Új városközpont épül Zuglóban – Hamarosan elkezdődhet a Bosnyák tér és környezetének megújulása

A cikk angol nyelvű változata: New city center is being built in Zugló - Renewal of Bosnian Square and its surroundings may begin soon

2022. április 26. 16:00

Hamarosan elkezdődhet a XIV. kerület főterének szánt Bosnyák tér megújulása. A tervek szerint nemcsak egy új városháza, szakrendelő és vásárcsarnok, hanem egy teljesen új negyed jön létre, és rehabilitálnák a Rákos-patak érintett szakaszát is. A korábban kiemeltté nyilvánított beruházás most kapott építési engedélyt.

Tavaly novemberben mi is beszámoltunk arról, hogy a Bosnyák téren valósítanák meg Zugló új főterét, amihez egy új városnegyed is kapcsolódna magánberuházásként a Bosnyák tér és a Rákos-patak közötti területen. A városközpont megvalósítása múlt héten, április 20-án kapott építési engedélyt, korábban pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánították.

A Bosnyák téren megvalósuló új épületkomplexumban lesz kialakítva a városháza, a szakrendelő és a vásárcsarnok is (Fotó: Lima Architecture)

A beruházás központi elemeként a megújuló Bosnyák téren egy olyan új épületegyüttes épül meg, amelyben kialakítanak egy 8000 négyzetméter nagyságú korszerű szakrendelőt, egy 5300 négyzetméter nagyságú városházát, illetve egy 5600 négyzetméteres vásárcsarnokot is, ahova a Bosnyák téri piac költözhet majd be. Emellett az egész épületkomplexum alatt mélygarázst fognak kialakítani, a felszínen pedig közösségi tereket és sok zöld felületet fognak létrehozni.

Az új városnegyedben a lakó- és irodaházak mellett számos üzlet kap majd helyet (Fotó: Zaha Hadid Architects)

Az új városközpont mögött épül fel az új városnegyed, amely az új városközponttal szerves egységet fog alkotni. Itt a rengeteg új lakóépület és irodaház mellett egy olyan bevásárlóutcát képzeltek el, ahol számos üzlet, étterem és kávézó is megtalálható lesz majd. A közösségi terek mellett rengeteg új zöld felületet is létrehoznak az új városnegyedben a tervek szerint, illetve több száz fát is elültetnek majd az épületek között. Szintén a beruházás része a Rákos-patak érintett szakaszának rehabilitációja. Az új városnegyed neve Zugló City Center lesz.

A Bosnyák tér megújulása még az idén elkezdődhet, és a tervek szerint 2023 végére, 2024 elejére készülne el. Az új városnegyedet több lépcsőben valósítanák meg, befejezni előreláthatólag 2029-ben fogják.

Nyitókép: Látványterv Zugló új városnegyedéről (Fotó: Zaha Hadid Architects)

Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Jó napot Zugló! Már az egyetlen budapesti kerület, amelynek ennyire lepusztult és elhanyagolt volt a központja. Talán most történik valami!


Én zuglói vagyok több mint 20 éve és nem hiszem hogy jobban fogom magam érezni egy újabb bevásárló létesítményben és a sok fölösleges lakások árnyékában…kinek kell????nincsenek utak, csatorna hálózat stb inkább azzal kellene foglalkozni nem ide telepíteni újabb több száz-ezer embert meg irodát…És ahány piacot felújítottak mind rosszabb lett és drágább ,pesten a Bosnyák piac a megfizethető és egy kis szelet ami még megmaradt a múltból Nem kell új


Végre a Bosnyák tér is normális hely lesz. Eddig a templomon kivül itt csak egy zsúfolt piac és villamos végállomás volt.


Elképesztő, hogy itt mennyien nem értik mi ez és mennyire félre lehet sokakat vezetni. Pedig benne van a szövegben. NEM A LEPUKKANT BOSNYÁK TERET ÚJJÍTJÁK MEG!!! Hanem a Bosnyák tértől északra található, a tömeges beépítések után még megmaradt kis zöldterületet adják el és építik be!
Ezt persze úgy kommunikálják, hogy "Megújul a Bosnyák tér", azért, hogy a felületes, a helyet nem ismerők kapásból lelkesedjenek érte, mert azt mindenki tudja, milyen lepukkant most is a Bosnyák tér.
Hihetetlen, hogy ennyire ostoba mindenki.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó