Megújul a VI. kerület, Bajza utca 44. szám alatti épület földszintje és első emelete a Közbeszerzési Értesítő szerint. A háromemeletes szecessziós palota 1899-ben épült Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervei alapján, Baruch Sámuel földbirtokos és gyáros megrendelésére. (A szomszédos Bajza utca 42. szám alatti Léderer-palotát is az építészpáros tervezte, akárcsak számos, a városképet formáló épületet a századforduló Budapestjén).

Az állami tulajdonú palotát dúsan díszített homlokzat és faragottkő bejárati kapuzat jellemzi. Értékes kontrasztot alkotnak a homlokzat historizáló keretei, szecessziós kőfaragványai és stukkói, valamint gazdag növényi ornamentikája a vakolt felületekkel. Különleges a harmadik emeleten az erdélyi udvarházakra jellemző lodzsás kialakítás. Lenyűgöző a palota lépcsőháza, melyben dús szecessziós stukkódíszek, ívesen formált kovácsoltvas korlátok jelennek meg.

Baruch Sámuel bérháza a Bajza u. 44. alatt 1899 körül (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Walter Crane angol képző- és iparművész 1900-ban egy hónapos magyarországi és erdélyi utazást tett, s Crane szerint a Bajza utca 44. szám alatti palota a legszebb ház a magyar fővárosban.

Később, a XX. században a belső terek állapota nagyon leromlott, a szecessziós stukkók letöredeztek, illetve az is látható, hogy a többszöri tisztasági festések az eredeti művészeti elemeket elfedték, a szakszerűtlen javítások pedig átformálták a műemlék épület elemeit.

A szecessziós palota földszintje és első emelete újul meg a munkálatok első ütemében (Fotó: googlemaps.com)

Ezért a vagyonkezelő Külgazdasági és Külügyminisztérium úgy döntött, hogy helyreállítja az épületet, melynek első üteme során a földszinti és első emeleti helyiségek restaurációja várható. Három részből épül fel a közbeszerzési eljárásban kiírt munka, így az építészet (szilikátfestések, fafelületek zománclakkozása, parkettafektetés) gépészet (ivóvízvezeték felújítása), erősáramú kábelek cseréje.

Baruch Sámuel palotájában kapott helyet a Hriszto Botev Bolgár–Magyar Általános Iskola és Gimnázium, amely 2011-ben, 93 évi működés után bezárt. A házban azóta a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda és a Bolgár Kisebbségi Nyelvoktató Iskola működik.

Nyitókép: Az 1899-ben Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervei szerint épült, műemléki védelem alatt álló palota felújítása időszerű volt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)