Tavaly novemberben mi is beszámoltunk arról, hogy a Bosnyák téren valósítanák meg Zugló új főterét, amihez egy új városnegyed is kapcsolódna magánberuházásként a Bosnyák tér és a Rákos-patak közötti területen. A városközpont megvalósítása múlt héten, április 20-án kapott építési engedélyt, korábban pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánították.

A Bosnyák téren megvalósuló új épületkomplexumban lesz kialakítva a városháza, a szakrendelő és a vásárcsarnok is (Fotó: Lima Architecture)

A beruházás központi elemeként a megújuló Bosnyák téren egy olyan új épületegyüttes épül meg, amelyben kialakítanak egy 8000 négyzetméter nagyságú korszerű szakrendelőt, egy 5300 négyzetméter nagyságú városházát, illetve egy 5600 négyzetméteres vásárcsarnokot is, ahova a Bosnyák téri piac költözhet majd be. Emellett az egész épületkomplexum alatt mélygarázst fognak kialakítani, a felszínen pedig közösségi tereket és sok zöld felületet fognak létrehozni.

Az új városnegyedben a lakó- és irodaházak mellett számos üzlet kap majd helyet (Fotó: Zaha Hadid Architects)

Az új városközpont mögött épül fel az új városnegyed, amely az új városközponttal szerves egységet fog alkotni. Itt a rengeteg új lakóépület és irodaház mellett egy olyan bevásárlóutcát képzeltek el, ahol számos üzlet, étterem és kávézó is megtalálható lesz majd. A közösségi terek mellett rengeteg új zöld felületet is létrehoznak az új városnegyedben a tervek szerint, illetve több száz fát is elültetnek majd az épületek között. Szintén a beruházás része a Rákos-patak érintett szakaszának rehabilitációja. Az új városnegyed neve Zugló City Center lesz.

A Bosnyák tér megújulása még az idén elkezdődhet, és a tervek szerint 2023 végére, 2024 elejére készülne el. Az új városnegyedet több lépcsőben valósítanák meg, befejezni előreláthatólag 2029-ben fogják.

Nyitókép: Látványterv Zugló új városnegyedéről (Fotó: Zaha Hadid Architects)