Elkezdődött a Városháza Károly körúti homlokzatának felújítása

A cikk angol nyelvű változata: The renovation of the facade of the Town Hall on Károly boulevard has started

2022. február 2. 19:00

Megkezdték a budapesti Központi Városháza épületének régóta esedékes felújítását. Régészeti felügyelet mellett már elbontották az udvari rézsűt, nemsokára pedig felállványozzák a homlokzatot. A tájékoztatás szerint megújul a háromszáz éves épület Gerlóczy utcai szárnya, ahova a helyrehozatal után beköltözik a Budapest Galéria, díszkivilágítást kap a Bárczy István utcai homlokzat, rendbe hozzák a Merlin Színház épületét és jövőre megnyílhat végre a Városháza Park is.

A Városháza V. kerületi Városház utca 9-11. számú, háromszáz éves épületének megújítása során helyreállítják az épület udvari homlokzatát, a Merlin Színház 1928-ban átadott épületét, ami kulturális-közösségi funkciót kap, a Városháza Gerlóczy utcai szárnyába pedig a rendbehozatal után beköltözik majd a Budapest Galéria - közölte Facebook-oldalán a Budapest Városháza. Ezen kívül megvalósulhat egy régi ígéret is: jövőre megnyílhat a Városháza Park is. Egyelőre a Városháza műemlék épületének Károly körúti homlokzatának felújítási munkái kezdődtek el.

A tervek szerint így  mutatna az épületegyüttes  (Forrás: Budapest Városháza/Facebook) 

Múlt héten régészeti felügyelet mellett elbontották az épület Károly körút felőli falánál lévő rézsűt, ami az épület vízszigeteléséhez szükséges. A leírás szerint nemsokára felállványozzák a homlokzatot, így 10 000 négyzetméternyi felületen újul meg az épület, ebből 7500 négyzetméter a Károly körúti homlokzat, 2500 négyzetméter pedig a belső udvar felé néz.

A belső homlokzatok is megújulnak (Fotó:  Budapest Városháza/Facebook)

A rekonstrukció során 376 darab ablakot felújítanak, és 130 ablakot újragyártanak restaurátori szakvélemény alapján. Emellett megújul a lábazati vízszigetelés, a homlokzati falazat, a vakolat és a párkányok, így az épület energiahatékonysága is javulni fog.

Régészeti felügyelet mellett elbontották a rézsűt (Fotó: Varoshaza/Facebook)

Elvégzik az épület elektromos rendszerének és a csapadékelvezető rendszerének felújítását, valamint helyrehozzák a kapualjakat és az átjárókat. A Bárczy István utca felőli tömb (az úgynevezett Bank szárny) díszkivilágítást kap. A Városháza Park megnyitásával 8000 négyzetméter új zöldfelületet hoznak létre a Károly körúton.

A Városháza Parkra vonatkozó tervpályázatot 2022. március 21-ig lehet benyújtani, az eredményhirdetés 2022. április 29-én lesz. A műszaki átadás-átvétel lezárása 2023 novemberére várható.

Forrás: Budapest Városháza

Nyitókép: Elkezdődik a Városháza épülete Károly körúti homlokzatának rekonstrukciója (Fotó: Budapest Városháza/Facebook) 

 

 

Összesen 5 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ahogy látom a középső épületrész lapos teteje megmarad. Ez nagyon rontja az egész épület látványát. Ha valamikor, akkor most lett volna az alkalom ezt a hiányosságot helyrehozni.


Azt szeretném tiszteletteljesen kérdezni, azoktól, akik erre a cikkre lefele mutató hüvelyk ujjat adtak, azokat mi vezérelte? Mégis mi a baj ezzel?? Talán az hogy nem sikerült a pártállam kamu lejáratós mesterterve és csattantak egy óriásit és senki nem akarta eladni a városházát?? Most meg ráadásul fel is lesz újítva?? Borzalom. Gondolom sokan fortyognak a saját levükben. Már látom, ahogy a propaganda gyárban készül a következő projekt, hogy silányan, rondán stb lett felújítva, elrontja a városképet blablabla


Nem az a baj, hogy el akarták adni a Városházát, hiszen valóban nem a legalkalmasabb épület e célra. A baj az, hogy letagadták.


Ez az egesz cirkusz a varoshaza korul nevetseges. A befejezetlenul is hatalmas epuletkomplexum tokeletesen alkalmatlan varoshazanak. En oktatasi celokra szannam, varoshaza gyanant pedig visszaepitenem valahova az emblematikus regi pesti varoshazat aminek tornya egykor a varos szimbolumanak szamitott.
A Pazmany uj kampuszat peldaul sokkal szivesebben latnam itt mint a palotanegyedbe betuszkolva. Az ures Karoly koruti telket beepitenem mert akarhogy is nezzuk az nem park hanem foghijtelek baremennyire is zolditik. Az uj epuletszarnyban helyet kaphatna az egyetem kollegiuma melynek megepultevel eltunne vegre ez az evszazados tajseb a belvaros szivebol. Alternativ megoldaskent el tudnam itt kepzelni az uj Nemzeti Galeriat vagy a Termeszettudomanyi Muzeumot.

Válaszok:
Kristoffff | 2022. február 6. 13:42

Abszolut egyetertek, sok masra, akar vegyes funkcioval lehetne hasznalni az epuletet. Varoshazanak nem feltetlenul alkalmas. En sem ertem ezt a parkositas mizeriat, egy beepites jobb lenne (akar a regi varoshaza replikaja:). Eloszor is ott van mellette a godor/Erzsebet Ter = park. Ez a belvaros konyorgom, hova kell meg tobb park? Masodszor kepmutatas azt gondolni, hogy plusz 15 fatol majd jobb lesz Budapest levegoje, es elhetobb lesz a varos. Ahhoz le kene rakni az autot. De persze kenyelmesebb parkot kovetelni/kialakitani a belvarosban egy zsebkendonyi teruleten, es azt hazudni hogy mi milyen zoldek vagyunk, mint lerakni az autot. Mindekozben a dugodijat se mertek meg bevezetni...Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó