Ki kell vágni a III. kerületi Pók utca mentén lévő nyárfasorból 96 egyedet, mivel már élet- és balesetveszélyesek – derül ki a kerületi önkormányzat honlapján megjelent közleményből. Amellett, hogy a fák már korhadtak, gyakran szakadnak le róluk akár 40 centiméter átmérőjű gallyak és ágak, amelyek hol az Aranyhegyi-patakba, hol a közművekre, hol az úttestre esnek. Ugyanakkor a kivágott fák helyére ugyanannyi őshonos, új fát fognak elültetni, a munkálatok áprilisban, illetve 2022 őszén zajlanak majd. 

Életveszélyesek a Pók utcai nyárfák, ezért kivágják őket, a helyükre újakat fognak ültetni (Forrás: obuda.hu)

Ahogy az a III. kerületi önkormányzat honlapján megjelent közleményből is megtudható, a fákat még a múlt század második felében ültették el, amikor sorra épültek a lakótelepek, és a beköltözők részéről megnőtt az igény a gyorsan növő és nagy árnyékot adó fák iránt. Ekkor kezdték elültetni többek között a Pók utcában is az észak-amerikai és az európai nyárfák keresztezésével létrejött hibrid nyárfákat, amelyeket azonban már akkor is csak ideiglenes megoldásnak szántak. Mivel ezek a nyárfák nagyon gyorsan nőnek, gyenge a faanyagszerkezetük, és ezért könnyen törnek.

Ezért is döntöttek a már kifejezetten leromlott állapotú 96 hibrid nyárfa kivágása mellett, amelyek pótlására szintén 96 darab őshonos, nagy lombkoronájú és nagy termetű fát fognak elültetni a faiskolai állománytól függően áprilisban vagy idén ősszel.

Forrás: obuda.hu

Nyitókép: Megújul a Pók utca menti fasor (Forrás:obuda.hu)