Új épületszárnnyal bővül a Károlyi Sándor Kórház, felújítják a főépületet is

A cikk angol nyelvű változata: Károlyi Sándor Hospital will be expanded with a new wing, the main building will also be renovated

2022. május 11. 21:00

Új épületrésszel bővül az újpesti Károlyi Sándor Kórház. Az új, hétszintes szárny építése mellett a kórház Ybl Miklós által tervezett főépületét is felújítják, de a területen lebontanak egy veszélyesnek ítélt épületet is.

Hamarosan új épületszárnnyal bővülhet az újpesti Károlyi Sándor Kórház, ugyanis május 9-én az illetékes kormányhivatal megadta rá az építési engedélyt. Az engedély alapján a IV. kerületi Nyár utca 103. és Ősz utca 116–120. szám alatti kórház új épületszárnya a pincét és a földszintet leszámítva öt emelet magas lesz, és kilenc liftet is kialakítanak benne. Mint a 2020. január 15-i közbeszerzési értesítőből kiderül, az Egészséges Budapest Program keretében zajló beruházás a meglévő főépület felújítását (bruttó 7204 négyzetméter), új épületszárny létrehozását (bruttó 8305 négyzetméter), és a bontásokat (bruttó 1092 négyzetméter) foglalja magába. Emellett az egészségügyi intézmény bővítése tartalmazza egy új trafóház és egy terepszint alatti záportározó építését is. A területen a hirdetés alapján egy veszélyesnek minősített épületet kell lebontani. 

A Károlyi-kórház madártávlatból (Fotó: googlemaps.com)

Ahogyan azt a kórház honlapján is írják, a kórházat gróf Károlyi Sándor (gróf Károlyi István fia) építtette Ybl Miklós tervei alapján 1893 és 1895 között. Kezdetben belgyógyászati, sebészeti és szülészeti ellátást biztosítottak a kórházban, amely 1899-ig magánkórházként üzemelt, vagyis gróf Károlyi Sándor tartotta fenn. Ezt követően lett az intézmény közkórház. A két világháború között, 1936-ban az épületet emeletráépítéssel bővítették, így az eredetileg 60 fő ellátásra tervezett kórházból 203 ággyal rendelkező egészségügyi intézmény lett. Mint írják, a kórház mind a mai napig őrzi eredeti szerkezetét és homlokzatát. Napjainkban két belgyógyászati osztállyal, kardiológiai és sebészeti osztállyal várják a gyógyulni várókat.

A fejlesztés az Egészséges Budapest Program részeként valósul meg, amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás.

Forrás: etdr.gov.hu, karolyikorhaz.hu

Nyitókép: A Károlyi Sándor Kórház (Fotó: ujpestmedia.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó