódik tovább lefelé. Kiérünk pár perc séta után a Rácz Aladár közre, majd egy körforgalomhoz, a Mindszenty József bíboros térre. Itt még a Honfoglalási emlékparkot érdemes megtekinteni, valamint a bíboros szoborcsoportját, remekbe szabott képzőművészeti alkotás. 

Végül a Hóvirág utcán meredeken lefelé, a temető mellett visszajutunk a Márton Áron térre, a kiindulási pontunkhoz. 

Fontos még megjegyezni, hogy a II. világháború alatt állítólag járatokat vájtak a sziklákba az Ördög-orom aljában. Ma ezek nem látogathatóak hivatalosan, ugyanakkor egy feltáró jellegű kutatás érdekes lehetne, de amíg nincs rá megfelelő pénzösszeg, jobb, ha rejtve marad. 

Jól látható, hogy Budának ez a része nem bővelkedik patinás, régi épületekben, ellenben a természeti környezet bőségesen kínál kikapcsolódási lehetőségeket. A környék kiemelkedő dolomithegyei mind természetvédelem alatt állnak, legalábbis a legtetejük biztosan, ugyanakkor még most sem lenne késő az urbanizációnak gátat szabni. A turistautak is már csak utcákon tudnak haladni, a régi földutakat, szabad erdős területeket beépítették. Kívánatos lenne, hogy a közművek ne hálózzák be a hegyeket, akkor talán nem támadna kedve senkinek sem házakat építeni.  

Nyitókép: Kilátás az Ördög-orom tetejéről (Fotó: Palotás Dávid/pestbuda.hu)