Hamarosan teljesen elkészülnek a Lánchíd pesti hídfőjét díszítő kőoroszlánok talapzatai, ahová a „ráncfelvarráson” átesett szobrok még az ősszel visszatérnek – számolt be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), amely új képeket és friss információkat tett közzé a Lánchíd felújításáról. Közölték azt is, hogy a szobortalapzatok az átkelő 1945-ös felrobbantásakor szétestek, és az akkori technikával, illetve rendelkezésre álló anyagokkal 1949-ben építették újjá őket.  

A Lánchíd 2021-ben (Fotó: BKK)

Most felújították a talapzatokat borító gránitlapokat, felvésték és már aranyozzák a „Széchenyi – Lánczhíd” feliratot is, amelyet a híd II. világháború utáni újjáépítésekor nem tudtak helyreállítani. A pesti hídfő északi oldalán lévő szobortalapzat felirata a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) javaslatának megfelelően kerül fel a hídra – közölte a BKK, ám arról nem számoltak be, mi lesz a módosítás.

Régi fényében pompázik a „Széchenyi – Lánczhíd” felirat, amelyet a híd második világháború utáni újjáépítésekor nem tudtak helyreállítani (Fotó: BKK)

A BKK honlapján is közzétett tájékoztatóból kiderül, hogy amint a Lánchíd pesti oldalán lévő talapzatokat befejezik a kivitelező szakemberei, a restaurátor-műhelyben helyreállított oroszlánszobrok is visszatérnek, és erre még most ősszel sor kerül.

A talapzatot alkotó régi kövek a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumba kerültek.

Visszakerültek a helyükre a díszek is

Eközben a szakemberek az utolsó simításokat végzik a pesti pilon kőfelületein, ahol tavasszal kezdődtek a munkák. Megszépültek a pesti kapuzaton lévő oroszlánfejek és a fölöttük lévő címerek, amelyeknek megújításán szintén a helyszínen, a kapuzatokat körülölelő állványról dolgoztak a restaurátorok.

Még állványok között a Szent Korona, amely a magyar címer részeként díszíti a Lánchidat (Fotó: BKK)

A kapuzatok mindkét oldalát díszítő koronás címerek 1996-ban kerültek fel a hídra (Fotó: BKK)

A Lánchíd kapunyílásainak erősen szennyezett, oroszlánfejes záróköveiről – a műhelyben restaurált oroszlánszobrokhoz hasonlóan – különleges vegyszeres pakolásokkal távolították el az elgipszesedett, fekete réteget. Az oroszlánfejek fölötti koronás címerek 1996-ban kerültek az átkelőre, a javítandó elemeket az épen maradt részekről vett szilikonminták segítségével pótolták.

 Megújultak a pesti kapuzaton lévő oroszlánfejek és a fölöttük lévő címerek (Fotó: BKK)

A pesti kapuzat fölötti oroszlánfej és a koronás címer 2021-ben, még a restaurálás előtt (Fotó: BKK)

A kapuzat fölötti megújult oroszlánfej (Fotó: BKK)

A pesti pilonra már visszaszerelték a köveket díszítő 60 kis rozettát (a rózsaszirmokat formázó fém épületdíszeket) és 26 nagyobb díszöntvényt is, amelyeket a híd „új”, kékesszürke színére festettek. A felújított gránit- és mészkő elemeket a pilon egyes részein még patinázzák, és víztaszító szerrel kezelik.

A rozettákat kékesszürke színre festették (Fotó: BKK

A BKK azt is közölte, hogy a Lánchíd felújítása továbbra is az ütemterv szerint halad. Befejeződtek a bennmaradó acélszerkezetet érintő jelentősebb javítási munkák, a rozsdásodás elleni védelem már a pesti és a budai parti nyílásokban felállított sátrakban folytatódik. A pesti oldalon, a hídra felvezető járdaszakaszokon elkezdődött a közvilágítás vezetékeihez szükséges árkok ásása és a védőcsövek telepítése.

Emlékeztetnek rá: a Lánchíd felújítása 2021 tavaszán kezdődött az A-Híd Zrt. kivitelezésében. Mint írják: hazánk egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének korszerűsítése a tervek szerint 2023-ban fejeződik be, de az útpálya már ez év végén elkészül.

Forrás: BKK

Nyitókép: Készülnek a szobortalapzatok, restaurálták a ​pesti oldal kapuzatának díszeit (Fotó: BKK)